Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια σκέτα ή με γλάσο λεμονιού και παπαρουνόσπορο, που θα γεμίσουν το σπίτι σας με όμορφες μυρωδιές.
Υλικά
- 3 αβγά
- 200γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο
- 120ml γάλα
- 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κρόκους αραιωμένους με 1 κουτ. σούπας νερό για το ψήσιμο
- 200γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- χυμό από ½ λεμόνι
- παπαρουνόσπορο για τη διακόσμηση
Για τα κουλούρια
Για το γλάσο
Tips
- Για το γλάσο θα πρέπει να έχετε επιπλέον ζάχαρη στην περίπτωση που βγει αραιό και περισσότερο χυμό λεμόνι στην περίπτωση που βγει πολύ σφιχτό.
- Τα κουλούρια στην αρχή θα φαίνονται μαλακά αλλά όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα κουλούρια: Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το βούτυρο και συνεχίζετε για λίγα λεπτά ακόμα το ανακάτεμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με το γάλα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη για κουλούρια. Κατά τη διάρκεια του ανακατέματος αλλάζετε το σύρμα σε γάντζο για να γίνει το ζυμάρι.Βήμα 2
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγη ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.Βήμα 3
Πλάθετε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, όπως κοτσιδάκια και στεφανάκια. Τοποθετείτε τα κουλούρια στο ταψί, αλείφετε με τους κρόκους και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά. Αφήνετε τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς.Βήμα 4
Για το γλάσο: Ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό λεμόνι, μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Αλείφετε τα κουλούρια με το γλάσο, πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και τα αφήνετε για 15 λεπτά στην άκρη να στεγνώσει το γλάσο. Σερβίρετε τα κουλούρια με ή χωρίς το γλάσο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina& Olivia Webb