Τρεις ποικιλίες ροδιού που δίνουν ξανά ζωή στην πανάρχαια καλλιεργητική ιστορία του καρπού, στην περιοχή της Τιθορέας, φέρνουν την ετικέτα «Rooby» και τα προϊόντα της οικογένειας Χήνα στα ράφια των μεγαλύτερων ντελικατέσεν, Αθήνας, Γαλλίας και Γερμανίας.
Με αγροτικό παρελθόν που χάνεται στα μονοπάτια του χρόνου, η Γιώτα και ο Κώστας μετέτρεψαν την γνώση τους για τη φροντίδα της γης αλλά και την εμπειρία τους στη συμβατική γεωργία, σε ένα όραμα για βιολογική μονοκαλλιέργεια ροδιάς, που τότε, πίσω στο μακρινό 2003, φάνταζε ακόμα για τα ελληνικά δεδομένα, πεδίο ανεξερεύνητο. «Και παράτολμο» συμπληρώνει η Γιώτα η οποία όπως με πληροφορεί, με τον σύζυγό της ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που πίστεψαν στην παραγωγή αυτού του καρπού, που μπορεί μεν στα βάθη των αιώνων να ευδοκιμούσε ως καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή τους, ωστόσο η σύγχρονη ιστορία ήθελε τη γη τους να μονοπωλείται από το βαμβάκι, τα καπνά και την ντομάτα. «Φέραμε τα πάνω κάτω» μου λέει «σε όλα όσα διδαχτήκαμε από τους προγενέστερούς μας και φτάσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη μεταποιητική δραστηριότητα, μια κάθετη μονάδα παραγωγής που άλλαξε εντελώς τον μέχρι τότε αγροτικό μας προσανατολισμό και μας έδωσε να φόντα να στραφούμε στη βιολογική γεωργία».
Αυτή την περίοδο και μέχρι την έλευση του Δεκεμβρίου, στα 90 στρέμματα γης της οικογένειας Χήνα, στον εύφορο κάμπο της Αγίας Παρασκευής Τιθορέας και στην πεδιάδα του βοιωτικού Κηφισού, οι διαδικασίες συγκομιδής του ροδιού είναι υπόθεση καθημερινής ρουτίνας. Ο ετήσιος παραγωγικός τους όγκος κανονικά πρέπει να προσεγγίζει τους 250 με 270 τόνους, όμως «ποτέ δεν πιάνουμε τόσο» μου λέει η Γιώτα «και αυτό είναι το τίμημα των βιολογικών καλλιεργειών αλλά και των αναπάντεχων μετεωρολογικών φαινομένων». Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως μαθαίνω, δεν είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και η εμφάνιση παγετού που ούτως ή άλλως κάνουν την εμφάνισή τους, εκείνη την εποχή στην περιοχή. «Αυτό που δεν θέλουμε με τίποτα» μου εξηγεί η Γιώτα «είναι να έχουμε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες, την άνοιξη. Αν η θερμοκρασία, π.χ. πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου τότε η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη. Αυτά ακριβώς τα τερτίπια του καιρού μας δίνουν μειωμένες παραγωγές τα τρία τελευταία χρόνια».
Το μάζεμα των ροδιών, γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. «Γι’αυτό και η συγκομιδή απαιτεί πολλά μεροκάματα και εργάτες με εμπειρία και γνώση» μου εξηγεί η Γιώτα. «Τα ρόδια τα αντιμετωπίζουμε κατά τη συλλογή τους, σαν αβγά. Τοποθετούνται ένα-ένα προσεχτικά σε ειδικά τελάρα και φροντίζουμε να μην εφάπτονται μεταξύ τους γιατί όταν χτυπηθούν χαλάνε. Οι κορώνες τους «κοιτούν» πάντα προς τα πάνω για να μην σπάσουν. Επίσης δεν τα κόβουμε με τα κοτσάνια τους γιατί μπορεί να τραυματίσουν το διπλανό τους ρόδι στο τελάρο και έτσι να χαλάσει» μου εξηγεί η Γιώτα.
Η ροδιά, όπως πληροφορούμαι, δίνει τρεις καρποφορίες την άνοιξη οπότε η συγκομιδή γίνεται κλιμακωτά. «Πρώτα συλλέγουμε τα μεγαλύτερα ρόδια. Οδηγός μας δεν είναι το χρώμα, όσο το μέγεθος» διευκρινίζει η Γιώτα. Το χρώμα τους, συνήθως, πέρα από τον τύπο της ποικιλίας τους, πολλές φορές εξαρτάται και από το κλάδεμα. «Πρέπει το δέντρο» μου λέει «να κλαδεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι καρποί να μη καίγονται από τον ήλιο και από την άλλη να έχει αραιώσει τόσο το φύλλωμά τους ώστε υπάρχει χώρος για να περνούν ο ήλιος και ο αέρας».
Με τη δύναμη των super foods στα ρουμπινένια γυάλινα βαζάκια
Στο κτήμα της οικογένειας Χήνα που βρίσκεται επί της Π. Ε. Οδού Αθηνών- Λαμίας, μπορεί ο ταξιδιώτης ή απλά ο επισκέπτης, να κάνει μία στάση για να απολαύσει από το εναλλακτικό μαγαζάκι του κτήματος, έναν φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού ή για να προμηθευτεί από τα ράφια του, κάποιο από τα προϊόντα ροδιού του brand «Rooby». Μπορεί ακόμα και να πάρει το καλαθάκι του και υπό τις υποδείξεις της Γιώτας ή του Κώστα να κόψει από το δέντρο τα δικά του ρόδια.
Αν όμως τα χιλιόμετρα του φαίνονται πολλά και το ταξίδι δύσκολο, μπορεί κάλλιστα να βρει τους κωδικούς του Rooby σε καλά ενημερωμένα ντελικατέσεν της Πρωτεύουσας (ή αν φτάσει μέχρι το Παρίσι στα ράφια του ελληνικής καταγωγής ντελικατέσεν Yorgios). Στα σχέδια, ωστόσο, της οικογένειας, είναι η λειτουργία στο προσεχές μέλλον, ενός φυσικού καταστήματός τους στην Αθήνα και φυσικά η ανάπτυξη του e-shop τους.
Όσο για την προϊόντική γκάμα του Rooby; Φρέσκο χυμό ροδιού που παράγεται με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης και έχει διάρκεια ζωής 5-7 ημέρες στο ψυγείο (και έως και έναν χρόνο στην κατάψυξη), ελαφρώς παστεριωμένο χυμό (γεύση φυσική και γεύση Ρόδι-Μήλο-Παντζάρι), ανθρακούχα αναψυκτικά με βάση το ρόδι (γεύση φυσική και γεύση Ρόδι-Τζίντζερ), τσάγια ροδιού (τσάι χαλάρωσης με μελισσόχορτο, λεβάντα και εκχύλισμα φλούδας ροδιού και τσάι τόνωσης με βότανα του Παρνασσού, αρμπαρόριζα, φυσικό χυμό ροδιού και εκχύλισμα της φλούδας του), μαρμελάδες ροδιού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με μοναδικό γλυκαντικό μέσο τον χυμό από το σταφύλι (η μία περιέχει και σπόρους chia), τσάτνεϊ ροδιού (το ένα με καπνιστό ρόδι, ιδανικό για κρέατα και τυριά και το άλλο με πικάντικο ρόδι που ταιριάζει καταπληκτικά και με ένα πιάτο φασολάδα) και τέλος η παλαιωμένη Μελάσα Ροδιού, σούπερ θρεπτική και τονωτική, με τη γλυκόξινη σπιρτάδα και την φρουτώδη επίγευσή της.
Info
www.rooby.gr