Η παραγωγή αλλαντικών από νεροβούβαλο βοήθησε στην αναβίωση μιας αυτόχθονης ράτσας ζώων και στην οικονομική στήριξη μιας ολόκληρης περιοχής.

boras_buffalo

Τα αδέρφια Δημήτρης και Ζέλιος Μπόρας πριν από 17 χρόνια έβαλαν στοίχημα να φέρουν τον νεροβούβαλο στο πιάτο μας. Πώς τα κατάφεραν; Τις απαντήσεις μάς δίνει ο κ. Ζέλιος Μπόρας.

boras3

«Η σχέση μας με το κρέας δεν είναι καινούργια. Ιδιοκτήτες κρεοπωλείου στη Λιβαδιά Σερρών από το 1987, αποφασίσαμε μετά τα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες και τις τρελές αγελάδες, στις αρχές του 2000, να στραφούμε στο υποτιμημένο μέχρι τότε βουβαλίσιο κρέας. Η δυσπιστία που συναντήσαμε αρχικά ήταν μεγάλη. Όχι απλώς δεν μπορούσαμε να πείσουμε τους καταναλωτές να το αγοράσουν, αλλά ούτε καν να το δοκιμάσουν! Διστακτικοί για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν ακόμη και οι κτηνοτρόφοι. Σκεφτείτε ότι το πρώτο βουβάλι μάς το έδωσαν δωρεάν για να μη συζητήσουμε τον χρόνο που μας πήρε να το πουλήσουμε».

boras

Καβουρμάς, ο δούρειος ίππος
«Είχαμε ακόμη μπροστά μας Γολγοθά για να πείσουμε τον καταναλωτή να δοκιμάσει το βουβαλίσιο κρέας. Κάπου εκεί έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του καβουρμά. Φτιαγμένος με παραδοσιακή τοπική συνταγή, κέρδισε με τη γεύση του το κοινό. Μάλιστα, η ζήτηση αυξήθηκε τόσο ώστε από το 2009 ανοίξαμε δικό μας πιστοποιημένο εργαστήριο, όπου παράγουμε και άλλα βουβαλίσια προϊόντα όπως λουκάνικα (πικάντικα, καπνιστά, ριγανάτα ή γεμιστά με mozzarella), σαλάμι, καπνιστό μπούτι, καπνιστή μπριζόλα, μπιφτέκια και σουτζουκάκια, καθώς και κάποια χοιρινά προϊόντα (από τη δική μας χοιροτροφική μονάδα), με τον καβουρμά να παραμένει το Νο 1!

boras1

Ποιότητα, το Α και το Ω
«Προμηθευόμαστε κρέας από εκτροφείς που έχουν ζώα αποκλειστικά από την ελληνική φυλή και η παραγωγή μας είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Παράλληλα, εφαρμόζουμε σύστημα ιχνηλασιμότητας και μέσω κωδικού trace id, που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία, ο καταναλωτής μπορεί να μάθει τα πάντα για τα προϊόντα μας.

Στόχος μας τώρα είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική οικονομία, πείθοντας ακόμη περισσότερους παραγωγούς να ασχοληθούν με την εκτροφή ελληνικού νεροβούβαλου. Με αυτό τον τρόπο η λίμνη Κερκίνη, που έχει ξεχωρίσει ως γαστρονομικός προορισμός, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

info
Μπόρας Βουβαλίσια Προϊόντα, Λιβάδια Σερρών, τηλ. 23270 31109.

VOUVALIA 2

Σημείωση
Τα βουβάλια έφτασαν στην Ελλάδα με τον Ξέρξη. Το 1952 ο αριθμός τους έφτανε τα 71.000 και στο τέλος του 20ού αιώνα είχαν απομείνει 1.000! Η ένταξή τους στο πρόγραμμα «διατήρησης αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» βοηθά στη συνεχή αύξηση του αριθμού τους.