Τα έξοδα για φαγητό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πλέον πολύ περισσότερο από ό,τι παλιότερα καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Γι’ αυτό και κάθε φορά εστιάζουμε σε έναν διαφορετικό αναγνώστη μας, ο οποίος μας αναλύει πόσα ξοδεύει για τα τρόφιμα που μπαίνουν στο σπίτι του, ποιες είναι οι διατροφικές του συνήθειες και τι τρόπους έχει βρει για να ελέγχει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όσον αφορά το φαγητό.
Αυτή τη φορά εστιάζουμε στον Γ.Δ., 54 ετών. Είναι γραφίστας, χωρισμένος και ζει με την κόρη του, που είναι 18 ετών.
Ας δούμε τα όσα μας ανέφερε.
Πόσο είναι το μηνιαίο εισόδημά σου;
Ο μισθός μου είναι 1200 ευρώ τον μήνα.
Πόσα είναι τα πάγια έξοδα σου;
Τα πάγια έξοδά μου (δάνειο, λογαριασμοί, κοινόχρηστα) είναι γύρω στα 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτά προσθέτω τα στάνταρ έξοδα που έχω για βενζίνη (150 ευρώ) και τσιγάρα (90 ευρώ μηνιαίως).
Για τα ψώνια που αφορούν το φαγητό σου (σουπερμάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο…) πόσα δίνεις τον μήνα;
Όπως τα υπολογίζω είναι τουλάχιστον 400 ευρώ/ μήνα.
Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη ειδική διατροφή (vegan, vegetarian, gluten-free…)
Όχι, τρώω τα πάντα, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στα όσπρια και τα λαχανικά. Μόνο η κόρη μου έχει δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, οπότε παίρνουμε πάντα κατσικίσιο.
Μαγειρεύεις; Αν ναι, πόσο συχνά;
Ναι, μαγειρεύω 3-4 φορές την εβδομάδα, ανά δυο μέρες περίπου.
Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές στο σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα;
Πολύ μεγάλες. Θα έλεγα τουλάχιστον 30% πάνω και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, ο καφές, τα τυριά, το κρέας. Έχω πολλά παραδείγματα αυξήσεων στο νου μου αλλά θα σου αναφέρω δυο: η φέτα που αγόραζα από 7 ευρώ έχει φτάσει στα 12 ευρώ ενώ το μοσχάρι, το κιλό από 10 ευρώ έχει φτάσει τα 15.
Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, δεν έχω σταματήσει, απλώς προσπαθώ να περιορίσω τις ποσότητες. Αυτό που έχω κόψει σε μεγάλο βαθμό είναι οι παρασπονδίες, τα περιττά σνακ που και δεν κάνουν καλό και ανεβάζουν και το budget χωρίς λόγο.
Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Παλιά έβγαινα πολύ περισσότερο. Τώρα πιο σπάνια, 1 φορά την εβδομάδα περίπου.
Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Όχι συχνά, ίσως μια φορά την εβδομάδα, το πολύ.
Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τρόπος καθώς έχει ανέβει πολύ το κόστος ζωής. Και τα πάγια έξοδα έχουν ακριβύνει πολύ (ρεύμα, βενζίνη κλπ) αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει την ανιούσα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να φτιάχνω λίστες με τα απαραίτητα, ακριβώς ό,τι μου χρειάζεται -χωρίς να κάνω κάβα- ώστε να μειώσω τις άσκοπες αγορές και να περιορίσω και τη σπατάλη τροφίμων στα προιόντα που χαλάνε αν δεν καταναλωθούν γρήγορα. Σε κάποια είδη μάλιστα έχω αλλάξει και brand και έχω στραφεί σε προιόντα ετικέτας, που είναι πιο οικομικά.
Υπάρχει κάτι που δεν αλλάζεις στις αγορές σου όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές;
Τα βασικά πράγματα που δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας. Πρωτίστως το γάλα για την κόρη μου, που πίνει κατσικίσιο λόγω δυσανεξίας στο αγελαδινό. Εδώ μάλιστα το κόστος είναι αρκετά υψηλό καθώς κάνει 3 ευρώ το λίτρο. Από εκεί και πέρα, ψωνίζω πάντα ρύζι, ζυμαρικά, τυριά, καφέ και μέλι. Και σε αυτά τα βασικά συνήθως δεν κάνω εκπτώσεις ούτε αλλαγές σε brands.