Με τις ίδιες ακριβώς παλιές παραδοσιακές συνταγές σε γιαούρτι πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο η «ΛΟΥΣΙ» από το 1935 ενισχύει την ελληνική γαλακτοκομική κουλτούρα και παράδοση του τόπου μας υπενθυμίζοντάς μας τις αξεπέραστες αξίες της ντόπιας κτηνοτροφίας. Το όνομα της γαλακτοκομικής επιχείρησης «ΛΟΥΣΙ» προκύπτει από τα αρχικά του ονόματος του εμπνευστή και πρωτεργάτη της, Λουκά Σιότροπου. Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους παλαιότερους γαλακτοπώλες της Αθήνας, καθώς σχεδόν 90 χρόνια πίσω, κατεβαίνοντας από τα βουνά της Φωκίδας «όργωνε» την Πρωτεύουσα διανέμοντας το ξακουστό του γάλα του μέσα σε ψηλές γυάλινες μπουκάλες.

Από τα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας στα βοσκοτόπια της νότιας Αθήνας

Τα χρόνια πέρασαν και δίπλα στον Λουκά, ήρθαν για να μαθητεύσουν δύο νεαρά παιδιά, μόλις 13 ετών τότε που βρέθηκαν στην Αθήνα εγκαταλείποντας το ορεινό χωριό τους στην Αιτωλοακαρνανία, το Νεροχώρι Θέρμου. «Ο πατέρας μου» μου λέει ο σημερινός ιδιοκτήτης της γαλακτοκομίας «ΛΟΥΣΙ», Κοσμάς Φωτόπουλος «ήρθε πριν από χρόνια ως μαστοράκι στη Νέα Σμύρνη για να μάθει τα μυστικά της δουλειάς από τον Λουκά. Τότε η Νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα, οι Τζιτζιφιές ήταν γεμάτες βοσκοτόπια. Τον χειμώνα οι νομάδες κτηνοτρόφοι έφερναν τα κοπάδια με τα ζώα τους σε αυτές τις περιοχές ενώ το καλοκαίρι τα επέστρεφαν πίσω στον Παρνασσό».

Τα δύο «μαστοράκια» μεγάλωσαν μαζί με τον μέντορα και δάσκαλό τους, τον Λουκά, και χρόνια μετά έγιναν συνέταιροι στη δική του επιχείρηση. «Όταν ήρθε η ώρα ο Λουκάς να αποσυρθεί από το επάγγελμα και καθώς τα παιδιά του δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν την τέχνη του» μου λέει ο Κοσμάς «ο πατέρας μου με τον φίλο και συνεργάτη του, ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης δίνοντας έτσι συνέχεια στην ιστορία της γαλακτοκομίας ΛΟΥΣΙ».

Από το 2013 και εφ’ όσον ο πατέρας του συνταξιοδοτήθηκε, ο Κοσμάς «τρέχει» όλο αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε με τόση αγάπη και μαεστρία ο σπουδαίος γαλακτοπώλης Λουκάς. Έχοντας ως πρότυπο, άλλωστε, τον πατέρα του (αλλά και τη Σαρακατσάνα μητέρα του) και μεγαλώνοντας με τα παραδοσιακά πρόβεια γιαούρτια και τα γάλατα της ΛΟΥΣΙ, θεώρησε εξ’ αρχής αυτονόητα καρμική τη δική του, συστηματική ενασχόληση όχι απλά με το διοικητικό κομμάτι της επιχείρησης αλλά με κάθε λειτουργικό της πόστο: από την παραγωγή μέχρι τη διανομή των προϊόντων τους και από το μάρκετινγκ μέχρι την καθημερινή επαφή με τους κτηνοτρόφους.

Ειδικά με τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται και οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αττικής (Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο, Σταμάτα, Μαραθώνας, Βαρνάβας, Καπανδρίτι κλπ.) έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια δεσμούς σχεδόν οικογενειακούς. «Λίγες ωστόσο» παραδέχεται «είναι πλέον οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Οι νέοι συχνά εγκαταλείπουν την τέχνη των παππούδων και των πατεράδων τους, δεν έχουν την υπομονή να ασχοληθούν με τη γη ή τα ζώα και αυτό είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικό για το μέλλον της ελληνικής γαλακτοκομίας».

Αγνά παραδοσιακά γιαούρτια και παγωτά με φρέσκο γάλα όλο το χρόνο

Σήμερα η γαλακτοκομεία «ΛΟΥΣΙ» τροφοδοτεί γύρω στα 350 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ διαθέτει και τέσσερα δικά της, ένα στην Καλαμάτα και τρία στην Αττική (δύο μικρά σε Ζωγράφου και Καισαριανή και ένα μεγάλο, κεντρικό κατάστημα στον Άλιμο όπου εκεί βρίσκεται άλλωστε και το πρατήριό της).

«Ναυαρχίδα» της επιχείρησης παραμένει φυσικά το κλασικό πρόβειο γιαούρτι (σε πήλινη και ρετρό πλαστική συσκευασία) με την πέτσα και με αυτή την χαρακτηριστική, κάπως ξινή γεύση που ξυπνά μνήμες στους παλιούς και εκπαιδεύει τους νέους στην αναζήτηση της αυθεντικής ελληνικής γαλακτοκομίας. Μακριά από σκόνες και έτοιμα βιομηχανοποιημένα μείγματα, μακριά από ανούσιους νεοτερισμούς και περιττές προσθήκες. Η γκάμα σε γιαούρτια ολοκληρώνεται με το κατσικίσιο και με το αγελαδινό γιαούρτι (πλήρες και με 1% λιπαρά), ενώ στα ψυγεία των καταστημάτων «ΛΟΥΣΙ» μπορούμε επίσης να βρούμε και την παραδοσιακή ελληνική κρέμα βανίλιας με φρέσκο γάλα αγελάδας (κυκλοφορεί και σοκολατένια) αλλά και ρυζόγαλο και μουσταλευριά.

Φυσικά ειδικά αυτή την περίοδο το παγωτό της «ΛΟΥΣΙ» και κυρίως το παγωτό καϊμάκι με το οποίο πρωτοξεκίνησε θεωρείται το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Δεν είναι ωστόσο λίγοι αυτοί που μπαίνουν στα καταστήματα αναζητώντας παγωτό όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα, γι’ αυτό και τόσο το παγωτό καϊμάκι όσο και οι υπόλοιπες 17 γεύσεις που εμπορεύεται η «ΛΟΥΣΙ» κυκλοφορούν χωρίς διακοπή όλες τις εποχές.

info
Σερίφου 6, Άλιμος (πρατήριο), τηλ. 210 9850682, www.lousi.gr