Αν είστε οπαδοί των λαϊκών αγορών, τότε σίγουρα έχετε πετύχει στους μικρούς μαυροπίνακες να γράφουν με άσπρη κιμωλία: «κεράσια Αγιάς», «κάστανα Μελίβοιας», «μήλα Αγιάς», «Αχλάδια Αγιάς». Και σίγουρα πίσω από τον πάγκο θα σας βεβαιώσει ο παραγωγός, κορδωμένος και καμαρωτός, ότι δεν θα βρείτε πουθενά στον κόσμο πιο νόστιμα. Όχι άδικα!

Πίσω από όλα τα νόστιμα και ολόφρεσκα καρποφόρα που βρίσκουμε εύκολα και μπορούμε να απολαμβάνουμε, κρύβονται ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και επαγγελματίες αγρότες, νέοι και παλαιότεροι, που εργάζονται με κόπο για να τροφοδοτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Εδώ πάει ανάποδα από το κλισέ του «ευλογημένου τόπου» γιατί την ευλογία της Αγιάς, την έχουν οι άνθρωποί της που είναι δουλευταράδες και καλλιεργούν τον τόπο με πολλά εμπόδια και δυσκολίες όπως το χαλάζι και την έντονη ξηρασία, την έλλειψη εργατικών και τις χαμηλές τιμές των παραγόμενων προϊόντων.

Τι φρούτα παράγει ο κάμπος της Θεσσαλίας;

Έντονη παραγωγή με εξαγωγική δραστηριότητα σημειώνουν τα μήλα Αγιάς σε ποσοστό 30% και ακολουθούν τα βερίκοκα 9%, τα ροδάκινα 7% και τα κεράσια 6%. Συχνά οι παραγωγοί στήνουν κιόσκια κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και πωλούν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. «Η οικογένειά μας καλλιεργεί κεράσια περισσότερα από 35 χρόνια και τα πουλάμε στις λαϊκές. Φέτος, που δεν είχαμε χειμώνα, είχαμε μειωμένη παραγωγή. Ο καύσωνας έχει αλλάξει το πρόγραμμα συγκομιδής και ερχόμαστε στο κτήμα απογεύματα για να έχει πέσει η ζέστη. Τώρα μαζεύουμε τα τελευταία και πρέπει να κάνουμε γρήγορα γιατί έχουμε ειδοποίηση για χαλάζι μεθαύριο», εξηγεί η κερασοπαραγωγός της Αγιάς, Βασιλική Δρόλια.

Τα κάστανα της Μελίβοιας και της Καρίτσας στον δρόμο για το ΠΟΠ

Η παραγωγή και διακίνηση κάστανου στην περιοχή έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, συνδεόμενη με την πόλη Κασθαναία, κοντά στο Σκλήθρο. Η πόλη υπήρξε κέντρο καλλιέργειας και εμπορίου κάστανου. Σήμερα, καστανεώνες βρίσκονται σε όλο τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, με την παραγωγή να αυξάνεται λόγω ανανέωσης των καστανεώνων. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών και η εμπειρία των αγροτών διατηρούν την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα.

Τα κάστανα Μελίβοιας είναι σήμερα γνωστά για την εξαιρετική ποιότητα, τη λαμπερή εμφάνιση, το μεγάλο μέγεθος και τη μοναδική τους γεύση. «Τα τελευταία χρόνια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίβοιας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αναγνώριση των κάστανων ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ προκειμένου να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά», μας εξηγεί ο πρόεδρος Βαγγέλης Κρανιώτης.

Τα «Μήλα Αγιάς» διεκδικούν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ

Κάπου στο 1950 ξεκίνησαν να καλλιεργούνται στην Αγιά τα πρώτα μήλα, ήταν τα γνωστά φιρίκια. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ποικιλίες, όπως τα ντελίτσια και οι ρενέδες. Από το 1980 και έπειτα προστέθηκαν πιο ανθεκτικές και εμπορικές ποικιλίες όπως Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Starkimson, οι κίτρινες ποικιλίες Golden, Jona Golden, Smoothy και οι πράσινες ποικιλίες της Granny Smith. Σήμερα, έχουν επικρατήσει οι Starkrimson και Redchief, η καλοκαιρινή Jesey Mac, τα κίτρινα μήλα Golden καθώς και η ανερχόμενη δύναμη Granny Smith.