Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα γεμίζουν με βελούδινη γκανάζ, κάνουν βουτιά σε λιωμένη σοκολάτα και τέλος «κυλάνε» σε στρώμα από ζάχαρη άχνη. Μια μικρή, γλυκιά σοκολατένια ιστορία μόλις άρχισε…
Υλικά
- 40 μεγάλα δαμάσκηνα, αποξηραμένα
- 500γρ. σοκολάτα υγείας
- 370ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 30γρ. μέλι
- 50γρ. βούτυρο 82% σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 60γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
- 500γρ. σοκολάτα υγείας λιωμένη
- 500γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη γκανάζ
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Κάνετε στα δαμάσκηνα μια κάθετη τομή και τα ανοίγετε.Βήμα 2
Ετοιμάζετε την γκανάζ: Βάζετε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί για να λιώσει. Σε μία κατσαρόλα βράζετε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Μόλις βράσει το μίγμα, το ρίχνετε σιγά, σιγά μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά με μαρίζ.Βήμα 3
Αφήνετε το μίγμα να πέσει περίπου στους 40°C, προσθέτετε το βούτυρο και τα χοντροσπασμένα φουντούκια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στη γκανάζ.Βήμα 4
Αδειάζετε τη γκανάζ σε ένα μπολ και την αφήνετε να σταθεροποιηθεί, τόσο όσο χρειαστεί για να μπορέσετε να την πλάσετε. Όταν η γκανάζ είναι έτοιμη, με ένα κουταλάκι παίρνετε την ποσότητα που θέλετε, την πλάθετε σε μπαλάκια και γεμίζετε με αυτή τα δαμάσκηνα. Αφήνετε τα δαμάσκηνα στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά για να σταθεροποιηθούν.Βήμα 5
Ετοιμάζετε την επικάλυψη: βάζετε σε ένα μπολ τη λιωμένη σοκολάτα που έχετε αφήσει να φτάσει περίπου στους 30°C. Σε ένα μικρό ταψί απλώνετε τη ζάχαρη άχνη έτσι ώστε να έχει 2 δάχτυλα πάχος.Βήμα 6
Επικαλύπτετε με ελάχιστη σοκολάτα το κάθε δαμάσκηνο και έπειτα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα κυλάτε στην άχνη. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει η κουβερτούρα που τα επικαλύψατε. Αν χρειαστεί, βάζετε όλο το ταψί για λίγο στο ψυγείο και έπειτα τα βγάζετε. Εάν έχουν πολύ άχνη τα τινάζετε προσεκτικά μέχρι να μείνει όση χρειάζεται.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή