Για τους αναποφάσιστους ή για όσους απλά θέλουν να έχουν διαφορετικές επιλογές για το συνοδευτικό του καφέ τους, αυτά τα λαχταριστά cookies είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 2 καψουλάκια βανιλίνης
- 3 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 300ml αραβοσιτέλαιο
- 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- 100γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
- 80γρ. φουντούκια χοντροκοπανισμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 80γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους χοντροκοπανισμένα
Για τα cookies σοκολάτα-φουντούκι
Για τα cookies πορτοκάλι-αμύγδαλο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο. Χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να φτιάξετε μια ομοιογενή ζύμη.Βήμα 2
Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Στο πρώτο μέρος προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα και τα φουντούκια, ανακατεύετε καλά και όταν κρυώσει το μίγμα ρίχνετε μέσα και τις σταγόνες σοκολάτας. Στο δεύτερο μίγμα ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα αμύγδαλα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Στρώνετε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στο πρώτο θα βάλετε τα σοκολατένια cookies και στο δεύτερο τα cookies αμυγδάλου.Βήμα 4
Παίρνετε ένα κουταλάκι του γλυκού, το βουτάτε σε κρύο νερό και παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης, τις οποίες ρίχνετε στο ταψί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί τα cookies θα απλώσουν και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.Βήμα 5
Ψήνετε τα cookies στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν λίγο πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί ψησίματος, γιατί είναι πολύ αφράτα στην αρχή. Αφού κρυώσουν και σκληρύνουν, τα μεταφέρετε σε μεταλλικό κουτί ή τα σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb