Το αμερικανικό ίδρυμα «James Beard» διοργανωτής των αμερικανικών «James Bear Awards», ανακήρυξε τον σεφ José Andrés «Ανθρωπιστή της χρονιάς» επιβραβεύοντας το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει ανά τον κόσμο σε ευπαθείς ομάδες.

21740204_10155677194343119_8579181893331499220_n

Ο σεφ, που έχει βραβευτεί επανειλημμένα από τους διοργανωτές, είναι εμπνευστής της «ThinkFoodGroup», μιας εταιρείας που υποστηρίζει τα concepts των εστιατορίων του, καθώς και δημιουργός του «World Central Kitchen», μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που από το 2012 πραγματοποιεί σημαντικές δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε χώρες ανά τον κόσμο. Ο Andrés είναι εν δυνάμει υπέρμαχος των κινητοποιήσεων με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας και είναι γνωστός για την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των σεφ σε αυτόν τον τομέα. Η «World Central Kitchen» πραγματοποιεί δράσεις που αποσκοπούν στη διάδοση της αξιοποίησης του φαγητού ως μέσο ενίσχυσης των κοινοτήτων και ενδυνάμωσης της οικονομίας. Μια από τις πιο δυνατές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα ήταν η συνεργασία με το δίκτυο των «Σεφ του Πουέρτο Ρίκο», στο πλαίσιο της στήριξης των πληγέντων από τον τυφώνα «Μαρία», που κατέστρεψε ολοσχερώς την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2017. Όλοι, μαζί με εθελοντές, πρoσέφεραν περισσότερες από 3.3 εκατομ. μερίδες φαγητού που μαγειρεύτηκε σε 23 κουζίνες και που μοιράστηκε σε συνολικά 78 δήμους. Ο οργανισμός, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες, έχει διαμορφώσει πλάνο συνεχούς στήριξης της περιοχής με ειδικά προγράμματα, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση.

22007655_1555262064516878_5222586553393365254_n

25659915_10155955175113119_3424195574619580959_n

Ο Andrés, που συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων που συνένταξε η ομάδα των «Times», είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μαγειρικές του καινοτομίες, τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το συγγραφικό του έργο και την ανθρωπιστική του δράση αλλά και την τηλεοπτική του παρουσία. Χαρακτηρίζεται συχνά και ως «πιονέρος των ισπανικών τάπας» στις Η.Π.Α λόγω της αβάν γκαρντ προσέγγισης της κουζίνας του που αποτυπώνεται στα 26 πολυβραβευμένα εστιατόρια που διατηρεί ανά την Αμερική. Έχει επίσης και ένα food truck που ταξιδεύει ανά τη χώρα και το Μεξικό ενώ είναι ο μοναδικός σεφ παγκοσμίως που έχει και εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin και τέσσερα εστιατόρια με «Bib Gourmand».

Τα «James Beard Awards» φέτος πραγματοποιούνται στις 7 Μαΐου στη Λυρική Όπερα του Σικάγο με σκοπό να τιμήσουν όσους υποστηρίζουν σθεναρά τις γαστρονομικές τους πεποιθήσεις, στηρίζουν ευπαθείς ομάδες και τοπικές κοινότητες ή εκφράζουν μαγειρικά ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες. «Το ίδρυμα περήφανα απονέμει στον σεφ José Andrés το βραβείο του “Ανθρωπιστή της χρονιάς για το 2018”» ανακοίνωσε ο Mitchell Davis, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος συμπληρώνοντας: «η προσφορά του σεφ στο Πουέρτο Ρίκο και στην Αϊτή είναι ενδεικτική του τρόπου που οι σεφ μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις ικανότητές τους προκειμένου να πετύχουν ουσιαστικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Απέδειξε πως στις πιο δύσκολες περιστάσεις ένα μαγειρεμένο, ζεστό γεύμα λειτουργεί όχι μόνο ως μέσο διατροφής αλλά και ως μέσο παροχής αξιοπρέπειας. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποιον που να αρμόζει περισσότερο σε αυτή την κατηγορία».

Jose Andres photo Ryan Forbes

«Νιώθω μεγάλη τιμή που λαμβάνω το συγκεκριμένο βραβείο το οποίο μοιράζομαι με την ομάδα της «World Central Kitchen» και των Σεφ του Πουέρτο Ρίκο, της Καλιφόρνια, καλούς φίλους όπως ο Robert Egger, η «LA Kitchen», η «DC Central Kitchen» και τους απίθανους ανθρώπους που είχα την τύχη να γνωρίσω ανά τα χρόνια απλά μαγειρεύντας μαζί τους ένα ζεστό γεύμα σε διδασκαλίες και δράσεις στήριξης ανθρώπων που βίωναν δύσκολες καταστάσεις. Έμαθα ότι το φαγητό έχει μεγάλη δυναμική: Θρέφει αλλά είναι πολύτιμος παράγοντας ελπίδας για αλλαγή» σχολίασε ο σεφ αναφορικά με τη βράβευσή του.

Φωτογραφίες: Facebook, Ryan Forbes (πορτραίτο)

Δείτε επίσης
«Gifts from Greece» από 5 Έλληνες σεφ στη Νέα Υόρκη