Το γιαούρτι είναι ένας σταθερός πρωταγωνιστής στο ελληνικό τραπέζι και όχι τυχαία. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτο γεύση, αλλά και τόσο ευέλικτο, είναι ιδανικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας. Ειδικά όταν το σερβίρουμε ωμό, χωρίς να περνάει δηλαδή κάποια θερμική επεξεργασία, τότε διατηρεί όλα του τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και φυσικά, τα προβιοτικά του. Το καλύτερο βέβαια στοιχείο αυτού του θαυματουργού υλικού είναι ότι δεν χρειάζεται ιδαίτερη προσπάθεια για να το μεταμορφώσουμε σε λαχταριστό γλυκάκι!

Αν είστε γονείς, παππούδες ή δάσκαλοι που προσπαθούν να συνδυάσουν τον περιορισμένο χρόνο τους, με την ανάγκη για υγιεινές και νόστιμες επιλογές, παρακάτω ακολουθούν 5 απλές και γρήγορες συνταγές, που σίγουρα θα αγαπηθούν από μικρούς και μεγάλους.

1. Smoothie γιαουρτιού με μπανάνα και μούρα

Ένα τέλειο ξεκίνημα για το πρωί ή ένα δροσιστικό, απογευματινό σνακ. Ρίχνουμε σε μπλέντερ γιαούρτι, μια ώριμη μπανάνα και λίγα μούρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα). Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα παχύρρευστο, φρουτένιο smoothie γεμάτο ενέργεια, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, ιδανικό για παιδιά που δεν αγαπούν τα φρούτα. Δυνατό στοιχείο το αχτύπητο χρώμα που θα τα ξετρελάνει. Για τους πιο τολμηρούς, τα μούρα μπορούν να αντικατασταθούν με λίγο ώριμο μάνγκο.

2. Παγωτό γιαουρτιού με φρούτα

Θέλετε σπιτικό παγωτό χωρίς τύψεις; Πολτοποιήστε γιαούρτι με κατεψυγμένα φρούτα, μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα, ό,τι έχετε. Αφήστε το μείγμα στην κατάψυξη και σε λίγο θα είναι έτοιμο. Αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι, μπορεί να μπει σε όμορφα φορμάκια και να πάρει το σχήμα από φρούτα ή ζωάκια, ενώ αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε τα υπερώριμα φρούτα μας, κάνοντας οικονομία στην τσέπη και καλό στον πλανήτη.
Χωρίς συντηρητικά, χωρίς έξτρα ζάχαρη, μόνο φυσική γεύση. Και ναι, το γιαούρτι κρατά τα προβιοτικά του και παγωμένο, κάτι πολύτιμο για τη χώνεψη και το εντερικό μικροβίωμα των παιδιών.

3. Τρουφάκια γιαουρτιού με καρύδα

Μια παιχνιδιάρικη συνταγή που φτιάχνεται χωρίς φούρνο και με τη βοήθεια των παιδιών. Ανακατεύουμε γιαούρτι με ινδοκάρυδο, λίγο μέλι και αλεσμένα δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Πλάστε μικρές μπαλίτσες και αν θέλετε προσθέτουμε λίγο βρασμένο και αλεσμένο παντζάρι ή γλυκοπατάτα για πιο έντονο χρώμα και φυσική γλυκύτητα. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για παιδικά πάρτι ή για το ταπεράκι του σχολείου, αλλά και μια υπέροχη ευκαιρία για τους μικρούς σεφ να βάλουν το χεράκι τους.

4. Μπάρες δημητριακών με γιαούρτι

Ξεχάστε τις μπάρες που θέλουν ψήσιμο. Εδώ έχουμε μια πιο μαλακή και «παιδική» εκδοχή. Ανακατεύουμε γιαούρτι με μέλι, νιφάδες βρώμης, ξηρούς καρπούς και φρούτα της επιλογής μας (φρέσκα ή αποξηραμένα). Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο σνακ με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, που χαρίζει ενέργεια που διαρκεί.

5. Παγωτάκια (popsicles) με γιαούρτι και φυσικό χυμό

Η απόλυτη καλοκαιρινή λιχουδιά! Ανακατεύουμε γιαούρτι με χυμό από φρέσκα φρούτα (πορτοκάλι, φράουλα, ροδάκινο κ.ά.) και γεμίζουμε καλούπια για ξυλάκια. Τα αφήνουμε στην κατάψυξη και τα περιμένουμε με ανυπομονησία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δροσερά και ενυδατικά. Αυτά τα popsicles είναι μια υπέροχη εναλλακτική στα έτοιμα παγωτά και σίγουρα θα ενθουσιάσουν και τα πιο απαιτητικά παιδικά γούστα.

Γιατί να επιλέξουμε το παραδοσιακό γιαούρτι;

Γιατί είναι αγνό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Περιέχει:

  • Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, για δυνατό σώμα και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ασβέστιο και βιταμίνη D, για γερά οστά και δόντια.
  • Προβιοτικά, που βοηθούν στο να «δουλεύει» σωστά το έντερο.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και φώσφορο που ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη γενικότερη ευρωστία.

Και φυσικά, όταν το καταναλώνουμε ωμό, κρατά όλα τα καλά του στο ακέραιο.

Το γλυκό αλλιώς

Τα παιδικά επιδόρπια δεν χρειάζεται να είναι γεμάτα ζάχαρη για να είναι απολαυστικά. Με λίγα και απλά υλικά και κυρίως με αγάπη και φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά που θρέφουν το σώμα, την ψυχή και τη σχέση μας με τα παιδιά. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό που μένει δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά οι στιγμές που μοιραζόμαστε φτιάχνοντας και τρώγοντας μαζί.

Διαβάστε επίσης:

17 φαγητά που ξετρελαίνουν πάντα τα παιδιά