Τα ψώνια για φαγητό έχουν αρχίσει να αποτελούν ένα ζήτημα που μας απασχολεί και μας αγχώνει όλους καθώς οι τιμές σε βασικά είδη έχουν πάρει την ανιούσα. Γι’ αυτό και αναζητούμε τρόπους ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν το κόστος των αγορών μας, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης που δεν γίνεται να λείπουν από το καλάθι μας.
Πέρα από τα tips που σας δίνουμε κατά καιρούς, αποφασίσαμε να στραφούμε σε σας, στους αναγνώστες μας και να μας δώσετε τα δικά σας φώτα. Τι εφαρμόζετε εσείς στην καθημερινότητά σας;
Ρωτήσαμε τον Νίκο, που είναι μεταφραστής, ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί 8 ετών ενώ το οικογενειακό του εισόδημα κυμαίνεται από 2000- 2500 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το τι δουλειές έχει να παραδώσει και τι αμοιβές έχει να λάβει.
Ας δούμε τα όσα μας ανέφερε για τις τακτικές που εφαρμόζουν με τη σύζυγό του ώστε να ελέγχουν καλύτερα το μηνιαίο budget για το φαγητό τους, που είναι και το μεγαλύτερο έξοδό τους άλλωστε.
Αυστηρός προγραμματισμός μαγειρέματος και λίστα
«Δεν φεύγω από το σπίτι αν δεν έχω μαζί μου τη λίστα. Συμφωνούμε με την Άννα τι θα μαγειρέψουμε για τις 3-4 επόμενες ημέρες και καταγράφει τα υλικά που μας λείπουν. Ψωνίζω τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, ειδικά στα φρέσκα προιόντα, ώστε να αποφύγουμε και τη σπατάλη τροφίμων αλλά και χρημάτων».
Μάλιστα όπως μου τόνισε, «δεν θα δεις το ψυγείο μας ποτέ γεμάτο. Έχουμε πάντα μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τις επόμενες μέρες».
Ψώνια ανά εβδομάδα, σε 2-3 διαφορετικά σουπερμάρκετ
«Μπορεί να το ακούς κουραστικό αλλά πηγαίνουμε σε 2-3 διαφορετικά σουπερμάρκετ την εβδομάδα», όπως μου ανέφερε. Γιατί; Προτού ξεκινήσουν την εξόρμησή τους για ψώνια, έχουν τσεκάρει στο Internet τις προσφορές της εβδομάδας σε όλα τα κοντινά τους καταστήματα. Στη συνέχεια, προγραμματίζουν τα ψώνια τους ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις προσφορές που έχουν βρει.
Τα οπωροκηπευτικά τα αγοράζουμε μόνο από τη Λαϊκή
Ο Νίκος μου εξηγεί γιατί πάνε μόνο στη Λαϊκή και δεν ψωνίζουν ποτέ σε μανάβικα και παντοπωλεία της γειτονιάς. «Στη Λαϊκή θα βρεις πάντα τις χαμηλότερες τιμές, ειδικά σε συγκεκριμένες ώρες ενώ τα μανάβικα είναι κατά πολύ ακριβότερα». Έτσι κι αλλιώς, όπως παρατηρεί, βρίσκουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και ποιότητα προϊόντων.
Κρέατα από την Κεντρική Αγορά
Αν και το ψυγείο τους είναι σχετικά άδειο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατάψυξή τους, καθώς στοκάρουν κρέας, που αγοράζουν από την κεντρική αγορά. Τι μας λέει ο Νίκος; «Εκτός του ότι έχει πολύ καλύτερες τιμές από το κρεοπωλείο της γειτονιάς, βρίσκουμε και εύκολα πάρκινγκ». Άλλωστε το συνδυάζουν οικογενειακά και με μια βόλτα στο κέντρο. Όπως μας ανέφερε, «πηγαίνουμε στη Βαρβάκειο μια φορά στις 15 και ξέρω και πολύ κόσμο που το κάνει». Οπότε αγοράζουν κρέατα 2 φορές τον μήνα και στοκάρουν.
Αγοράζουμε κατεψυγμένα ψάρια από το σουπερμάρκετ
Τα φρέσκα ψάρια είναι πάντοτε ένα πολύ μεγάλο κόστος για το οικογενειακό budget. «Έχουμε αποφασίσει με την Άννα όταν τρώμε ψάρι να αγοράζουμε κατεψυγμένα από το σουπερμάρκετ. Δεν είναι η καλύτερη ποιότητα αλλά το φρέσκο είναι πολύ ακριβό».
Προϊόντα ετικέτας
Σε πολύ βασικά είδη, όπως πχ. Γάλα, αυγά, καφές δεν κάνουμε οικονομία, μένουμε πιστοί στο brand που εμπιστευόμαστε. Ωστόσο, σε κάποια άλλα αγαθά (όπως πχ. Ρύζι, μακαρόνια, ξηροί καρποί) θα στραφούμε και στα προϊόντα ετικέτας, που είναι πιο οικονομικά.
Οι πολυσυσκευασίες συμφέρουν
«Μπορεί να μη στοκάρουμε γενικώς προϊόντα στο σπίτι, αλλά σε αγαθά που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι μας θα κάνουμε την εξαίρεση», μας λέει ο Νίκος. Αγοράζουν πολυσυσκευασίες (πχ 5+1, 1+1 κλπ) καθώς πάντοτε θα υπάρχει κάποια προσφορά στην τιμή. Αυτό συμβαίνει και σε σνακ που αγοράζουν κατ’ εξαίρεση -και όχι πολύ συχνά- όπως πχ παιδικοί χυμοί σε πεντάδα, μπισκότα ή κρουασάν για το σχολείο, πατατάκια.