Σε αυτή τη σαλτσούλα η υπέροχη οξύτητα του γιαουρτιού αναδεικνύει τα αρώματα των μυρωδικών. Στην ουσία πρόκειται για ένα τζατζίκι χωρίς σκόρδο και γιαούρτι. Στην Κρήτη μάλιστα, τέτοιο γιαούρτι βάζουν στα σουβλάκια αντί για τζατζίκι.
Υλικά
- ½ κιλό καλό στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 50γρ. άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο στην εποχή του
- 50γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 60γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 4 φυλλαράκια λουίζα, ψιλοκομμένη
- αλάτι κατά βούληση, πιπέρι λευκό
Tips
- Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή αυτής της σάλτσας είναι η εξής: Στην ίδια ποσότητα γιαουρτιού προσθέτετε το λαδάκι, το αλάτι και το πιπέρι και αμέσως μετά 1½ κουταλιά του γλυκού κύμινο τριμμένο, 2 καρότα τριμμένα και μαριναρισμένα σε ½ χυμό λεμονιού και ½ χυμό πορτοκαλιού, 3-4 κουταλιές της σούπας από τη μαρινάδα και 2 κουταλιές του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το γιαούρτι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε δυναμικά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Πασπαλίζετε το μίγμα με τα μυρωδικά και ανακατεύετε πάλι καλά.Βήμα 2
Παρ' όλο που το ντιπ γιαουρτιού είναι έτοιμο, προτιμότερο είναι να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο, για να ωριμάσει και να απελευθερωθούν τα αρώματα των μυρωδικών. Αν θέλετε, προτού σερβίρετε, το περιχύνετε με μία-δυο κουταλιές ελαιόλαδο, για ομορφιά και γεύση.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb