Ξακουστή για τα καλούδια που προσφέρει η γη της, η Νάξος έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για το αρσενικό, το περίφημο κεφαλοτύρι της.

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, κυρίως εκ των ορεινών χωριών, που συλλέγεται συνήθως στις στάνες ή μέσα στους μητάτους, και που με τη προσθήκη της πυτιάς δίνει τη λεγόμενη μανούρα, η οποία στη συνέχεια στραγγίζεται μέσα σε ψάθινα καλαθάκια. Αφού στραγγίξουν, αφαιρούνται από τα τσιμίσκια και τοποθετούνται πάνω σε τάβλες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά από 6 μήνες περίπου, στη διάρκεια των οποίων γίνονται τακτικές επαλείψεις με αγνό λάδι, το αρσενικό είναι έτοιμο να νοστιμίσει ειδικά παραδοσιακές πίτες!

Ξεχωρίσαμε το αρσενικό Νάξου του Τυροκομείου Μπαμπούνη που παράγει εκτός από το φημισμένο αρσενικό Νάξου και πολλά άλλα ντόπια τυριά, όπως ανθότυρο ξερό, μυζήθρα γλυκιά, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό.

info
Τυροκομείο Μπαμπούνης, Αγιασός Νάξου, τηλ. 6944 182019.