Αυτό το Σαββατοκύριακο η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει το Vegan Life Festival. Για έκτη χρονιά, η μεγάλη γιορτή του βιγκανισμού επιστρέφει με ένα μεγάλο φεστιβάλ, στο οποίο θα υπάρχει μεγάλη αγορά, vegan φαγητά και γλυκίσματα, ομιλίες και εργαστήρια. Με αφορμή, λοιπόν, την έκτη διοργάνωση στην Αθήνα συναντήσαμε μία εκ των διοργανωτών, την Έλλη Στούρνα, η οποία μας μίλησε για τον βιγκανισμό, το φεστιβάλ αλλά και την ανταπόκριση που έχει από τον κόσμο.

«Το Vegan Life Festival είναι έργο και δημιουργία του μη κερδοσκοπικού φορέα Vegan Life NGO, τον οποίο διαχειρίζεται μία παρέα πέντε φίλων. Είμαστε η Κρυσταλλίνα, ο Πάνος, ο Φραγκίσκος, η Έλλη και η Αριάνα. Ακόμα, στην ευρύτερη ομάδα μας, έχουμε πολύτιμους συνεργάτες και συνεργάτιδες: την Κωνσταντίνα, τον Κώστα, τη Σύλβια, τον Κάρολο, την Τζέσι και την Αλίνα, αλλά και δεκάδες ακόμη άτομα που μας βοηθούν έμπρακτα σε όλα όσα κάνουμε και χωρίς την υποστήριξη των οποίων τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Από τα γραφιστικά μέχρι τα βίντεο, και από τις ομιλίες μέχρι τις παιδικές δραστηριότητες, όλα όσα τρέχουμε γίνονται με πάρα πολλή αγάπη και από εμάς και από τις συνεργάτιδές μας με ένα κοινό όραμα: τη διάδοση του βιγκανισμού στην Ελλάδα. Ο φορέας μας στοχεύει στη δημιουργία κάθε είδους εκδηλώσεων και δράσεων με κοινό σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, την εξοικείωση του κοινού με την έννοια του βιγκανισμού, την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και την παροχή προσβάσιμης, έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης για τον vegan τρόπο ζωής αλλά και κάθε θέμα που έμμεσα ή άμεσα συνδέεται με αυτόν», μου εξηγεί η Έλλη Στούρνα στη συνάντησή μας.

Όμως, ακούγοντάς τη να μου μιλά για το Vegan Life Festival θέλησα να μάθω πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη διοργάνωση ενός αποκλειστικά vegan festival. «Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός αποκλειστικά vegan festival στην Ελλάδα, υπήρχε μέσα μας πολύ καιρό πριν τη δημιουργία του vegan life. Παρόλα αυτά, η γνωριμία μεταξύ μας και οι πρώτες συναντήσεις για το στήσιμο του πρώτου Vegan Life Festival, έγιναν λίγους μόνο μήνες πριν από την πρώτη εκδήλωση. Με τα χρόνια χτίσαμε μία γερή φιλία μεταξύ μας και παράλληλα αναπτύξαμε όλο και περισσότερες συνεργασίες με άτομα, φορείς και οργανώσεις, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο την διεξαγωγή του πρώτου σε προσέλευση vegan festival της Ευρώπης, με 38.000 επισκέπτριες και επισκέπτες μέσα σε δύο ημέρες».

Το Vegan Life Festival πλέον διοργανώνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ολοένα και μεγαλύτερη, όπως μου εξηγεί, με χιλιάδες επισκέπτες να πηγαίνουν στα φεστιβάλ. «Ο κόσμος ανταποκρίνεται με όλο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε όσα κάνουμε. Οι εκδηλώσεις μας αριθμούν κάθε φορά χιλιάδες επισκέπτριες και επισκέπτες, που μάλιστα πολύ συχνά έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας μόνο για να λάβουν μέρος στο Vegan Life Festival, ενώ όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στα φεστιβάλ μας. Η ζεστασιά και η αγάπη που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε όσα κάνουμε».

Τι γίνεται όμως με όσους δεν ακολουθούν μία vegan διατροφή και θέλουν να πάνε στο φεστιβάλ; Η Έλλη Στούρνα ξεκαθαρίζει πως το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους. «Αρχικά, να διευκρινίσουμε με αυτή την αφορμή ότι ο βιγκανισμός δεν είναι διατροφή, αλλά συνολικός τρόπος ζωής -εξ’ ου και η ονομασία μας «vegan life». Ο βιγκανισμός έχει να κάνει με μία θεώρηση που αντιτίθεται στη χρήση και την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο και αυτή είναι και η κεντρική ιδέα που καλούμαστε να επικοινωνήσουμε μέσα από το Vegan Life Festival. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα φεστιβάλ μας απευθύνονται σε όλα τα άτομα, είτε είναι vegan, είτε όχι. Στόχος μας είναι να δείξουμε τι πραγματικά πρεσβεύει ο vegan τρόπος ζωής αλλά και να σπάσουμε όλους τους μύθους που επικρατούν γύρω από αυτόν σε κάθε επίπεδο».

Προσωπικά, πιστεύω πως η αντίληψη του κόσμου σχετικά με τη vegan διατροφή έχει αλλάξει. Η Έλλη Στούρνα είναι ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και συχνά αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα για διάφορα κοινωνικά θέματα έχουν γίνει viral. Οπότε, ήταν αναπόφευκτο να τη ρωτήσω αν πιστεύει και εκείνη πως η αντίληψη του κόσμου αλλάζει. «Ναι, αλλάζει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο που περνάει. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον, έστω στο περίπου, τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα άτομο είναι vegan. Ακόμα, όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν έχουν διεξαχθεί πειράματα σε ζώα κατά την παραγωγή τους, και αυτό είναι, για εμάς, μία μεγάλη νίκη», αναφέρει.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις που ακολουθούν τη λέξη «vegan», και η Έλλη Στούρνα μου εξηγεί πως ο μεγαλύτερος είναι πως πρόκειται για μία διατροφική επιλογή. Είναι πολλά περισσότερο από αυτό και η ιδέα του βιγκανισμού εφαρμόζεται σε κάθε τομέα του τρόπου ζωής μας. «Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι ο βιγκανισμός είναι μία διατροφική επιλογή, όπως είναι π.χ. η paleo diet ή η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ο βιγκανισμός όμως δεν έχει καμία σχέση με διατροφή, καθώς αποτελεί ένα συνολικό τρόπο ζωής που έχει ως στόχο την αποχή από την εκμετάλλευση και τη βία απέναντι στα ζώα. Η ιδέα αυτή εφαρμόζεται σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η διατροφή φυσικά είναι ένας από τους τομείς αυτούς, αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι vegan δεν κάνουμε ιππασία, δεν πηγαίνουμε σε τσίρκο με ζώα, δεν φοράμε δερμάτινα ή μάλλινα ρούχα και δεν καθαρίζουμε το σπίτι μας με προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», εξηγεί.

Τέλος, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή αλλά δεν γνωρίζει από πού να ξεκινήσει ή ποια είναι τα πρώτα βήματα, τι συμβουλή του δίνει; «Θα προτείναμε αρχικά να καταγράψει όλα τα αγαπημένα του φαγητά από την ελληνική κουζίνα (ή την κουζίνα του τόπου του, αν δεν κατάγεται από την Ελλάδα). Από τα φαγητά αυτά, αρκετά είναι ήδη χορτοφαγικά (όπως είναι πχ τα όσπρια και τα λαδερά). Κάποια άλλα, όπως είναι το παστίτσιο, τα σουτζουκάκια, το σουβλάκι ή τα γιουβαρλάκια, μπορεί να αναζητήσει vegan συνταγές που υπάρχουν πλέον σε πληθώρα στο internet καθώς και εστιατόρια που προσφέρουν τη vegan εκδοχή τους στα μενού τους. Επιπροσθέτως, θα προτείναμε να ανοίξει τους ορίζοντές του σε νέες πρώτες ύλες που υπάρχουν σε ποικιλία στη χώρα μας αλλά δεν τις χρησιμοποιούμε τόσο, όπως είναι τα σπόρια, τα φύτρα, οι ξηροί καρποί, τα ψευδοδημητριακά ή όσπρια όπως τα κουκιά και τα λούπινα. Τέλος, να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να παίξει με τις πρώτες ύλες που ήδη χρησιμοποιεί π.χ. να μη μαγειρέψει τις φακές σούπα, αλλά να τις κάνει κεφτέδες, κιμά, φύτρες ή σαλάτα αλλά και να προσθέσει γενικά ποικιλία σε χρώματα και υφές στα πιάτα του».

Το Vegan Life Festival ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Όμως, ήδη η ομάδα πίσω από αυτό ετοιμάζει μία σειρά από δράσεις. «Πάντα ετοιμάζουμε όχι μόνο ένα αλλά πολλά είδη εκδηλώσεων και δράσεων, παρόλα αυτά δεν είμαστε ακόμα έτοιμες να τα ανακοινώσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε τα Vegan Life Festival καθώς και τη vegan τηλεοπτική εκπομπή που έχουμε δημιουργήσει (My Vegan Life). Όλα τα υπόλοιπα και συναρπαστικά που έρχονται θα ανακοινωθούν στην ώρα τους».

Κάπου εδώ αποχαιρετιστήκαμε, αφού την ευχαρίστησα για την όμορφη κουβέντα, και δώσαμε ραντεβού το Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

info
Σάββατο & Κυριακή 1 & 2 Οκτωβρίου 2022, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Είσοδος ελεύθερη, Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 23:00
Για περισσότερες πληροφορίες: www.veganlife.gr, facebook /veganlifengo, instagram/ veganlifengo