gigantes-toursi-ska1500
clock icon
1:40'

Φασόλια γίγαντες τουρσί με μαρινάτες σαρδέλες

Υλικά

    Για τους γίγαντες τουρσί

  • 500γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 φλιτζάνια νερό κρύο
  • 2 φλιτζάνια ξίδι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 6 γαρίφαλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Για τις μαρινάτες σαρδέλες

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • ξίδι
  • χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μάραθο άγριο, ψιλοκομμένο, ή μαραθόριζα ξυσμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορο, φρεσκοαλεσμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εξαιρετικός «μερακλίδικος» μεζές για συνοδεία στο ουζάκι ή το τσιπουράκι σας.

Φτιάχνετε τους γίγαντες: Στραγγίζετε τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη μουστάρδα με το ξίδι. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
Σε βάζα που έχετε αποστειρώσει, βάζετε τα βρασμένα φασόλια και μετά αδειάζετε σε αυτά το μίγμα με το ξίδι. Aφήνετε το τουρσί στο ψυγείο για 3 ημέρες τουλάχιστον πριν το καταναλώσετε.
Ετοιμάζετε τις σαρδέλες: Βρέχετε με ξίδι τις σαρδέλες και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά σε ένα μπολ.
Πιάνετε το κεφάλι της σαρδέλας, το τραβάτε και το αφαιρείτε. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε την κοιλιά της και με το δάχτυλο προσεκτικά ξεκολλάτε τη ραχοκοκκαλιά, γλιστρώντας το προς τα κάτω, για να βγάλετε και να πετάξετε και τα εντεράκια. Θα κάνετε τη δουλειά πιο άνετα φορώντας γάντια της κουζίνας.
Ανοίγετε το ψάρι στη μέση σαν βιβλίο και σπάτε τη ραχοκοκκαλιά κάπου κοντά στην ουρά, πριν την ξεκολλήσετε και την πετάξετε. Ξεπλένετε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό.
Τα αραδιάζετε, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύνετε με χυμό λεμόνι, πασπαλίζετε με σκόρδο και μάραθο και συνεχίζετε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά με τον ίδιο τρόπο.
Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).
Τα βγάζετε από το ψυγείο και αφήνετε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες. Σερβίρετε σε ένα πιάτο τους γίγαντες και από πάνω τις σαρδέλες με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τους γίγαντες: Στραγγίζετε τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη μουστάρδα με το ξίδι. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.

Βήμα 3

Σε βάζα που έχετε αποστειρώσει, βάζετε τα βρασμένα φασόλια και μετά αδειάζετε σε αυτά το μίγμα με το ξίδι. Aφήνετε το τουρσί στο ψυγείο για 3 ημέρες τουλάχιστον πριν το καταναλώσετε.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τις σαρδέλες: Βρέχετε με ξίδι τις σαρδέλες και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά σε ένα μπολ.

Βήμα 5

Πιάνετε το κεφάλι της σαρδέλας, το τραβάτε και το αφαιρείτε. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε την κοιλιά της και με το δάχτυλο προσεκτικά ξεκολλάτε τη ραχοκοκκαλιά, γλιστρώντας το προς τα κάτω, για να βγάλετε και να πετάξετε και τα εντεράκια. Θα κάνετε τη δουλειά πιο άνετα φορώντας γάντια της κουζίνας.

Βήμα 6

Ανοίγετε το ψάρι στη μέση σαν βιβλίο και σπάτε τη ραχοκοκκαλιά κάπου κοντά στην ουρά, πριν την ξεκολλήσετε και την πετάξετε. Ξεπλένετε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό.

Βήμα 7

Τα αραδιάζετε, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύνετε με χυμό λεμόνι, πασπαλίζετε με σκόρδο και μάραθο και συνεχίζετε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 8

Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).

Βήμα 9

Τα βγάζετε από το ψυγείο και αφήνετε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες. Σερβίρετε σε ένα πιάτο τους γίγαντες και από πάνω τις σαρδέλες με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή