Το κάλεσμα της κερκυραϊκής λιανολιάς την έκανε περίπου τέσσερα χρόνια πίσω να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη και να διανύσει περισσότερα από 300 χιλιόμετρα για να «μπολιάσει» τη ζωή της σε έναν νέο, άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή, τόπο. Η Πέλυ Αυγερινού δηλώνει ελαϊκή μετανάστρια και αυτός ο χαρακτηρισμός της ταιριάζει γάντι!

Γέννημα θρέμμα Καβαλιώτισσα, η 31χρονη γεωπόνος, έδειχνε από τα πρώιμα, φοιτητικά ακόμα, χρόνια της, μεγάλη αγάπη στη φύση, στην ελιά, στις διαφορετικές ποικιλίες καρπών του δέντρου, αλλά και στις γεύσεις και στα αρώματα των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγει παραδοσιακά ο τόπος μας. Ένα επαγγελματικό ταξίδι της στη Χαλκιδική την έφερε σε επαφή με τους χυμούς της Κερκυραϊκής λιανολιάς αλλά και με ντόπιους αγρότες οι οποίοι εκθείαζαν με σχόλια εγκωμιαστικά τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, σε μία εποχή την οποία λίγο αργότερα διαδέχτηκε η καραντίνα (λόγω covid) βρίσκοντας την νεαρή γεωπόνο στη χαρτογράφηση μίας νέας πορείας ζωής, μίας ζωής που θα συνδύαζε το μεράκι της για τη γη με την αγάπη της για την επιστήμη της αλλά και για το επιχειρείν.

Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρια σε καλαίσθητα κεραμικά βάζα

Είναι καλοκαίρι του 2020 όταν φτάνει στην Κέρκυρα, έχοντας ως μοναδικό συνδετικό της κρίκο με το νησί, τα 20 στρέμματα του ελαιώνα που αγόρασε στο Μπαρμπάτι, στους πρόποδες του Παντοκράτορα (το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας).

«Ευτυχώς» θυμάται «βρήκα τις ελιές εκεί σε εξαιρετική κατάσταση, περιποιημένες, καθαρές. Τις πέτυχα σε μία ευτυχή συγκυρία ή αλλιώς σε μία σωστή συζυγία πραγμάτων». Τα 20 στρέμματα γης δεν άργησαν να ξεπεράσουν τα 40, με την Πέλυ να προσθέτει στην αγροτική της περιουσία έναν ακόμα ελαιώνα, αυτή τη φορά νοτιοδυτικά του νησιού, στην Χαλικούνα. Και εδώ, η επιλογή του σημείου, όμως, δε στάθηκε διόλου τυχαία. Η εκπαίδευσή της φρόντισε ώστε να την προικίσει με τη γνώση να αναζητά με ακρίβεια, τα εδάφη εκείνα που θα της χάριζαν πλούσιους και εκλεκτούς καρπούς. «Γνωρίζοντας καλά το έδαφος» μου εξηγεί «είσαι σε θέση αυτομάτως να γνωρίζεις εκ των προτέρων και τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σου». Οι ελιές της, όπως με πληροφορεί, είναι όλες ξερικές, «ωστόσο» ξεκαθαρίζει «ευνοούνται από την τοποθεσία τους καθώς τα εδάφη εδώ, τρέφονται από τον υπόγειο υδροφόρο, οπότε τα δέντρα στις ρίζες τους κρατάνε πάντα νερό. Και αυτό είναι απολύτως ευεργετικό για τους καρπούς τους».

Έχοντας, λοιπόν, σήμερα υπό την καλλιεργητική της φροντίδα, πάνω από 400 ρίζες ελιές και ακολουθώντας, ορθές πρακτικές συγκομιδής (στην Κέρκυρα εφαρμόζουν το «μαδητό»), παράγει και συστήνει σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική τη δική της Κερκυραϊκή λιανολιά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της SYZYGY , κλεισμένο στα ψιλόλιγνα κεραμικά βάζα της. Μαζί με αυτό λανσάρει στις αγορές του κόσμου (με την επωνυμία Pely′s World) και τα αλάτια και τα πιπέρια της για τα οποία συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς που έχει ανακαλύψει από άλλες περιοχές της Ελλάδας ( Ξάνθη, Αριδαία και Γουμένισσα). Οι πιπεριές της δε, είναι είτε ψιλοκομμένες (χωρίς τα σπόρια) και ημιξεραμένες, καθώς διατηρούν τη φυσική τους υγρασία, είτε πλήρως αποξηραμένες, σε δαχτυλίδια ή νιφάδες. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, βραβευμένα εστιατόρια της χώρας φιλοξενούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της (όπως το εστιατόριο Μαραθιά στην Τήνο αλλά και το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα). «Πρόσφατα» μου λέει «ξεκινήσαμε και το ταξίδι μας στην Αντίπαρο, σε οργανωμένα σεμινάρια ελαιογνωσίας, στα οποία μετέχουν ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλη την Ελλάδα».


SYZYGY, όπως λέμε αστρική συζυγία

Πώς προέκυψε όμως η ονομασία SYZYGY την ρωτώ. «Αυτονόητα, από τη λέξη συζυγία» μου απαντά και συμπληρώνει «για την ακρίβεια από την αστρονομική συζυγία, αυτήν κατά την οποία τρεις ή περισσότεροι πλανήτες ή ουράνια σώματα καταφέρνουν να ευθυγραμμιστούν». Οι δικοί της πλανήτες, όπως στοχαστικά μου εξηγεί, είναι η Καβάλα, η Καλαμάτα και η Κέρκυρα που έφεραν ευτυχείς συγκυρίες στη ζωή της και ευθυγραμμίστηκαν μοιραία την κατάλληλη στιγμή με σκοπό την προσωπική της ευτυχία.

Όταν την ρωτώ για την Καλαμάτα και πως χωρά σε αυτή την τριαδική συνάντηση, η απάντησή της φέρνει στο τραπέζι της κουβέντας μας το όνομα του Παναγιώτη Παπανικολάου («Γαστροναύτης»), γευσιγνώστη ελαιολάδου και ιδρυτή της Λέσχης Γαστρονομίας Μεσσηνίας. «Ο Παναγιώτης» μου εξηγεί «είναι ο νονός του ελαιολάδου μου. Η ιδέα του για την ονομασία SYZYGY ήρθε και κούμπωσε καταπληκτικά πάνω στο δικό μου storytelling».

Η συνάντηση με την Πέλυ, κλείνει με την ίδια να αναφέρεται στα σχέδιά της για το μέλλον. «Ονειρεύομαι» μου λέει «να φτιάξω τον δικό μου αχυρώνα, ένα μποστάνι και ένα χώρο με ζώα, με πρωταγωνιστές φυσικά τα τρία μου σκυλιά. Και όλα αυτά μέσα στον ελαιώνα μου, για να μπορούν οι επισκέπτες του να ζουν μία ολιστική εμπειρία επαφής τους με τη φύση, με την αγνή, την ακατέργαστη πλευρά του νησιού και της ίδιας της ζωής».

info
SYZYGY: Pelysworld (instagram), τηλ.: 266 1099665

Το άρθρο της εβδομάδας