Ο έρωντας (και όχι έρωτας) είναι ένα φοβερό βότανο της Κρήτης με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Έξω από το νησί, κάνει διεθνή καριέρα με την ονομασία δίκταμο και ο αεικίνητος Κρητικός παραγωγός Μάνος Εμμανουήλ είχε τη φαεινή ιδέα να το βάλει και σε φακελάκια τσαγιού, για να το απολαμβάνεις παντού.

diktamo_223583239

Με τρεις γενιές παράδοση στα βότανα (η εταιρεία ιδρύθηκε το 1933 στο Ηράκλειο Κρήτης από τον παππού του), καταλαβαίνεις ότι ο Μάνος Εμμανουήλ ξέρει όσο λίγοι τα περί παραγωγής τους. Το πρώτο εργοστάσιο της οικογένειας στο Γάζι δε ανέδυε τόση ευωδιά, όταν περνούσες απ’ έξω, ώστε χάρισε στην ευρύτερη περιοχή την ονομασία “Αρωματικά”!

EMMANOUIL

Σήμερα, ο κύριος Εμμανουήλ από το τιμόνι της εταιρείας, όχι απλά έχει καταφέρει να διατηρήσει την ήδη καλή πορεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου προμηθεύει δεκάδες επαγγελματίες και βιοτέχνες, αλλά έχει μεταφερθεί και σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, έχει κάνει και άνοιγμα προς το ευρύτερο κοινό με βότανα σε εμβαπτιζόμενα φακελάκια, που μας κερδίζουν με τη γεύση και τα πλούσια αρώματα που φέρνουν στο φλιτζάνι μας.

diktamo2

Ειδικότερα, βασικός στόχος της εταιρείας ήταν εξαρχής οι εξαγωγές των κρητικών αρωματικών φυτών κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, με το δίκταμο να είναι περιζήτητο στους ποτοποιούς που παράγουν βερμούτ -ήξερες ότι είναι βασικό συστατικό για να αρωματίζεται το διάσημο ποτό; Παράλληλα, κάνει και εισαγωγές μπαχαρικών και τσαγιού, προκειμένου να εξυπηρετεί την εγχώρια αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και έχουν θέσει σε λειτουργία μια υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής τσαγιών και βοτάνων σε εμβαπτιζόμενα φάκελα (teabags), συνεχίζοντας και τις εξαγωγές συσκευασμένων κρητικών βοτάνων σε όλη την Ευρώπη.

karterakiTbag1

Δίκταμος σε φακελάκι
Το Δίκταμο (ή έρωντας) είναι ένα ενδημικό φυτό, που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται κυρίως ως ρόφημα. Το όνομά του προέρχεται από το όρος Δίκτη (ή Λασιθιώτικα όρη) όπου αφθονούσε παλαιότερα, αν και φύεται σε όλο το νησί. Στη Μινωική Κρήτη και την αρχαία Ελλάδα ήταν μάλιστα ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά, με τον Ιπποκράτη να το χρησιμοποιεί κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά, καθώς και ως επουλωτικό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. Ξεχωρίζει για τα χνουδωτά, γκριζοπράσινα φύλλα του και το έντονο, χαρακτηριστικό, άρωμά του.

ΔΙΚΤΑΜΟ_2

Ο Μάνος Εμμανουήλ ήταν πάντως ο πρώτος που σκέφτηκε να το συσκευάσει και σε εμβαπτιζόμενα φακελάκια. Μάλιστα, από το 2013 έχει κατοχυρώσει και το σήμα Dictamus που φέρει πάνω στις κομψές συσκευασίες του, ενώ -όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας- είναι πιστοποιημένο με το σήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Πέρα από το δίκταμο, σε φακελάκια βρίσκεις και χαμομήλι, φασκόμηλο, λουίζα και μέντα, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στη σειρά με τα βοτανικά τσάγια, που κυκλοφορούν με το ξεχωριστό όνομα Καρτεράκι.

Karteraki_traditional_web

Το Καρτεράκι, λοιπόν, κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές εκδοχές: Παραδοσιακό με μίγμα από δίκταμο, φασκόμηλο, ματζουράνα και φλισκούνι, Τσάι με μίγμα από δίκταμο, φασκόμηλο, ματζουράνα, λουίζα, χαμόμηλο, κανέλα και γαρίφαλο και Πράσινο με πράσινο τσάι, δίκταμο και θυμάρι. Όσο για τ’ όνομά του, το οφείλει σε μια παλιά ιστορία του 1930 όταν σε κεντρικό καφενείο του Ηρακλείου ένας πελάτης ονόματι Καρτεράκης ζητούσε πάντα να του ετοιμάζουν ένα συγκεκριμένο μίγμα βοτάνων (αυτά που βρίσκουμε και εμείς στο παραδοσιακό καρτεράκι), με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να τα έχει αναμείξει σε ένα βάζο όπου έξω έγραφε Καρτεράκης, για να είναι έτοιμος να εκτελεί την παραγγελία!

ΚΑΣΕΤΙΝΑ_3

Όσο για εμάς, βρίσκουμε τα υπέροχα αυτά φακελάκια σε επιλεγμένα delicatessen και καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Επίσης, αν κανονίσεις τις διακοπές σου στην Κρήτη σίγουρα θα τα απολαύσεις και στο πρωινό σου, μιας και όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού έχουν φροντίσει να τα έχουν στο μενού τους.

info
Dictamus, 5ο χλμ. Ηρακλείου – Μαλάδων, ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ. 2810 821284, www.dictamus.gr

Το άρθρο της εβδομάδας