Η Ιζαμπέλα Μπογοσιάν είναι μια γυναίκα με βαθιά ριζωμένη σύνδεση με την αρμένικη κουλτούρα και γεύσεις. Αν και δεύτερης γενιάς Αρμένισσα και γεννημένη στην Ελλάδα, μιλώντας μαζί της καταλαβαίνεις πόσο αγαπάει τον τόπο της και την κουζίνα της χώρας της. Στη Δραπετσώνα, το «Ιζαμπέλα – Αρμένικες νοστιμιές» είναι ένας χώρος που προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Η σχέση της με τη μαγειρική δεν ξεκίνησε παραδοσιακά. Όπως λέει η Ιζαμπέλα, «ήμουν ένα κορίτσι που δεν μαγείρευα. Στην αρχή, συμμετείχα σε σύλλογο γυναικών της παροικίας μου, όπου κάναμε διάφορες δραστηριότητες, όπως μπαζάρ και αρμένικα φαγητά για τις Κυριακές και τις γιορτές. Εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο μου άρεσε η διαδικασία του μαγειρέματος». Η πρώτη της επαφή με τη μαγειρική έγινε μέσα από την ανάγκη να βοηθήσει και να συμμετάσχει, ενώ γρήγορα ανακάλυψε πως
το να φτιάχνει φαγητό ήταν κάτι που την ενδιέφερε πραγματικά.

Ιζαμπέλα: Από του Ρέντη στη Δραπετσώνα

Η ιστορία της ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω, όταν με το σύζυγό της, τον Στέλιο, είχαν ένα σουβλατζίδικο στην περιοχή του Ρέντη. Οι δυσκολίες όμως αρκετές αφού η οικονομική κρίση το έκανε σχεδόν να υπολειτουργεί. Όπως λέει η Ιζαμπέλα, η πολύ καλή της φίλη Εύα ήταν που την παρότρυνε να αρχίσει να μαγειρεύει και αρμένικα πιάτα. Σχεδόν διστακτική ξεκίνησε να εισάγει την αρμένικη γαστρονομία φτάνοντας στο σήμερα, σε άλλη πλέον περιοχή, να υποδέχεται τον κόσμο που αγαπάει τη μαγειρική της. «Αυτός που έρχεται και τρώει θέλω να νιώθει ότι έρχεται και τρώει στο σπίτι του, χωρίς φανφάρες και χωρίς πολυτέλειες».

Η ανταπόκριση από τους ανθρώπους ήταν μεγάλη. Ειδικά από την τοπική κοινωνία. «Οι άνθρωποι έρχονται και μου λένε πόσο αγαπούν τα φαγητά που φτιάχνω και πόσο τους θυμίζουν τα παραδοσιακά γεύματα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες τους», λέει χαρακτηριστικά. Στην αρχή, όταν μετακόμισε στη Δραπετσώνα, ένιωσε ότι έχασε κάποιους από τους παλιούς πελάτες. Ωστόσο δεν ήταν κάτι που τη σταμάτησε αφού όπως λέει η ίδια «οι πελάτες μου έχουν γίνει φίλοι μου. Με συγκίνησε πολύ όταν, μέχρι να ανοίξω το καινούργιο μαγαζί, πολλοί ήταν αυτοί που με ρωτούσαν αν χρειάζομαι βοήθεια, ακόμα και χρηματική».

Μαντί, λαχματζούν και ισλί κιοφτέ

Η Ιζαμπέλα εξηγεί πως η αρμένικη κουζίνα, για εκείνη, είναι κάτι παραπάνω από απλές συνταγές. Είναι μια γλώσσα, ένας τρόπος να συνδεθείς με τις ρίζες σου και να μοιραστείς την πολιτιστική κληρονομιά σου με άλλους. Στην ερώτηση για τα ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της αρμένικης κουζίνας, η Ιζαμπέλα αναφέρει το αγαπημένο της, το μαντί. «Αυτό το πιάτο είναι χαρακτηριστικό για την αρμένικη κουζίνα και έχει μια ξεχωριστή γεύση, γιατί φτιάχνεται με φρέσκο ζυμάρι και αρωματισμένο με μπαχαρικά».

Η ίδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του καλού ζυμαριού. «Δεν είναι μόνο τα υλικά, είναι το πώς θα τα παντρέψεις μεταξύ τους. Το καλό ζυμάρι κάνει όλη τη διαφορά», εξηγεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό πιάτο της αρμένικης κουζίνας, σύμφωνα με την ίδια, είναι το λαχματζούν, το οποίο η Ιζαμπέλα φτιάχνει με κανονικό ζυμάρι και όχι αραβική πίτα. Τέλος, το ισλί κιοφτέ, το original όπως λέει, με κιμά μέσα και έξω. «Όλα αυτά τα πιάτα για εμάς τους Αρμένιους είναι φαγητά γιορτής». Σε όλα σχεδόν τα πιάτα της, αν ένα υλικό δεν παραλείπει ποτέ αυτό είναι το πλιγούρι.

Εάν η ίδια θα έπρεπε να βρει ένα κοινό στην αρμένικη και στην ελληνική κουζίνα, δεν είναι τόσο οι γεύσεις όσο το μεράκι και η νοστιμιά που εντοπίζει. Όπως λέει μάλιστα ένα υλικό που χρησιμοποιεί πολύ είναι το ελληνικό λάδι.

Η Ιζαμπέλα δεν σταματά ποτέ να ονειρεύεται για το μέλλον της επιχείρησής της. «Το μέλλον της ταβέρνας είναι ο γιος μου. Και φυσικά, και εμείς θα βοηθάμε όπως μπορούμε».

Η ιστορία της Ιζαμπέλας Μπογοσιάν είναι μια ιστορία δύναμης, επιμονής και αγάπης για την παράδοση. Με την αρμένικη κουζίνα ως όχημα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου και δημιουργώντας αληθινές γαστρονομικές εμπειρίες.

Φωτογραφίες: Θάλεια Ιωάννου
Κείμενο: Λίζα Πετρίδου

info
Ἀναπαύσεως 36, Δραπετσώνα, τηλ. 693 4867280

Δείτε επίσης

Αλεξάνδρας και Πάνορμου – Δύο γευστικές ιστορίες αναλλοίωτες στον χρόνο