Ένα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πορτοκαλιού. Συνοδεύστε το με λευκό ρύζι, με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών αλλά και με βραστά χόρτα.
Ζητάτε από τον ψαρά σας να σας καθαρίσει τις τσιπούρες. Τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτήρι για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210°C. Κάνετε δύο χαρακιές στην πλάτη (και στις δύο πλευρές) του κάθε ψαριού ή μία αν τα ψάρια είναι μικρά. Αλατοπιπερώνετε τις κοιλιές και βάζετε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού.
Απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού το σέλερι, τα καρότα και τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο και θυμάρι και τοποθετείτε από πάνω τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε τα ψάρια με ξύσμα πορτοκαλιού, περιχύνετε με το λάδι, το κρασί και τον χυμό από το πορτοκάλι.
Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά (40 λεπτά για τη μεγάλη τσιπούρα). Τα περιχύνετε κάθε τόσο με το ζουμί του φούρνου. Όταν ψηθούν τα ψάρια, τα φιλετάρετε και τα συνοδεύετε με άσπρο πιλάφι, γαρνίροντας τα πιάτα με ροδέλες πορτοκαλιού.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζητάτε από τον ψαρά σας να σας καθαρίσει τις τσιπούρες. Τις πλένετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτήρι για 1 ώρα στο ψυγείο.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210°C. Κάνετε δύο χαρακιές στην πλάτη (και στις δύο πλευρές) του κάθε ψαριού ή μία αν τα ψάρια είναι μικρά. Αλατοπιπερώνετε τις κοιλιές και βάζετε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού.
Βήμα 3
Απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού το σέλερι, τα καρότα και τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού. Πασπαλίζετε με δεντρολίβανο και θυμάρι και τοποθετείτε από πάνω τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε τα ψάρια με ξύσμα πορτοκαλιού, περιχύνετε με το λάδι, το κρασί και τον χυμό από το πορτοκάλι.
Βήμα 4
Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά (40 λεπτά για τη μεγάλη τσιπούρα). Τα περιχύνετε κάθε τόσο με το ζουμί του φούρνου. Όταν ψηθούν τα ψάρια, τα φιλετάρετε και τα συνοδεύετε με άσπρο πιλάφι, γαρνίροντας τα πιάτα με ροδέλες πορτοκαλιού.
Βήμα 5
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey