Η παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα, από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας, είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε πραγματικά υπερήφανοι. Αν και ο όρος «βιομηχανική ντομάτα» μπορεί να ακούγεται κάπως ψυχρός ή μαζικός, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μία εξαιρετικά φρέσκια πρώτη ύλη που συγκομίζεται και επεξεργάζεται την ίδια ημέρα.
Η Ελλάδα είναι μια «ευλογημένη» χώρα, με το κλίμα της να ευνοεί την καλλιέργεια της ντομάτα. Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες τόνοι παράγονται, επεξεργάζονται και τυποποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 41% της συνολικής εγχώριας παραγωγής με σημαντικές ποσότητες, ενώ εξίσου σημαντική παραγωγή σημειώνεται στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία.
Ευλογημένη γη και εργατικοί άνθρωποι
Σκεφτείτε τις ατελείωτες σειρές από κονσέρβες τοματοπολτού στα ράφια των σουπερμάρκετ, τις φιάλες κέτσαπ που συνοδεύουν κάθε γρήγορο γεύμα, τις σάλτσες που αναδεικνύουν τις μακαρονάδες και τις βάσεις για πίτσα. Όλα αυτά τα προϊόντα ξεκινούν από τα ελληνικά χωράφια και περνούν από τις γραμμές παραγωγής των τοπικών εργοστασίων.
Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της βιομηχανικής ντομάτας στηρίζεται σε οργανωμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, επαγγελματίες αγρότες και χιλιάδες οικογένειες εργατών, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες. Η υψηλή ποιότητα της ελληνικής ντομάτας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση, με τις εξαγωγές να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.
Παράλληλα, η Ελλάδα εισάγει ντομάτες από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τα Βαλκάνια, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες ή όταν οι τιμές της εγχώριας παραγωγής είναι υψηλές. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα των προϊόντων και η σταθερότητα των τιμών για τους καταναλωτές.
Οι τάσεις της αγοράς
Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα βιολογικά τρόφιμα, αναζητώντας πιο υγιεινά και ασφαλή προϊόντα. Αυτή η στροφή έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικές σάλτσες ντομάτας, οι οποίες παρασκευάζονται από πρώτες ύλες απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Παράλληλα, οι παραδοσιακές και αυθεντικές γεύσεις επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο. Οι καταναλωτές αναζητούν σάλτσες ντομάτας (ή τομάτας) και ντοματοπελτέ που παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και την εντοπιότητα των συστατικών. Αυτή η τάση συνδέεται επίσης με τις επιλογές artisanal και μικρής, τοπικής παραγωγής.
Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από την υγιεινή διατροφή έχει αυξήσει τη ζήτηση για σάλτσες ντομάτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον, σάλτσες που περιέχουν υπερτροφές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά ή ακόμα και σπόρους chia, κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας επιπλέον θρεπτικά οφέλη.
Τέλος, η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα απέναντι στα συντηρητικά, τις άγνωστες λέξεις στα συστατικά και τα τεχνητά πρόσθετα, οδηγεί στη ζήτηση προϊόντων «καθαρής ετικέτας» (clean label). Αυτές οι σάλτσες παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα. Η τάση αυτή αφορά και όσους ακολουθούν vegan ή plant-based διατροφή, καθώς τα προϊόντα που βρίσκουμε διαθέσιμα στα ράφια είναι απαλλαγμένα από ζωικής προέλευσης συστατικά.
Πάμε σουπερμάρκετ, στον διάδρομο με τις σάλτσες ντομάτας
1. Σάλτσα για πίτσα
Η βιομηχανία ΚΥΚΝΟΣ κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της ελληνικής σάλτσας ντομάτας και του ντοματοπελτέ, προσφέροντας μια πλούσια γκάμα προϊόντων ντομάτας που ανταποκρίνεται στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Εμείς ξεχωρίσαμε την προπαρασκευασμένη σάλτσα για πίτσα, η οποία είναι συμπυκνωμένη και παρασκευάζεται με ελληνικής προέλευσης συστατικά. Αυτή η σάλτσα περιέχει 80% τριμμένες τομάτες, νερό, ζάχαρη, τροποποιημένο άμυλο και ένα μείγμα μυρωδικών, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, θυμάρι, ρίγανη, πιπέρι, μαϊντανό καθώς και αρωματικές ύλες και αλάτι.
2. Σάλτσα ντομάτας με πιπεριές και ελιές
Τα ζυμαρικά και η σάλτσα ντομάτας αποτελούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό, και η MISKO δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη συνταγή επιτυχίας. Η μεσογειακή εκδοχή με τις ελιές και τις κόκκινες πιπεριές είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Αυτή η σάλτσα περιέχει: ψιλοκομμένες ντομάτες σε ποσοστό 62,9%, τοματοπολτό 8,4%, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά 6%, πράσινες ελιές 5%, ελαιόλαδο 3,5%, ξίδι από κρασί, αλάτι και πιπέρι τσίλι.
3. Σάλτσα Napoletana
Για μία δόση ιταλικού ταπεραμέντου και αυθεντικής ναπολιτάνικης γεύσης, η σάλτσα ντομάτας της Barilla αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Η σύνθεσή της περιλαμβάνει τοματοπολτό σε ποσοστό 66%, συμπυκνωμένο τοματοπολτό 10%, κρεμμύδι 7%, νερό, καρότα 3,5%, ηλιέλαιο, ζάχαρη, αλάτι, σκόρδο 0,5%, θυμάρι 0,4%, σχοινόπρασο 0,2%, μαϊντανό 0,2%, αρωματική ύλη και μαύρο πιπέρι 0,01%.
4. Σάλτσα για κοκκινιστό κατσαρόλας
Η εταιρεία Provil, με τη σειρά Cook at Home, προσφέρει μία έτοιμη προς χρήση σάλτσα για κοκκινιστό μοσχαράκι στην κατσαρόλα, καθιστώντας την Παρασκευή του γεύματος εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο 1 κιλό μοσχαράκι τεμαχισμένο σε μερίδες, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, προσθέστε τη σάλτσα και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Η σάλτσα περιέχει τομάτα, τοματοπολτό, κρεμμύδι, καρότο 6,5%, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί 4%, καστανή ζάχαρη, εκχύλισμα μαγιάς, αλάτι, σκόρδο, μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι, μπαχάρι), εκχύλισμα δάφνης και σέλινου.
5. Σάλτσα ντομάτας «Σπιτική»
Η σάλτσα ντομάτας «Φιλεντέμ» της εταιρείας Raks είναι εμπνευσμένη από παραδοσιακή συνταγή του χωριού και χαρακτηρίζεται για τη μικρή της συμπύκνωση, που την καθιστά ιδανική ως βάση για λαδερά και σάλτσες ζυμαρικών. Στα συστατικά της περιέχει ντομάτα σε ποσοστό 98%, κρεμμύδι, αλάτι και μαϊντανό, προσφέροντας μια απλή αλλά αυθεντική γεύση που αναδεικνύει τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
6. Κλασική σάλτσα ντομάτας
Το κλασικό «Pummaro», της Ελαΐς Unilever Hellas, γνωστό για την ποιότητά του, χρησιμοποιεί 100% ελληνικές τομάτες μεγαλωμένες στη Γαστούνη, όπως αναφέρεται στη συσκευασία του. Ο χυμός αυτός είναι ελαφρά συμπυκνωμένος, παρασκευασμένος από τομάτες που προέρχονται από αειφόρο γεωργική καλλιέργεια. Περιέχει τουλάχιστον 6% στερεά συστατικά (ψίχα ντομάτας) και κιτρικό οξύ για τη ρύθμιση της οξύτητας, προσφέροντας μια ισορροπημένη και πλούσια γεύση που ταιριάζει σε πλήθος μαγειρικών εφαρμογών.
7. Ντομάτα στον τρίφτη
Από καλοκαιρινές, ώριμες, γλυκές και 100% ελληνικές τομάτες, που προέρχονται από τον εύφορο κάμπο των Σερρών, παρασκευάζεται η «Γκρέκα» της εταιρείας Κορέ. Πρόκειται για σκέτο τοματοχυμό που προκύπτει από τριμμένες τομάτες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία λευκών ινών μέσα στο προϊόν. Στα συστατικά δεν περιλαμβάνεται τίποτα άλλο, διασφαλίζοντας την καθαρότητα και την αυθεντικότητα της γεύσης της.
8. Βιολογικό ντοματάκι ψιλοκομμένο
Αυτό το βιολογικό ψιλοκομμένο τοματάκι BioFarma παράγεται στην Ιταλία από επιλεγμένες τομάτες. Πρόκειται για σάρκα ντομάτας κομμένη σε μικρά ή και μεγαλύτερα κυβάκια και συντηρείται στον χυμό της χωρίς πρόσθετα και άλλα συστατικά.
9. Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
Ο χυμός τομάτας με την ετικέτα «Χωριό» της βιομηχανίας Μινέρβα προσφέρει αυθεντική γεύση και ελαφριά συμπύκνωση. Παράγεται με 100% ελληνικές ντομάτες αειφόρου καλλιέργειας και, σύμφωνα με τη συσκευασία περιέχει αλάτι και κιτρικό οξύ για τη ρύθμιση της οξύτητας.
10. Φυσικός χυμός ντομάτας
Ο φυσικός χυμός τομάτας που προτείνει η «Ομοσπονδία» είναι ιδανικός για να προσδώσει έξτρα γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα στις σάλτσες των ζυμαρικών, των λαδερών και των μαγειρευτών στην κατσαρόλα. Το προϊόν περιέχει μόνο κιτρικό οξύ για τη ρύθμιση της οξύτητας, παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
11. Κονκασέ
Κονκασέ ή αλλιώς «ψιλοκομμένη» τομάτα, προσφέρει η κονσέρβα – κονκασέ της Ζαναέ. Παρασκευάζεται από φρέσκιες, κόκκινες και ώριμες τομάτες που αποφλοιώνονται χωρίς χημικά, κόβονται και στραγγίζονται με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ένα μεγάλο μέρος των σπόρων.
12. Σάλτσα για λαδερά
Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης προτείνει μια εύκολο λύση για την παρασκευή λαδερών φαγητών με τη σάλτσα της, η οποία περιέχει ελληνικές ντομάτες σε ποσοστό 82%, ντοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης 9%, κρεμμύδι, 1,5%, ελαιόλαδο 1,2%, ζάχαρη 1,2%, αλάτι 1,2%, καρότο 0,5%, βασιλικό 0,1%, μαύρο πιπέρι 0,04%, δάφνη 0,01% και κιτρικό οξύ.