Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλα οδεύουν προς τo χριστουγεννιάτικo ρεβεγιόν με πολύ αγαπημένες νοστιμιές. Μια από αυτές είναι και η γαλοπούλα με γέμιση, η βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Είναι η μαγική εικόνα που έρχεται σε όλους στο μυαλό, όταν ακούνε την λέξη γαλοπούλα γεμιστή. Μια γυαλιστερή, χρυσαφένια και πολύ ζουμερή γαλοπούλα με ξεροψημένες πατάτες που αχνίζουν επάνω σε μια μοναδική πιατέλα.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην γαλοπούλα, είναι το ζουμερό κρέας, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη σε εντάσεις γέμιση. Πώς όμως θα πετύχουμε ένα πολύ juicy κρέας, χωρίς να είναι στεγνό και να σχοινιάζουν οι ίνες; Υπάρχει ένας συνδυασμός τεχνικών, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Αρχικά, μια βασική τεχνική είναι το βούτυρο σε διάφορα σημεία κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας είτε στο στήθος είτε στα μπούτια είτε ακόμα και στην πλάτη.

Επιλέγουμε ένα ποιοτικό αγελαδινό βούτυρο και μπορούμε να το αρωματίσουμε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά πλάθοντάς το. Στη συνέχεια, μια πιο προχωρημένη τεχνική είναι το brine. Ουσιαστικά, φτιάχνουμε μια άλμη, και πιο συγκεκριμένα, εντάσσουμε στη διαδικασία ένα μικρό στάδιο πάστωσης. Το μυστικό σε όλο αυτό είναι η περιεκτικότητα ζάχαρης, η οποία πρέπει να είναι περίπου 10 %, και ο χρόνος που πρέπει να μείνει το κρέας μας στην άλμη, για να βοηθήσει το κρέας μας να μαλακώσει. Ουσιαστικά, αλατίζουμε σε κανονική ποσότητα το κρέας, μέσα στην κοιλιά και απ’ έξω, και το αφήνουμε μέσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο για μία ημέρα. Θα δούμε την επομένη, ότι έχει βγάλει κάποια υγρά. Αυτό σημαίνει, πως πετύχαμε τον στόχο μας.

Τέλος, ο τρόπος ψησίματος είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς θέλουμε να προφυλάξουμε το κρέας την πρώτη 1 1/2 ώρα σκεπασμένο και στην συνέχεια να το ξεσκεπάσουμε, για να πάρει ένα πολύ ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Συμβουλή: Δεν κόβουμε κατευθείαν το κρέας αφού βγει απ’ τον φούρνο. Πρέπει να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε να ρεποζάρει το κρέας της γαλοπούλας, και να μην μας ξεράσει όλους τους χυμούς του στο ξύλο κοπής.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά!

Δείτε επίσης:

Φραγκόκοτα: Οδηγός μαγειρικής για το πουλερικό της γιορτής

Φτιάχνουμε την πιο τραγανή πορκέτα στο σπίτι

Τι κρέας ζητάει το σωστό, το αυθεντικό βραστό;