Μια συνταγή με πληθώρα γεύσεων, κυρίως λαχανικών και με τη συμμετοχή ψητού σκόρδου, που από επιθετικό γίνεται βελούδινο διατηρώντας όμως κάτι από το ‘αιχμηρό’ παρελθόν του.
Υλικά
- 500γρ. σπαγγέτι Νο 6
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε ροδέλες
- 3 κολοκυθάκια μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
- 4 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι τους
- 3-4 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 200γρ. μανούρι, κομμένο σε κύβους
- λίγο τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (προαιρετικά)
- αλάτι
Tips
- Για να πετύχετε την τέλεια παραλλαγή, μαζεύετε τον πουρέ του ψητού σκόρδου σε ένα φλιτζάνι, ρίχνετε μέσα μια κουταλιά καλό ξίδι και τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Με το μίγμα περιχύνετε τα λαχανικά αφού τα ανακατέψετε σε μια σαλατιέρα όλα μαζί. Σερβίερτε το σπαγγέτι δίπλα, αναμιγμένο με λίγο ελαιόλαδο και τριμμένο τυρί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατίζετε καλά τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις πλένετε καλά και τις στεγνώνετε.Βήμα 2
Με ένα πινέλο, λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί. Απλώνετε τις φέτες των λαχανικών κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη και τις αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι. Αν περισσέψει, το αδειάζετε στο ταψί. Σκορπίζετε την κάππαρη πάνω στα λαχανικά και αλατίζετε. Σας υπενθυμίζουμε ότι τις σκελίδες του σκόρδου τις σκορπίζετε μέσα στο ταψί έτσι όπως είναι, με τα φλούδια. Ψήνετε τα λαχανικά σας στους 170°C για μισή ώρα με 40 λεπτά ώσπου να ροδίσουν καλά.Βήμα 3
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, βράζετε τα μακαρόνια al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε.Βήμα 4
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά σας, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το ακουμπάτε πάνω στον πάγκο. Πιέζετε τις ψημένες σκελίδες σκόρδο με τα δάχτυλά σας, για να βγει από μέσα η ψημένη σάρκα τους, την οποία απλώνετε με ένα μαχαίρι πάνω στα λαχανικά.Βήμα 5
Ρίχνετε μέσα στο ταψί το σπαγγέτι και τους κύβους από μανούρι, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύετε πολύ δυναμικά με δύο πιρούνια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αφού το πασπαλίσετε με μπόλικο τριμμένο Σαν Μιχάλη.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb