rofos-giouvetsi
clock icon
1:30'

Ροφός γιουβέτσι

Υλικά

  • 1 ροφό βάρους 2 κιλών
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. κριθαράκι
  • 60ml κρασί λευκό
  • 3 ώριμες ντομάτες, στον τρίφτη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 80γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ζωμό ψαριού

  • το κεφάλι + τα κόκαλα του ροφού
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο θαλασσινό γιουβέτσι με ροφό, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στα καλοκαιρινά τραπέζια.

Καθαρίζετε το ψάρι από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το πλένετε και το φιλετάρετε με ανάλογο μαχαίρι, αφαιρώντας τα κόκαλα από τη σάρκα (για ευκολία και καλύτερα αποτελέσματα ζητάτε από τον ψαρά να σας το ετοιμάσει). Το βάζετε στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά για το ζωμό, μαζί με 1½ λίτρο νερό. Αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζετε ελαφρά τα φιλέτα του ψαριού. Τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε πυρίμαχη κατσαρόλα με αποσπώμενες λαβές ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό, να βγάλουν τα αρώματά τους, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την ντομάτα και τα μπαχαρικά.
Ρίχνετε το ζωμό του ψαριού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα κομμάτια του ψαριού μέσα στο κριθαράκι, αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε το φαγητό στο φούρνο, Το ψήνετε για 15-20 λεπτά.
Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνετ για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το κριθαράκι. Σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε το ψάρι από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το πλένετε και το φιλετάρετε με ανάλογο μαχαίρι, αφαιρώντας τα κόκαλα από τη σάρκα (για ευκολία και καλύτερα αποτελέσματα ζητάτε από τον ψαρά να σας το ετοιμάσει). Το βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά για το ζωμό, μαζί με 1½ λίτρο νερό. Αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και θωρακίζετε ελαφρά τα φιλέτα του ψαριού. Τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε πυρίμαχη κατσαρόλα με αποσπώμενες λαβές ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό, να βγάλουν τα αρώματά τους, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την ντομάτα και τα μπαχαρικά.

Βήμα 5

Ρίχνετε το ζωμό του ψαριού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τα κομμάτια του ψαριού μέσα στο κριθαράκι, αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε το φαγητό στο φούρνο, Το ψήνετε για 15-20 λεπτά.

Βήμα 6

Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνετ για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το κριθαράκι. Σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση