Finger food, πλατό με τυριά και αλλαντικά, crοstini, burritos και άλλες μικρές λιχουδιές συνοδεύουν άψογα τα ποτά των ημερών σε ένα κάλεσμα ανάλαφρο και γιορταστικό.

Επιλέγουμε ελληνικά αλλαντικά με έντονη προσωπικότητα για το πλατό μας και τα σερβίρουμε με αγκιναράκια τουρσί, λιαστή ντομάτα, ποικιλία από ελιές, αγγουράκια τουρσί και λευκό προζυμένιο ψωμί.

1. Λούζα Μυκόνου.
2. Ζαμπόν μοσχαρίσιο.
3. Νούμπουλο χοιρινό Κέρκυρας.
4. Σαλάμι αέρος Λευκάδος.
5. Προσούτο Καρπενησίου.
6. Σαλάμι με βότανα.
7. Απάκι Κρήτης.

Για το δεύτερο πλατό επιλέγουμε ελληνικά τυριά με διαφορετικό χαρακτήρα και τα συνοδεύουμε με τσάτνεϊ φρούτων του δάσους, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και λευκά κριτσίνια.

1. Γραβιέρα Νάξου αγελαδινή.
2. Κατσικίσιος κορμός με επικάλυψη μπαχαρικών.
3. Καπνιστό Μετσοβόνε αγελαδινό.
4. Κατσικίσιος κορμός με κρούστα.

Τηγανητά γιουβαρλάκια με μαγιονέζα αυγολέμονο
1 ώρα | Εύκολο

Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
300 γρ. κιμά μόσχου
300 γρ. κιμά χοιρινό
300 γρ. ρύζι Καρολίνα βρασμένο, στραγγισμένο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
15 γρ. αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα
αλεύρι γ.ό.χ.
2 αυγά χτυπημένα με 50 ml γάλα
λίγη φρυγανιά ελαιόλαδο

Για τη μαγιονέζα
αυγολέμονο
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
360 ml ηλιέλαιο
½ λεμόνι, τον χυμό + το ξύσμα

Διαδικασία
Γιουβαρλάκια: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια. τα αλευρώνουμε, τα περνάμε από το αυγο-γάλα και από τη φρυγανιά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα γιουβαρλάκια για 2΄-3΄. Στραγγίζουμε σε χαρτί και τα σερβίρουμε με τη μαγιονέζα.

Μαγιονέζα: Θα χρειαστούμε ένα μπλέντερ με υποδοχή για να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ηλιέλαιο ή ραβδομπλέντερ και ένα στενό και ψηλό δοχείο. Βράζουμε τα αυγά για 4΄ και τα βουτάμε σε παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή στο δοχείο για το ραβδομπλέντερ μαζί με τη μουστάρδα και 2 κουτ. σούπας νερό. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα και προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο, χτυπώντας εναλλάξ με τον χυμό λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι.

Μπρουσκέτες με κυανό, καρύδια και τσάτνεϊ από ντοματίνια
1 ώρα | Εύκολο

Υλικά
Για το chutney από ντοματίνια
500 γρ. ντοματίνια
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσινο μήλο, τριμμένο
130 ml ξίδι λευκό
80 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αστεροειδές γλυκάνισο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο

Για τις μπρουσκέτες
φέτες από ζυμωτό ψωμί
κυανό τυρί (20 γρ. ανά μπρουσκέτα)
το chutney από ντοματίνια
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Chutney: Με ένα μικρό μαχαιράκι κάνουμε 2-3 σχισμές στα ντοματίνια διατηρώντας τα ολόκληρα. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με καπάκι για τα πρώτα 10΄, ανακατεύοντας στην αρχή πιο αραιά και συχνότερα όταν αρχίζει το chutney να πήζει, αλλά πάντα απαλά. Όταν εξατμιστεί το νερό και τα ντοματίνια μαλακώσουν, αφαιρούμε τα φλούδια, τον γλυκάνισο και κρυώνουμε.

Μπρουσκέτες: Φρυγανίζουμε τα ψωμάκια και μοιράζουμεαπό πάνω τυρί, 1 κουτ. γλυκού chutney, πιπέρι και σερβίρουμε.

Τι είναι το κυανό;
Ένα τυρί τύπου ροκφόρ από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, το οποίο παράγεται από κατσικίσιο γάλα (σαν το ισπανικό Cabrales) και όχι από πρόβειο που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι (πολλά από τα συνηθισμένα μπλε τυριά που βρίσκουμε γίνονται συνήθως από αγελαδινό γάλα).

Bread rolls με κασέρι και μαύρο σκόρδο
1 ώρα + 110΄ αναμονή | Μέτρια εύκολο

Υλικά
Για τη ζύμη
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
450 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1 φακελάκι (7 γρ.) μαγιά
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
1,5 κουτ. γλυκού γκρανουλέ
1,5 κουτ. γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε:
80 γρ. βούτυρο
3 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 γρ. πάστα μαύρου σκόρδου
150 γρ. κασέρι (15 μικρά στικ)

Διαδικασία
Ζύμη: Ζεσταίνουμε το γάλα στους 40ο C και το χτυπάμε σε μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι σε δόσεις, ρίχνοντας ⅓ κάθε φορά. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 5΄ μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε τη ζύμη απαλά. Τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα καλύπτουμε για 15΄.

Λιώνουμε τα 80 γρ. βούτυρο, ανακατεύουμε με τον μαϊντανό και μοιράζουμε το μείγμα στα 3. Θα χρησιμοποιήσουμε το ⅓ του μείγματος βουτύρου τώρα: ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε πάχος ½ εκ., απλώνουμε λίγο από το βούτυρο, βάζουμε ¼ κουτ. γλυκού πάστα μαύρου σκόρδου, 1 στικ κασέρι και διπλώνουμε να κλείσει. Τα βάζουμε σε λαδωμένο πιρέξ το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 45΄ να φουσκώσουν. Απλώνουμε πάνω τους άλλο 1/3 μείγματος βουτύρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ºC για 25΄ μέχρι να πάρουν χρώμα. Ξεφουρνίζουμε, αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και τα σερβίρουμε ζεστά.

Μπρουσκέτες με ψητές μελιτζάνες και πικάντικο φιστικοβούτυρο
40 λεπτά | Εύκολο

Υλικά
μικρές φέτες από ζυμωτό ψωμί
4-5 τσακώνικες μελιτζάνες ή Λαγκαδά (τις μακρόστενες)
αρκετό ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
φρέσκο κρεμμύδι για το τέλος
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το φιστικοβούτυρο
150 γρ. φιστικοβούτυρο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 πρέζα μπούκοβο
½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 2 εκ. Τις λαδώνουμε ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι. Κατόπιν τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 7΄- 8΄ από κάθε πλευρά, αφήνοντάς τες μέσα στον φούρνο όταν τον κλείσουμε. Πρέπει να έχουν ψηθεί και να έχουν μαλακώσει.

Φιστικοβούτυρο: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι, προσθέτοντας ελάχιστο νερό αν χρειαστεί, για να πάρουμε ένα παχύρρευστο αποτέλεσμα. Φρυγανίζουμε μικρές φέτες από ζυμωτό ψωμί, μοιράζουμε πάνω τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι κάνουμε γραμμές από πάνω με το φιστικοβούτυρο. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Burritos με λουκάνικο, πιπεριές και φέτα
30 λεπτά | Εύκολο

Υλικά
300 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
100 γρ. πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
200 γρ. φέτα
3 μεγάλες τορτίγιες

Διαδικασία
Ανοίγουμε το λουκάνικο, αδειάζουμε το κρέας του και το ψιλοκόβουμε. Το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρουμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για να καβουρδιστεί. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρει και να μείνει με πολύ λίγα υγρά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ανακατεύουμε με τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια. Γεμίζουμε τις τορτίγιες και φτιάχνουμε σφιχτά ρολάκια διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε για λίγο πριν σερβίρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 4΄- 5΄, κατόπιν κόβουμε σε 5-6 φέτες την κάθε τορτίγια και σερβίρουμε τα burritos όρθια σε πιατέλα.

Smashed pita-open burgers με πικάντικο γιαούρτι και ντοματίνια
40 λεπτά | Εύκολο

Υλικά
3 πίτες για σουβλάκι
9 ντοματίνια κομμένα στα 2

Για τον κιμά
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
½ κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το πικάντικο γιαούρτι
300 γρ. γιαούρτι
½ λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Γιαούρτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.

Κιμάς: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και χωρίζουμε το μείγμα στα 3. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο ένα κομμάτι μεμβράνη και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό μπιφτέκι, 1 εκ. μικρότερο από τις πίτες. Απλώνουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα στη μία πλευρά μιας πίτας και την ακουμπάμε με αυτή την πλευρά πάνω από το μπιφτέκι. Πιέζουμε ελαφρά, λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο της πίτας και καπακώνουμε με ένα πιάτο. Γυρίζουμε ανάποδα, αφαιρώντας το πρώτο πιάτο και τη μεμβράνη. Λαδώνουμε ελαφρά το μπιφτέκι.

Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει και με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας ψήνουμε την πίτα από τη μεριά του κιμά για 3΄-4΄, γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε μέχρι να ψηθεί η πίτα. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πίτες. Kόβουμε προσεκτικά κάθε πίτα στα 6, βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού πικάντικο γιαούρτι και από ½ ντοματίνι. Σερβίρουμε πάνω σε ρόκα αν θέλουμε ή σε φύλλα άλλης πράσινης σαλάτας.