Πολλές φορές όταν θέλουμε το παιδί να τρώει πιο υγιεινά, εστιάζουμε σε συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, οι γονείς αναρωτιούνται συχνά μήπως το παιδί τους τρώει πολλή ζάχαρη και αν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα. Όμως, πολλές φορές χάνεται έτσι η μεγαλύτερη εικόνα. Ο ρόλος του γονέα είναι πολύ πιο σημαντικός από το να σερβίρει απλώς το «σωστές τροφές». Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει μία υγιή σχέση με το φαγητό και υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες που θα το ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή του θα ωφελήσει πάρα πολύ την υγεία και την ανάπτυξή του. Άλλωστε, η τροφή είναι το «καύσιμο που δίνουμε στον οργανισμό μας».

Αποφύγετε το food shaming
Καλό είναι να αποφεύγουμε να δαιμονοποιούμε συστατικά όπως το αλάτι, τη ζάχαρη, τη γλουτένη κλπ. Άλλωστε, αν δεν γίνεται υπερκατανάλωση, τότε δεν χρειάζεται να τα χαρακτηρίζουμε ως «κακά» φαγητά (εκτός, φυσικά, αν υπάρχουν τροφικές αλλεργίες). Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για τα συστατικά και το φαγητό καθώς αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη σχέση του παιδιού με τις τροφές που καταναλώνει. Αν, για παράδειγμα, λέμε συνεχώς για τα πατατάκια πως δεν μας ωφελούν πουθενά και είναι μία κακή τροφή, τότε αναπόφευκτα το παιδί μπορεί να νιώσει τύψεις όταν τα τρώει. Μπορούμε απλά να αναδιατυπώνουμε τις φράσεις που αφορούν το φαγητό και, για παράδειγμα, αντί να του λέμε «πόσο καλό είναι το μπρόκολο», μπορούμε να λέμε πως «το μπρόκολο σε βοηθά να μην αρρωσταίνεις».

Μην κυνηγάτε την «τέλεια διατροφή»
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα επιλέγαμε συνεχώς να τρώμε κάτι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και θα είχαμε πάντα τον χρόνο να το ετοιμάσουμε. Όμως, όπως κάθε γονέας θα σας πει, δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος για ένα υγιεινό γεύμα. Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να τρέχουν, δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει ένα μαγειρεμένο φαγητό στο τραπέζι. Αντί να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως δεν κάνετε κάτι καλά, εστιάστε στην πραγματικότητα: Τίποτα και κανείς δεν είναι τέλειος. Αφήστε στην άκρη την πίεση στην οποία υποβάλλετε τον εαυτό σας και δεχθείτε πως κάποιες φορές δεν θα φάτε κάτι υγιεινό, ούτε εσείς, ούτε το παιδί. Και κάπου εδώ, ερχόμαστε στο παρακάτω.

Είναι απολύτως ok να υποκύπτει σε πειρασμούς
Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά έχουν την επιθυμία να φάνε τροφές που είναι γευστικές και με πολλά λιπαρά, αλάτι, ή ζάχαρη. Το μέτρο είναι το κλειδί κάθε επιτυχίας και με το να μην απέχει τελείως από τέτοιες τροφές μπορεί να γίνει το μυστικό με το οποίο θα αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες. Άλλωστε, ο σκοπός δεν είναι να τις στερείται, αλλά να του γίνει τρόπος ζωής μία καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Mαγειρέψτε μαζί
Τα παιδιά λατρεύουν να πειραματίζονται με αυτά που ‘κάνουν οι μεγάλοι’. Αν το μικρό σας είναι σε μία κατάλληλη ηλικία που μπορεί να μπει μαζί σας στην κουζίνα, τότε αφήστε το να βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού. Εξηγήστε του τα πάντα γύρω από τα υλικά που χρησιμοποιείτε και γιατί όχι, να μοιραστείτε και κάποια ιστορία από τα δικά σας παιδικά χρόνια. Συμπεριλάβετε το παιδί στην προετοιμασία ώστε να εξοικειωθεί με αυτή αλλά και να δει όλα τα στάδια από τα οποία περνά η τροφή μέχρι να καταλήξει στο τραπέζι.

Πειραματιστείτε με τις τροφές
Αν έχετε στην οικογένεια έναν picky eater, τότε χρειάζεται να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας. Το να μάθετε στο παιδί να τρώει όλες τις ομάδες τροφών και να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές, προκειμένου το μικρό σας να δοκιμάσει και να φάει τροφές τις οποίες αρνείται. Πειραματιστείτε με συνδυασμούς, χρώματα και κάντε το φαγητό μία διασκεδαστική δραστηριότητα μακριά από εντάσεις και καυγάδες.

Η επιλογή των σνακ
Είναι μία κοινή παραδοχή πως συχνά το ‘παιχνίδι χάνεται΄ όσον αφορά τα σνακ. Είναι εκείνες οι ώρες μεταξύ των γευμάτων που το μικρό σας πεινάει, ή οι φορές που είστε έξω και θέλετε να έχετε μαζί σας κάτι εύκολο και γρήγορο. Μία καλή ιδέα είναι να έχετε κάνει έναν προγραμματισμό από πριν και να έχετε μαζί σας ένα σάντουιτς, μία φρουτοσαλάτα κλπ. Στο σπίτι, φανείτε προνοητικοί και ετοιμάστε μερικά στικς λαχανικών που θα τα χωρίσετε σε μερίδες και θα τα βάλετε σε ράφια του ψυγείου που το παιδί έχει πρόσβαση. Φρέσκα φρούτα, μία φέτα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα, αραβική πίτα με λαχανικά είναι μόνο μερικές ιδέες που είναι ό,τι πρέπει για το ενδιάμεσο των γευμάτων. Επίσης, αποφύγετε να αγοράζετε πολλά γλυκά, μπισκότα, αναψυκτικά, πατατάκια από το σούπερ μάρκετ ώστε το μικρό σας να μην έχει πρόσβαση σε αυτά όσο βρίσκεται στο σπίτι ώστε να στραφεί σε πιο υγιεινές επιλογές που μεγαλώνοντας θα του γίνουν τρόπος ζωής.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα
Όπως σε κάθε τομέα της διαπεδαγώγησης, έτσι και εδώ, πρέπει να δώσετε εσείς πρώτα το παράδειγμα ώστε να γίνει τρόπος ζωής στο παιδί μία υγιεινή διατροφή. Αν θέλετε το μικρό σας να δοκιμάσει νέες τροφές, τότε γίνετε εσείς το παράδειγμα που θα μιμηθεί. Ακόμα κι αν έχετε κάποια τροφή που δεν προτιμάτε, μπορείτε να τη μαγειρεύετε ανά διαστήματα στα οικογενειακά δείπνα ώστε το μικρό σας να δει πως ακόμα και αν δεν σας αρέσει κάποια τροφή, είστε πρόθυμοι να τη δοκιμάσετε.

Το άρθρο της εβδομάδας