Η Γιάννα Μπαλαφούτη μοιράζεται μαζί μας μια υπέροχη συνταγή για γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, για να συνοδεύουμε τον καφέ μας.
Πλένετε, ξύνετε και καθαρίζετε τα φρούτα να μην έχουν στίγματα.
Τα σκουπίζετε καλά και μετά τα βράζετε σε μια κατσαρόλα 40-50 λεπτά περίπου και, όταν εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε επιπλέον νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι η φλούδα να μαλακώσει (όχι να λιώσει). Σουρώνετε τα πορτοκάλια και το αφήνετε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν τα βάζετε σε καθαρή πετσέτα, κόβετε το πάνω και κάτω μέρος και μετά κόβετε κάθετα το πορτοκάλι στα 4 ή σε 8 κομμάτια.
Παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε εναλλάξ μία στρώση ζάχαρη και μία στρώση φρούτο και τα αφήνετε για 10-12 ώρες.
Την άλλη μέρα, στον χυμό που θα βγάλουν τα πορτοκάλια προσθέτετε και το χυμό από τρία πορτοκάλια και αφήνετε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε συνεχώς όποτε είναι απαραίτητο.
Αφού δέσει και κρυώσει το σιρόπι, βάζετε πάλι μέσα το πορτοκάλι και το αφήνετε για 24 ώρες. Την άλλη μέρα, αν έχει βγάλει υγρά, το βάζετε σε δυνατή φωτιά για να γίνει το τελευταίο δέσιμο. Το αφήνετε να κρυώσει και το κλείνετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συνταγή: Γιάννα Μπαλαφούτη / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, ξύνετε και καθαρίζετε τα φρούτα να μην έχουν στίγματα.
Βήμα 2
Τα σκουπίζετε καλά και μετά τα βράζετε σε μια κατσαρόλα 40-50 λεπτά περίπου και, όταν εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνετε επιπλέον νερό και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι η φλούδα να μαλακώσει (όχι να λιώσει). Σουρώνετε τα πορτοκάλια και το αφήνετε να κρυώσουν.
Βήμα 3
Όταν κρυώσουν τα βάζετε σε καθαρή πετσέτα, κόβετε το πάνω και κάτω μέρος και μετά κόβετε κάθετα το πορτοκάλι στα 4 ή σε 8 κομμάτια.
Βήμα 4
Παίρνετε μια κατσαρόλα και βάζετε εναλλάξ μία στρώση ζάχαρη και μία στρώση φρούτο και τα αφήνετε για 10-12 ώρες.
Βήμα 5
Την άλλη μέρα, στον χυμό που θα βγάλουν τα πορτοκάλια προσθέτετε και το χυμό από τρία πορτοκάλια και αφήνετε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζετε συνεχώς όποτε είναι απαραίτητο.
Βήμα 6
Αφού δέσει και κρυώσει το σιρόπι, βάζετε πάλι μέσα το πορτοκάλι και το αφήνετε για 24 ώρες. Την άλλη μέρα, αν έχει βγάλει υγρά, το βάζετε σε δυνατή φωτιά για να γίνει το τελευταίο δέσιμο. Το αφήνετε να κρυώσει και το κλείνετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Βήμα 7
Συνταγή: Γιάννα Μπαλαφούτη / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης