Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του personal coach οινοχόων σε διεθνείς διαγωνισμούς, ο Σουηδός Soren Polonius βρέθηκε στη χώρα μας πριν λίγες μέρες προσκεκλημένος της σχολής Genius in Gastronomy.
Οι διεθνείς διαγωνισμοί των σομελιέ έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανταγωνιστική ένταση. Όποιος αμφιβάλει γι’ αυτό δεν έχει παρά να διαπιστώσει οτι υπάρχουν πλέον κορυφαίοι γνώστες της τέχνης του οινοχόου, οι οποίοι αναλαμβάνουν να προπονήσουν τα «καθαρόαιμα», που αγωνίζονται να βρουν το δρόμο τους προς την κορυφή.
Ο Σουηδός προπονητής Soren Polonius, που οδήγησε τον Arvid Rosengren στο να κατακτήσει την 1η θέση στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του 2013, παρέδωσε μια σειρά σεμιναρίων στο πλαίσιο του προγράμματος Wine & Sommelier Expert Course. Στις διαλέξεις του, ο Polonius ανέλυσε θέματα, όπως οι νέες τάσεις στην οινοχοία, η διαχείριση παραπόνων και προβλημάτων στο εστιατόριο, καθώς αναφέρθηκε και στις αρχές σερβιρίσματος και γευστικής αρμονίας. Παράλληλα, ξεναγήθηκε σε σημαντικούς αμπελώνες και γνώρισε τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του, να μάθω από πρώτο χέρι λεπτομέρειες για τη δουλειά του και να καταγράψω τις απόψεις του για τους Έλληνες σομελιέ, αλλά και για τον ελληνικό αμπελώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Soren Polonius λατρεύει το Ασύρτικο και πιστεύει ότι το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου είναι ικανό για μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.
Personal coach οινοχόων, λοιπόν, αλήθεια πως αποφασίσατε να γίνετε προπονητής;
Όταν σταμάτησα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς θέλησα να διασφαλίσω οτι θα έχουμε καλά αποτελέσματα στους μελλοντικούς διαγωνισμούς. Εάν έχουμε πολλούς συμμετέχοντες σομελιέ στους διαγωνισμούς είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει πάντα μια καλή πηγή πολύ καλά καταρτισμένων επαγγελματιών του χώρου.
Με ποιο τρόπο κερδίζετε την εμπιστοσύνη των μαθητών σας;
Κερδίζω την εμπιστοσύνη των σπουδαστών μου με λίγα πράγματα. Πρώτα από όλα με τη δική μου καριέρα και τα αποτελέσματα που έχω να παρουσιάσω ως σομμελιέ και δίνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου στην εκπαίδευση και στις διαλέξεις.
Τι περιλαμβάνει η προπόνηση του οινοχόου;
Θεωρητικά μαθήματα, πρακτικές ασκήσεις, ψυχολογία και βεβαίως χορογραφία.
Ποια η γνώμη σας για το επίπεδο των οινοχόων στην Ελλάδα; Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο;
Μέσω των επαφών που είχα ανακάλυψα μια δίψα για γνώση και έντονη φιλοδοξία για σπουδαία επιτεύγματα. Με τα σωστά εργαλεία εκπαίδευσης θα μπορούσαμε πολύ άνετα να δούμε στο μέλλον έναν Έλληνα οινοχόο στον τελικό ενός διεθνούς διαγωνισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι Έλληνες σομελιέ να αποκτήσουν όραμα και να δουν τις δυνατότητες που υπάρχουν μπροστά τους.
Αν ξεχωρίζατε τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού αμπελώνα, τι θα εντοπίζατε;
Δοκίμασα μερικά ελληνικά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες όπως και ορισμένα υψηλής ποιότητας παλαιωμένα κρασιά από Αγιωργίτικο της Νεμέας. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ερωτευμένος με το Ασύρτικο της Σαντορίνης και το λατρεύω όταν είναι λίγο παλαιωμένο και ωριμασμένο. Αγαπώ αυτό το τραγανό λευκό κρασί και με μια μικρή ωρίμανση μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μου.
Τι σας αρέσει από την ελληνική κουζίνα;
Μου αρέσει η απλότητα. Λίγο τυρί φέτα και ένα ποτήρι Ασύρτικο λειτουργούν πολύ καλά. Ξινόμαυρο, λίγο ψωμί, κορονέικη ελιά με λίγο αλάτι αποτελούν έναν ακόμα εξαιρετικό συνδυασμό. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αθήνα δοκίμασα δείγματα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, που αποτελούν γοητευτική εξέλιξη κάποιων κλασσικών πιάτων. Μου αρέσει η μαγειρική δημιουργικότητα όταν αντανακλά το πάθος και το σεβασμό για την ιστορική κουζίνα κάθε χώρας. Πιστεύω ότι βελτιώνει τη γαστρονομία.
Ποιο κρασί από τον παγκόσμιο αμπελώνα σας έχει συνεπάρει;
Το Chateau Haut Brion 1985 έχει μια ειδική θέση στην καρδιά μου. Κάθε φορά που πίνω αυτό το κρασί με μεταφέρει σε ένα εξαιρετικό μέρος σχεδόν σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης. Ένα μεγάλο κρασί για σκέψη και διαλογισμό. Δεν προέρχεται από την καλύτερη χρονιά αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με εντυπωσιάζει τόσο πολύ.