Μπέργκερ και σάντουιτς έχουν άλλη χάρη όταν το αφράτο ψωμάκι τους είναι από… σπίτι. Δοκιμάστε το και σκέτο, χωρίς να το γεμίσετε, είναι εξίσου νόστιμο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και σιγά-σιγά να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για 6 - 7 λεπτά, με τις γροθιές σας, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τα τοιχώματα του μπολ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150γρ. το καθένα και τα πλάθετε με τις παλάμες σας για να στρογγυλέψουν.
Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζετε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Σκεπάζετε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200º C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας. Αν θέλετε, αλείφετε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
Γεμίζετε ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνετε μια σχάρα. Απάνω στη σχάρα βάζετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και σιγά-σιγά να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για 6 - 7 λεπτά, με τις γροθιές σας, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τα τοιχώματα του μπολ.
Βήμα 2
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150γρ. το καθένα και τα πλάθετε με τις παλάμες σας για να στρογγυλέψουν.
Βήμα 3
Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζετε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Σκεπάζετε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200º C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας. Αν θέλετε, αλείφετε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
Βήμα 5
Γεμίζετε ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνετε μια σχάρα. Απάνω στη σχάρα βάζετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τα αφήνετε να κρυώσουν.