Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει ένα πριβέ εορταστικό μενού, που θα μας μείνει αξέχαστο!

Μους με συκωτάκια κοτόπουλου

35 λεπτά

Υλικά για 6-8 άτομα
600 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
500 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κουτ. σούπας κρεμμύδι εσαλότ, πολύ ψιλοκομμένο
10 ml καλό μπράντι ή κονιάκ
1 κουτ. σούπας αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα συκωτάκια. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τα 50 γρ. φρέσκο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι εσαλότ μέχρι να μαλακώσει τελείως, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Ζεσταίνουμε 50 γρ. βούτυρο και τηγανίζουμε τα συκωτάκια πολύ γρήγορα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σοταρισμένο εσαλότ και αλατίζουμε. Βγάζουμε σε μπολ τα συκωτάκια και το κρεμμυδάκι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας από το αλκοόλ στο τηγάνι, το κουνάμε κυκλικά και το «ξεπλένουμε» ρίχνοντας το περιεχόμενό του πάνω στα συκωτάκια. Δουλεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να γίνει σαν αφρός. Το βγάζουμε σε μεγάλο μπολ. Βάζουμε τα συκωτάκια με τα κρεμμυδάκια σε 1 μπλέντερ και δουλεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το βούτυρο. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μπράντι ή το κονιάκ, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Περνάμε, αν θέλουμε, το μείγμα από σήτα για να γίνει τελείως λείο. Το βάζουμε σε ατομικά βαζάκια. Αφήνουμε τη μους στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Τη σερβίρουμε με αγγουράκια τουρσί και απολαμβάνουμε!

Ψητό baby κοτόπουλο ή φραγκόκοτα με μπέικον και πατάτες Boulanger

2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
2 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
2 baby κοτόπουλα ή φραγκόκοτες, έτοιμα για φούρνο
500 γρ. πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 χούφτα θυμάρι, μόνο φύλλα
½ κουτ. γλυκού ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού, αλεσμένους
50 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
500 ml ζωμό κοτόπουλου
4 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες στη μέση σταυρωτά

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Λιώνουμε το βούτυρο σε 1 αντικολλητικό σκεύος 26 εκ. σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα πουλερικά, τα σοτάρουμε για 1΄, με το στήθος προς τα κάτω, μέχρι να ροδίσουν καλά, και μετά τα βγάζουμε σε πιατέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις φέτες πατάτας και το κρεμμύδι, καρυκεύουμε με τα φύλλα θυμαριού, το μαύρο πιπέρι, λίγο αλάτι και την παρμεζάνα ανάμεσα σε κάθε στρώση και τελειώνουμε με 1 στρώση πατάτες. Περιχύνουμε τον ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες όταν τις τρυπάμε με τη μύτη ενός μαχαιριού.
Όταν κρυώσουν τα πουλερικά, τακτοποιούμε τα μπέικον στα στήθη σε δικτυωτό σχέδιο. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε από πάνω το κρέας. Ψήνουμε για 35΄-40΄ μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5΄ και μετά σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια.

Αξεπέραστο τιραμισού

45 λεπτά

Υλικά 6-8 άτομα
400 γρ. ζεστό καφέ εσπρέσο
2 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο
600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%
λιπαρά, παγωμένη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. μασκαρπόνε

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον καφέ και όταν γίνει χλιαρός, προσθέτουμε το λικέρ. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί σφιχτή και προσθέτουμε 1 κ.σ. λικέρ, τη βανίλια, την άχνη ζάχαρη και το μασκαρπόνε. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει η κρέμα αφράτη. Σε ένα 1 σκεύος στρώνουμε τα μισά σαβαγιάρ αφού τα βουτήξουμε για 1΄΄ στον καφέ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα μπισκότα. Βουτάμε τα υπόλοιπα μπισκότα στον καφέ και τα απλώνουμε κι αυτά πάνω από την κρέμα. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σφίξει. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.

Συνταγές: Adam Bush
Φωτογραφίες: Danielle wood
Styling: Max Robinson
Food styling: Esther Clark

Δείτε επίσης:

Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά; Πότε τρώνε γαλοπούλα οι αναγνώστες του Olivemagazine.gr

Vegan φουά γκρα δια χειρός Γάλλου σεφ

Φραγκόκοτα: Οδηγός μαγειρικής για το πιο γκουρμέ πουλερικό της γιορτής