Το γνωστό παστουρματζίδικο της Ευριπίδου έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων με εξαιρετικής ποιότητας αλλαντικά, ενώ κάθε μερακλής ορκίζεται στον παστουρμά του. Πρόσφατα μάλιστα άνοιξε και το νέο κατάστημα στον Πειραιά, σε ένα διατηρητέο νεοκλασσικό κτήριο στη συμβολή της οδού Τσαμαδού με τη Γούναρη. Ας γνωρίσουμε όμως την 3η πλέον γενιά της οικογένειας, που πάει την παράδοση σε άλλο επίπεδο.

Ο συνονόματος παππούς Μιράν Κουρουνλιάν ξεκίνησε την περιπλάνησή του το 1915 από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Μετά από στάση στην Κωνσταντινούπολη, τη Χίο και τον Πειραιά κατέληξε στην Παλιά Κοκκινιά όπου βρίσκεται και το εργαστήριο μέχρι σήμερα. Με σημαία της την παραγωγή παστουρμά και σουτζουκιού η επιχείρηση Μιράν πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια περνώντας από γενιά σε γενιά. Σήμερα, οι εγγονοί Κρικόρ και Μιράν μοιράζονται την ευθύνη της επιχείρησης με τον Κρικόρ επικεφαλής στο εργοστάσιο και τον Μιράν στο μαγαζί της Ευριπίδου, όπου εκτός από τα δικά τους προϊόντα βρίσκει κανείς την αφρόκρεμα των παραδοσιακών αλλαντικών, τυριών και deli προϊόντων από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

08-miran_-(124)

Είναι εύκολο να διατηρήσει κανείς ένα καλό όνομα που κληρονομεί;
Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση από το μηδέν είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας, και να επιτύχεις άλλο τόσο. Άλλο τόσο δύσκολο είναι και να διατηρηθείς στην κορυφή. Είναι πολύ δύσκολο σημείο και για να φτάσεις απαιτεί χρόνο, κόπο και αγάπη γι’ αυτό που προσπαθείς. Στα χρόνια μας, ο κόσμος που μας εμπιστεύεται περιμένει ολοένα και περισσότερα από εμάς. Καλύτερη ποιότητα, καλύτερες τιμές, καλύτερη εξυπηρέτηση. Και αυτό κάνουμε γιατί μπορούμε, γιατί το αγαπάμε, γιατί έχουμε κληρονομήσει ένα βαρύ όνομα.

_R1T0420

Μπορεί η παράδοση να συμβαδίσει αρμονικά με τη σύγχρονη εποχή;
Η παράδοση, μια λέξη που είναι ταυτόσημη με την ιδεολογία μας, μπορεί να συμβαδίσει με τη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων Μιράν στηρίζεται στην τέχνη του παππού Μιράν και δεν έχει αλλοιωθεί. Η προσωπική επαφή με όλους τους συνεργάτες μας δεν έχει χαθεί. Στο παστουρματζίδικό μας όλη η φιλοσοφία παραμένει ταυτόσημη με το παρελθόν. Η διατήρηση της μοναδικής ελληνικής παράδοσης είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε στο μέλλον.

Ποια η γνώμη σας για τις «πειραγμένες» παραδοσιακές συνταγές, ακόμη και γι’ αυτές του παστουρμά;
Οι κλασικές συνταγές είναι απλές και γνώριμες στον περισσότερο κόσμο. Πιστεύω στις νέες, καινοτόμες συνταγές, γιατί έτσι φέρνουμε περισσότερο κόσμο κοντά μας. Νέοι άνθρωποι μαγειρεύουν, προσπαθούν, πειραματίζονται και αυξάνουν την κατανάλωση. Γενικά, το ενδιαφέρον των περισσότερων ανθρώπων να δημιουργήσουν και να βάλουν νέα προϊόντα στο σπίτι τους που παλαιότερα ίσως και να μη γνώριζαν έχει μεγαλώσει.

02-miran_-(13)

Πιστεύετε στη συνέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων;
Είμαι ο πρώτος που το πιστεύει και έχω αναφερθεί και παλαιότερα σε αυτό. Άλλωστε, το έχουμε προσπαθήσει στο εξωτερικό με μικρά εργαστήρια. Πολλές μικρές επιχειρήσεις μαζί μπορούν να πετύχουν πολλά. Οι συνέργειες μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση αλλά και το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Στην Ελλάδα, βέβαια, είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο σε αυτό το θέμα.

Το Κέντρο επιβαρύνεται συχνά από διάφορους παράγοντες. Θα αλλάζατε ποτέ την οδό Ευριπίδου με κάποια άλλη;
Το Κέντρο τα τελευταία χρόνια όντως επιβαρύνεται από πολλούς παράγοντες. Από τη μία, εμείς ως όνομα Μιράν είμαστε το μοναδικό παστουρματζίδικο και ίσως από τα ελάχιστα μαγαζιά που δουλεύει από γενιά σε γενιά, γι’ αυτό και είναι λίγο δύσκολο να μετακινηθούμε. Από την άλλη, η Αθήνα και το ιστορικό κέντρο είναι το σπίτι μας, είναι η οικογένειά μας, είναι η παράδοση ενός αιώνα.

info
Μιράν Αθήνα: Ευριπίδου 45, τηλ: 210 3217187
Μιράν Πειραιάς:Τσαμαδού 2 και Γούναρη, τηλ.: 2104121766
www.miran.gr