Τα έξοδα που αφορούν στο φαγητό μας αποτελούν πάντοτε ένα ζήτημα προς συζήτηση. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να είναι σταθεροί προς τα κάτω και τα έξοδα ζωής να τρέχουν κάθε μήνα, εμείς εστιάζουμε σε μια διαφορετική περίπτωση αναγνώστη μας, ο οποίος μας μιλά για το πόσα εκείνος ξοδεύει για φαγητό καθώς και πώς διαχειρίζεται το οικογενειακό του bugdet για τη σίτιση της οικογένειάς του.
Αυτή τη φορά εστιάζουμε στον Σ.Λ., 66 ετών, είναι συνταξιούχος ναυτικός, μένει σε ένα αρκετά μεγάλο νησί της χώρας μας με τη σύζυγό του, η οποία δεν εργάζεται. Έχουν 2 παιδιά, που έχουν μεγαλώσει, ζουν μόνα τους, ο ένας στο νησί, ο άλλος στην Αθήνα, οπότε είναι οικονομικά ανεξάρτητοι.
Ας δούμε τι μας είπε:
Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Έχω τη σύνταξη του καπετάνιου, 1600 ευρώ. Ήταν πολύ περισσότερα τα χρήματα στην αρχή, αλλά μου τα μειώσανε. Η σύζυγός μου δεν εργαζόταν ποτέ, οπότε αυτό είναι και το μοναδικό μας εισόδημα. Τα παιδιά ευτυχώς έχουν πλέον βρει τον δρόμο τους, αλλά όποτε χρειάζεται εννοείται ότι τα βοηθάμε.
Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Αν προσθέσω τους λογαριασμούς και το δάνειο του σπιτιού μας το σύνολο βγαίνει 840 ευρώ.
Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κλπ) πόσα δίνεις το μήνα;
Πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα σουπερμάρκετ. Και ξεχωριστά μανάβικο, φούρνο και κρεοπωλείο. Τα έξοδα για φαγητό φτάνουν σίγουρα πάνω από 600 ευρώ τον μήνα.
Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να κάνομε υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Δεν τρώμε πολλά λίπη. Τρώμε κρέας 2 φορές την εβδομάδα, όχι παραπάνω, πολλά όσπρια και σαλάτες και 1 φορά την εβδομάδα ψάρι. Οι ατασθαλίες μας είναι ότι μπαίνουν συχνά γλυκά στο σπίτι και τρώμε πολύ ψωμί.
Πόσο συχνά μαγειρεύετε;
Καθημερινά. Υπάρχει κάθε μέρα μαγειρευτό φαγητό στο σπίτι. Πολλές φορές σε μεγαλύτερη ποσότητα, αν έρθει κάποιο από τα παιδιά, αν τύχει να στείλουμε στον άλλο φαγητό… Γενικώς μαγειρεύουμε πολύ.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Γάλα, ζυμαρικά ολικής άλεσης (τα προτιμούμε), τυροκομικά (το παίρνουμε από τυροκομείο), ψωμί, ψωμί τοστ, φρυγανιές, όσπρια, χυμός ντομάτας, λαχανικά και φρούτα. Αγοράζουμε επίσης συχνά σοκολάτα αμυγδάλου, τη μαύρη. Λεμόνια και πορτοκάλια αυτήν την περίοδο δεν αγοράζουμε γιατί έχουμε συνήθως στον κήπο. Είμαστε τυχεροί επίσης που δεν αγοράζουμε ελαιόλαδο καθώς έχουμε τη δική μας μικρή παραγωγή από τις ελιές μας.
Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Όταν λέμε τελευταίο διάστημα εννοούμε τον τελευταίο μήνα για παράδειγμα; Έχω δει μικρές προς τα πάνω, ενώ κάποιες είναι σταθερές. Ανέβηκαν πολύ από το καλοκαίρι και τώρα παρατηρώ μια σταθερότητα ή πολύ μικρή αύξηση σε ορισμένα προϊόντα που αγοράζουμε συχνά.
Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Βεβαίως. Ό,τι έπαιρνα περιττό δεν τα παίρνω. Έχουμε κόψει επίσης τα πολλά ανθυγιεινά και επεξεργασμένα (αναψυκτικά, ποτά, μπισκότα και άλλα γλυκίσματα). Αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα.
Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Η πιο αυθόρμητη απάντησή μου είναι «ποτέ», γιατί όντως δεν βγαίνουμε. Μόνο το καλοκαίρι κάποιες φορές, με φίλους, συγγενείς ή με τα παιδιά.
Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σπανίως. Πάλι κυρίως το καλοκαίρι. Τον χειμώνα σχεδόν ποτέ.
Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Αυτό που σου είπα παραπάνω. Έχουμε κόψει ό,τι δεν είναι απαραίτητο και όχι μόνο στο φαγητό, οπότε έτσι διατηρούμε το budget σε μια ισορροπία.