Αν θέλετε να γεμίσετε την κουζίνα σας με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, αλλά δεν έχετε χρόνο να ζυμώσετε με προζύμι, η φοκάτσια είναι η πιο εύκολη λύση. Η γεύση της αρέσει σε όλους!

Αν προσθέσετε και λίγο αρωματικό βούτυρο με σκόρδο, το αποτέλεσμα θα είναι μια νοστιμιά!

Η φοκάτσια είναι ένα πανεύκολο ιταλικό ψωμί που φτιάχνουμε πολύ γρήγορα στην κουζίνα με λίγα υλικά, όταν θέλουμε να σερβίρουμε ένα φρέσκο χειροποίητο ψωμί. Είναι πολύ εύκολο να την ετοιμάσετε, ακόμη κι αν είστε αρχάριοι στην κουζίνα.

Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει για μια ολόκληρη νύχτα (θα γίνει πιο αφράτη) αλλά κι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να αφήσουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 3 με 4 ώρες πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας.

Υλικά για 10-12 μερίδες
2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
2 κουτ. γλυκού μέλι
625 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
6-7 κουτ. σούπας ε.π παρθένο ελαιόλαδο, μοιρασμένο (συν λίγο ακόμη για το ζύμωμα)
4 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
2-4 σκελίδες σκόρδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό, την μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Θα δούμε τη μαγιά να αφρίζει και να γίνεται λίγο κρεμώδης, αν δεν συμβεί αυτό σημαίνει ότι η μαγιά έχει χαλάσει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

Ρίχνουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ (που να χωράει στο ψυγείο). Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ και την γυρίζουμε ώστε να καλυφθεί παντού με το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Εναλλακτικά, αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για 3-4 ώρες. Θα δούμε ότι θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα ένα ορθογώνιο ταψί 25×35 και ρίχνουμε στο κέντρο μια κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο κέντρο. Παίρνουμε το μπολ με τη ζύμη και με δύο σπάτουλες μαζεύουμε τις άκρες προς το κέντρο του μπολ και διπλώνουμε. Γυρίζουμε το μπολ κατά 45° και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Κάνουμε το ίδιο άλλες 2 φορές. Στόχος μας είναι να ξεφουσκώσει η ζύμη, ενώ σχηματίζουμε μια μπάλα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο που έχει μείνει στο μπολ και το αλείφουμε να απλωθεί καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (κοντά σε καλοριφέρ ή στην ειδική βαθμίδα του φούρνου) για 2-4 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Για να δούμε αν η ζύμη της φοκάτσια είναι έτοιμη για ψήσιμο, την τρυπάμε με το δάχτυλό μας και βλέπουμε να αφήνει ένα μικρό βαθούλωμα. Αν η ζύμη επανέρχεται γρήγορα, δεν είναι ακόμη έτοιμη, χρειάζεται κι άλλο χρόνο «ξεκούρασης».

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα χέρια μας κι απλώνουμε ομοιόμορφα την ζύμη στο ταψί και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε και δημιουργούμε μικρές βαθιές κοιλότητες στη ζύμη (μέχρι τη βάση του ταψιού). Περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι σε νιφάδες.
Ψήνουμε τη φοκάτσια για 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει παντού,

Για το σερβίρισμα:
Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε 2-4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με την προτίμησή μας.
Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε 4 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το τριμμένο σκόρδο, ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθεί το σκόρδο, χωρίς να καεί.

Περιχύνουμε τη φοκάτσια με το αρωματισμένο βούτυρο και το απλώνουμε με ένα πινέλο. Κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια και σερβίρουμε.

Η φοκάτσια τρώγεται πάντοτε φρεσκοψημένη και είναι απολαυστική!

Δείτε επίσης:
Μπαχαρόψωμο με χαρουπάλευρο και ξερά φρούτα

Ζυμώνουμε τα δικά μας γιορτινά ψωμιά

Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

 

Το άρθρο της εβδομάδας