Τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα καταναλώνουμε κακάο ενώ όταν θέλουμε να προσφέρουμε ένα δώρο το πρώτο που μας έρχεται στο νου είναι κάτι σοκολατένιο όπως πχ. πάστα, τούρτα, σοκολατάκι ή ακόμα και κάτι που να συνδυάζεται μαζί της όπως για παράδειγμα ένα εκλεκτό κρασί. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους άλλωστε αφού σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο επεξεργάστηκαν 5.000.000 τόνοι κακάο που μεταφράζεται σε περίπου 12 δις ευρώ!

Σοκολάτα: Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων
Το κακάο και τα προϊόντα του καταναλώνονται από ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Οι προτιμήσεις κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το προφίλ του καταναλωτή, με τον τρόπο επεξεργασίας του κακάο, με τη συνταγή του σοκολατοποιού και με τον τρόπο χρήσης. Τα παιδιά επιλέγουν τις πιο γλυκιές σοκολάτες, δηλαδή τις γάλακτος, που περιέχουν γάλα και ζάχαρη. Οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν τις πιο πικρές, δηλαδή τις μαύρες που περιέχουν με μικρότερο ποσοστό γάλακτος άρα και ζάχαρης.

Ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού προτιμάει αυτές που περιέχουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, καφέ ή ακόμη και μυρωδικά ενώ υπάρχουν και αυτοί που τις αγαπούν μονοποικιλιακές. Άλλωστε, δεν είναι λίγα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει η απόλαυση της σοκολάτας, ειδικά σε στιγμές που οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και ευάλωτοι.

Τα προϊόντα της νέας εποχής
Ζούμε στην εποχή που οι καταναλωτές ασχολούνται περισσότερο με το πώς παρασκευάζονται τα προϊόντα που αγοράζουν. Θέλουν να γνωρίζουν τα συστατικά που περιλαμβάνει η τροφή τους και πώς επηρεάζεται ο πλανήτης αλλά και η υγεία τους από όσα επιλέγουν να τρώνε. Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται πως θα ακούμε όλο και πιο συχνά λέξεις-κλειδιά όπως είναι η καθαρή ετικέτα (clean label), η αειφορία (sustainability), η μηδενική σπατάλη τροφίμων (zero waste), το δίκαιο εμπόριο (fair trade), η βιολογική γεωργία, η μεταποίηση και η τυποποίηση με μηδενικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Από όλες αυτές τις πρακτικές δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η παγκόσμια βιομηχανία της σοκολάτας.

Γεύση και υγεία σε προτεραιότητα
«Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει αλλά η σοκολάτα δεν έχει αλλάξει μαζί τους. Η σοκολάτα που θα ήθελαν να βάλουν στο καλάθι τους, όπως και τα περισσότερα από τα προϊόντα που αγοράζουν, έχει να κάνει με τη γεύση: τη γεύση της φύσης», αναφέρει ο Bas Smit, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της εταιρείας παραγωγής επεξεργασίας κακάο Barry Callebaut στην πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με τη δεύτερη γενιά σοκολάτας. «Η καθαρή ετικέτα και η μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πιθανό να προσελκύσουν ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν σοκολάτα με διαφορετική σύσταση», συμπλήρωσε.


Σοκολάτα και βιωσιμότητα
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Valrhona που εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις περιοχές που παράγεται το κακάο, την αύξηση των εισοδημάτων των αγροτών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Όραμά της είναι η εξέλιξη της γαστρονομίας ώστε η δημιουργικότητα και η βιωσιμότητα να πηγαίνουν χέρι-χέρι, είτε μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, είτε μέσω της προώθησης βιώσιμων πρακτικών. Η Valrhona δεσμεύεται να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας ουδετερότητας όσον αφορά το αποτύπωμα του άνθρακα.

Μηδενική σπατάλη – Το κακάο είναι φρούτο
Σύμφωνα με την Cacao Barry (Barry Callebaut) η σοκολάτα πρέπει να παρέχει την αληθινή ουσία αυτού που σκόπευε εξ αρχής η φύση. Η σοκολάτα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επιδεξιότητα που απαιτεί ένα ντελικάτο φρούτο και να προσφέρει μια μοναδικά καθαρή έκφραση του αγνού κακαόφρουτου, με πλούσια γεύση και φρεσκάδα, χωρίς ραφιναρισμένα σάκχαρα, χωρίς λεκιθίνη και χωρίς βανίλια. Με αυτόν τον επαναπροσδιορισμό, τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς παρέχεται ανώτερης ποιότητας τροφή στον άνθρωπο η οποία αξιοποιείται στο 100% φροντίζοντας ταυτόχρονα, την ποιότητα ζωής των αγροτών και του πλανήτη γενικότερα.

Η σοκολάτα στην Ελλάδα
Το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εναλλαγές της φύσης, την εντοπιότητα, την εποχικότητα και το ξεχωριστό μικροκλίμα του κάθε τόπου. Αγαπάμε τις αυθεντικές γεύσεις και μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε. Προσαρμοζόμαστε εύκολα και αλλάζουμε συνήθειες εξίσου εύκολα, παρότι – επιφανειακά τουλάχιστον – παρασυρόμαστε από την παγκοσμιοποίηση.

Οι Έλληνες είμαστε γλυκατζήδες και μας αρέσουν οι λιχουδιές, τα σιροπιαστά και τα ζαχαρωτά γι αυτό και καθυστερήσαμε λίγο να εντάξουμε τις πικρές σοκολάτες στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, κάτι φαίνεται να αλλάζει και σε εμάς. Γινόμαστε πιο δεκτικοί σε φαινομενικά αταίριαστους συνδυασμούς, μας αρέσουν τα παράξενα, προσθέτουμε αρωματικά φυτά και μπαχάρια, και προσπαθούμε να τρώμε λιγότερη ζάχαρη χωρίς όμως να διαπραγματευόμαστε την απόλυτη απόλαυση.

Σοκολάτα με ταχίνι καραμελωμένα αμύγδαλα και αλάτι
Μια σοκολατοποιός από τη Θεσσαλονίκη, η Μίνα Αποστολίδη, διαπρέπει στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας νέες γεύσεις που ξεφεύγουν από τα αυστηρά «πρέπει». Παίρνει μνήμες, γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα, πλάθει ιστορίες με ήρωες, και όλα αυτά μαζί, τα μπερδεύει με εκλεκτής ποιότητας σοκολάτα που αποτυπώνεται σε μία εντελώς δική της τεχνοτροπία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Μίνα Αποστολίδη ήταν από τους πρώτους που είχε το «θράσος» να παντρέψει τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Ούτε είναι τυχαίο που την επισκέφθηκε στο εργαστήριό της, ο διάσημος σοκολατοποιός Pierre Marcolini αυτοπροσώπως. Η σοκολάτα Σεχραζάτ (Shahrazad) είναι ένα επιτυχημένο πάντρεμα λείας, μαύρης σοκολάτας με ελληνικό ταχίνι και ψιλοκομμένα αλατισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Η νότα αλατιού στην καραμέλα έρχεται ως έκπληξη στο τέλος καθιστώντας αυτή τη σοκολάτα αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους σοκολατολάτρεις.
Εισάγεται στην Ελλάδα από τo Agora και μπορείτε να την προμηθευτείτε μέσω του eshop www.olicatessen.gr

60% κακάο με δεντρολίβανο και μαστίχα
Δημιουργός της σοκολατοποίας Cocoowa είναι ο Γιώργος Ζαρζώνης ένας σκηνοθέτης που του αρέσει πρώτα να πλάθει ιστορίες, μετά να τις μετατρέπει σε γεύσεις, να ζωγραφίζει τα εικαστικά, να τα φωτογραφίζει και να τα συνδυάζει με κρασιά. Χρησιμοποιεί άριστης ποιότητας κακάο και, αν χρειαστεί, ταξιδεύει μέχρι το μακρινό Περού ή την Κολομβία για να το διαλέξει ο ίδιος. Αυτή η σοκολάτα λέγεται Χίμαιρα. Περιέχει 60% κακάο και κάνει βουτιά στα ελληνικά αρώματα με πρώτη γεύση τη φυσική μαστίχα και δεύτερη αλλά εξίσου κυρίαρχη γεύση το δεντρολίβανο.
Τις χειροποίητες σοκολάτες Cocoowa μπορείτε να τις βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και στο www.cocoowa.com

92% Cacao Ugada
Η Cacao Ultra είναι μία λιλιπούτεια σοκολατοποιία που εδρεύει στο Μαρούσι. Παρά το νεαρό της ηλικίας του σοκολατιέ, η εμπειρία του αποτυπώνεται στον τρόπο που επεξεργάζεται τη σοκολάτα σε όλες τις μορφές. Οι ευφάνταστοι γευστικοί συνδυασμοί με τα εντυπωσιακά χρώματα καθώς και οι πλάκες σοκολάτας δημιουργούνται στο ανοιχτό αλλά προστατευμένο εργαστήριο και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι σειρά με τις μονοποικιλιακές σοκολάτες είναι ιδανική πρόταση για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους που θέλουν να ταξιδέψουν γευστικά σε διαφορετικά μικροκλίματα όπως της Μαδαγασκάρης, της Ουγκάντας, του Εκουαδόρ, του Περού κ.ά.
Μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εργαστήριο: Πεντέλης 46, Μαρούσι ή από το www.cacao-ultra.gr

Σοκολάτα υγείας με καρδάμωμο και σύκο
Η ÉSOPHY παρασκευάζει σε καθημερινή βάση τις πιο φρέσκες σοκολάτες εμπνευσμένες από τις άφθονες και συναρπαστικές γεύσεις και την πλούσια κουλτούρα της μεσογειακής παράδοσης. Η σοκολάτα υγείας με καρδάμωμο και σύκο αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό που εξισορροπεί τη γλυκύτητα και τα μπαχαρικά των φρούτων. Η συνταγή έχει φτιαχτεί ειδικά για να ενισχύσει τις πικάντικες νότες του METAXA 12 Stars ενώ η γλύκα των σύκων εξισορροπεί τη γεύση και προσφέρει μια πιο φρουτώδη επίγευση.
Τις σοκολάτες eSophy θα τις βρείτε στα σουπερμάρκετ Θανόπουλος, σε καταστήματα ειδών delicatessen ή να τις παραγγείλετε μέσα από το eshop στη διεύθυνση www.esophychocolates.gr

Χειροποίητες πραλίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
O Αριστοτέλης Παναγιώταρος ο εναλλακτικός σοκολατοποιός του Dark side of Chocolate αγαπά να δημιουργεί άρτια φινιρισμένες πραλίνες με ανώτερης ποιότητας κακάο. Αρώματα δεντρολίβανου, βασιλικού, ροζ πιπεριού και άλλων μπαχαρικών μπερδεύονται σε μία φίνα και βελούδινη γκανάζ η υφή της οποίας οφείλεται στην προσθήκη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγεται από τα δικά του κτήματα στον Γαλατά της Τροιζηνίας.
Μπορείτε να προμηθευτείτε τις χειροποίητες πραλίνες από το κατάστημα: Σόλωνος 49, τηλ.: 210 3392 348 ή να τις παραγγείλετε μέσω wolt

Βιολογική μαύρη σοκολάτα με φιστίκια Αιγίνης
Η Alexandros Hand Made Chocolate είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρία παραγωγής προϊόντων σοκολάτας εξαιρετικής ποιότητας, με ιστορία 22 ετών. Με σταθερή επένδυση στην εκπαίδευση και την αναζήτηση ξεχωριστών πρώτων υλών, η εταιρεία έχει αναπτύξει μοναδική στον κλάδο της τεχνογνωσία, προσφέροντας έτσι ευρεία γκάμα πρωτότυπων συνταγών που διευρύνουν τους γευστικούς ορίζοντες. Αυτή η βιολογική μαύρη σοκολάτα ξεχωρίζει για τη γενναία ποσότητα από τραγανά, ελληνικά φιστίκια Αιγίνης που δημιουργεί έναν ξεχωριστό συνδυασμό με άρωμα και γεύση Ελλάδας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Θα τη βρείτε στο Βιολογικό Χωριό και σε ενημερωμένα delicatessen σε όλη την Ελλάδα

60% κακάο με ζάχαρη καρύδας και αλάτι
H Kakau Worship είναι μία σοκολατοποιία που έφερε τα πάνω-κάτω στην ελληνική αγορά παράγοντας bean-to-bar σοκολάτες σε συναρπαστικούς συνδυασμούς. Η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των υλικών, το δίκαιο εμπόριο, η αντικατάσταση της ραφιναρισμένης ζάχαρης με βιολογική ζάχαρη καρύδας, η οικολογική συνείδηση και το φευγάτο προφίλ ήταν λόγοι για να δημιουργήσει το δικό της φανατικό κοινό. Η πλάκα βιολογικής σοκολάτας με τον παράξενο τίτλο «Temple of Poseidon – Salt» παρασκευάζεται με κόκκους κακάο από το Μπελίζ σε ποσοστό 60%, βιολογικό φυσικό βουτυροκακάο από το Περού, βιολογική ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία και θαλασσινό αλάτι από τη Γαύδο.
Θα τις βρείτε σε ενημερωμένα delicatessen και σε φεστιβάλ βιολογικών προϊόντων

44% κακάο με μέλι
Η σοκολατοποιία Laurence Galerie De Chocolat από το 1922 μέχρι σήμερα παράγει εκλεκτής ποιότητας σοκολάτες με εντυπωσιακούς γευστικούς συνδυασμούς σε διάφορες μορφές. Πραλίνες, σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, με ή χωρίς ζάχαρη, με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, στο ράφι ξεχωρίζουν για τις state-of-the-art συσκευασίες και δεν περνούν απαρατήρητες. Αυτή η σοκολάτα γάλακτος έχει 44% περιεκτικότητα σε κακάο και είναι αρωματισμένη με μέλι.
Τις σοκολάτες Laurence θα τις βρείτε σε ενημερωμένες κάβες και delicatessen

Vegan τρουφάκια χωρίς ζάχαρη
Τα ζαχαροπλαστεία Fresh έχουν ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς ξεχωρίζουν για τις λεπτές γεύσεις με ξεχωριστό χαρακτήρα και γαλλική φινέτσα. Τα τρουφάκια που παράγονται με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους και παρασκευάζονται σε τρεις διαφορετικές γεύσεις: bitter, cookies and cream και vegan χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα καταστήματα Fresh και από το eshop order-freshpatisserie.gr

70% κακάο με στέβια
Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί είναι η πρώτη αγάπη και παντοτινή στις καρδιές των καταναλωτών. Η ηγετική θέση στην ελληνική αγορά δεν την αφήνει να κάθεται αναπαυτικά. Αντίθετα, αφουγκράζεται τις προτιμήσεις των καταναλωτών και δημιουργεί γεύσεις που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις. Η ΙΟΝ DARK είναι μία σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε εκλεκτής ποιότητας κακάο και στέβια (δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη).
Θα τη βρείτε σε όλες τις αλυσίδες σουπερμαρκετ και στα ενημερωμένα περίπτερα