Όταν η απονομή των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώνεται και το κοινό κλείνει τις τηλεοράσεις, η νύχτα είναι ακόμη μεγάλη για τους stars του Hollywood -και για όσους κέρδισαν το πολυπόθητο αγαλματάκι αλλά και για όσους μένουν με την πίκρα μιας χαμένης ευκαιρίας. Αυτός δε που αναλαμβάνει να κάνει τους πάντες χαρούμενους μετά από μια ημέρα γεμάτη αγωνία, δεν είναι άλλος από τον διάσημο σεφ Wolfgang Puck, που για περισσότερες από 2 δεκαετίες επιμελείται το μενού του περίφημου after party.
Εδώ και 23 χρόνια λοιπόν, ο Wolfgang Puck ετοιμάζει τα πιάτα της μεγάλης βραδιάς, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά υλικά και δημιουργώντας απίθανους συνδυασμούς (όπως τα φετινά corn dogs αστακού και mini Kobe burgers). Για τα Όσκαρ προορίζονται άλλωστε! Όσο για τους διάσημους καλεσμένους του, μετά από δύο δεκαετίες ξέρει τι αρέσει στον καθένα κι έτσι φροντίζει να έχει όσες περισσότερες επιλογές γίνεται, για να μην μένει κανείς παραπονεμένος. Γιατί φαντάσου να είσαι γνωστός ηθοποιός, vegetarian και “αδικημένος” στα βραβεία Όσκαρ και να καταλήξεις μπροστά σε έναν μπουφέ που σερβίρει μόνο κρέας!
Βέβαια, το βιογραφικό του Wolfgang Puck είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται απλά και μόνο στο μενού της μεγάλης βραδιάς. Για να καταλάβετε πόσο αγαπητός και αναγνωρίσιμος είναι, μέσα στο 2017 πρόκειται να αποκτήσει το δικό του αστέρι στο πεζοδρόμιο Walk of Fame στο Hollywood! Ιδού λοιπόν 15 πράγματα που ξέρουμε για τον περίφημο σεφ:
1. Ο 68χρονος σήμερα σεφ γεννήθηκε στην Αυστρία και έμαθε να μαγειρεύει από την μητέρα του, η οποία ήταν επίσης σεφ και μάλιστα, τον ενθάρρυνε να ξεκινήσει σπουδές μαγειρικής ήδη από τα 14 του χρόνια.
2. Μαθήτευσε υπό τον γνωστό Γάλλο σεφ Raymond Thuilier στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο L’Oustau de Baumanière, στην Προβηγκία, ενώ πριν γίνει μόνιμος κάτοικος Αμερικής (από το 1973), είχε προλάβει να εργαστεί και σε άλλα κορυφαία γαλλικά εστιατόρια, όπως το Maxim’s στο Παρίσι και το Hotel de Paris στο Μονακό.
3. Κατάφερε να γίνει πολύ γνωστός κι αγαπητός στην ελίτ του Χόλιγουντ 2 μόλις χρόνια αφότου μετακόμισε στην Αμερική, όταν εργαζόταν ως σεφ στο εστιατόριο Ma Maison του Λος Άντζελες.
4. Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής με τίτλο “Modern French Cooking for the American Kitchen”, βασισμένο στις συνταγές που και ο ίδιος σέρβιρε στο Ma Maison και από τότε έχουν ακολουθήσει ακόμη 5 βιβλία μαγειρικής.
5. Το 1982 άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, το Spago στο Χόλιγουντ, που από το 1997 βρίσκεται στο Beverly Hills και το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις με κορυφαία τα 2 αστέρια Michelin. Στα signature πιάτα του Spago περιλαμβάνονται και οι περίφημες πίτσες του με καπνιστό σολομό δικής τους παραγωγής και χαβιάρι.
6. Έχει βραβευθεί 2 φορές ως “σημαντικός σεφ”, στα βραβεία του Ιδρύματος James Beard -την κορυφαία αμερικανική βράβευση για την γαστρονομία.
7. Η μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου Spago του επέτρεψε να ιδρύσει την εταιρεία Wolfgang Puck, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερα από 20 εστιατόρια εντός κι εκτός Αμερικής, premium υπηρεσίες catering, κουζινικά σκεύη, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ακόμη και καφέδες.
8. Τα τελευταία 23 χρόνια επιμελείται αποκλειστικά το Governors Ball που ακολουθεί τα βραβεία Όσκαρ.
9. Έχει δηλώσει ότι κάθε χρόνο προσπαθεί το μενού των Όσκαρ να είναι ακόμη πιο πολυτελές από το προηγούμενο, αλλά και να ακολουθεί τις προτιμήσεις των καλεσμένων του, έχοντας πιάτα για κάθε γούστο, αλλά και σε μεγάλες ποσότητες.
10. Και μπορεί τα βραβεία και η αποκλειστική επιμέλεια του μενού των Όσκαρ να θεωρούνται από μόνα τους μεγάλες επιτυχίες, ωστόσο το μεγαλύτερο επίτευγμα του είναι και το γεγονός ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύουν και τρώνε οι Αμερικανοί, συνδυάζοντας κλασικές γαλλική τεχνικές με επιρροές από την Καλιφόρνια αλλά και την Ασία.
11. Παράλληλα, με τα εστιατόρια του έχει αλλάξει ακόμη και τη γαστρονομική εικόνα ολόκληρων πόλεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λας Βέγκας, όπου ήταν ο πρώτος διάσημος σεφ που άνοιξε ένα σύγχρονο καλό εστιατόριο, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους γνωστούς σεφ και μεταμορφώνοντας την πόλη σε ένα διάσημο γαστρονομικό προορισμό.
12. Ο Wolfgang Puck δεν έχει ταλέντο μόνο στην μαγειρική, αλλά και στην υποκριτική. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει σε σειρές όπως το Las Vegas και το “Ιστορίες από την Κρύπτη” και είχε και μια μικρή συμμετοχή στην ταινία “The Weather Man” με τον Nicolas Cage.
13. Στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις περιλαμβάνονται και η εκπομπή του “Cooking Class with Wolfgang Puck”, καθώς και η συμμετοχή του στην εκπομπή μαγειρικής “Iron Chef America: Battle of the Masters”, αλλά και στο American Idol όπου υποτίθεται ότι σύστηνε ασυνήθιστα φαγητά στην τραγουδίστρια Kellie Pickler.
14. Πλούσια είναι και η φιλανθρωπική του δράση. Για παράδειγμα, είναι ένας από τους ιδρυτές του φιλανθρωπικούς ιδρύματος Puck-Lazaroff, που στηρίζει το ετήσιο αμερικανικό American Wine & Food, που με τη σειρά του ωφελεί το πρόγραμμα Meals on Wheels που δίνει γεύματα σε όσους το έχουν ανάγκη.
15. Τέλος, ξέρετε σε τι δεν μπορεί να αντισταθεί με τίποτα ο Wolfgang Puck; Στα macarons!