LM 1 566EBAGELOU_ANOIGMA

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 12 αγκινάρες  
  • 1,5 κιλό κουκιά, με τον λοβό τους
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, σε φέτες
  • 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τις αγκινάρες

  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 1 λίτρο κρύο νερό

Οι φρέσκιες και δροσερές γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου υποδέχονται νόστιμα και θρεπτικά το καλοκαιρινό τραπέζι συνδυάζοντας στο ίδιο πιάτο τρυφερές αγκινάρες, κουκιά και λαχανικά εποχής.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό των λεμονιών και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε στα 4, αν είναι μικρές, τις κόβουμε στα 2, και τις βάζουμε αμέσως στο αλευρόνερο με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

 

Κατόπιν ανοίγουμε τους λοβούς από τα κουκιά και βγάζουμε τους σπόρους σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα ανακατεύουμε για να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες καλά στραγγισμένες, τα κουκιά, την πατάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αχνίζουμε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό να τα σκεπάσει και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό των λεμονιών και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε στα 4, αν είναι μικρές, τις κόβουμε στα 2, και τις βάζουμε αμέσως στο αλευρόνερο με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

 

Βήμα 2

Κατόπιν ανοίγουμε τους λοβούς από τα κουκιά και βγάζουμε τους σπόρους σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα ανακατεύουμε για να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις αγκινάρες καλά στραγγισμένες, τα κουκιά, την πατάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αχνίζουμε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό να τα σκεπάσει και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

Βήμα 4

Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM