Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή δίνουμε ραντεβού στο μουσείο, για να πάρουμε μια γεύση πολιτισμού, γνωρίζοντας την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα, αλλά και δοκιμάζοντας αιγαιοπελαγίτικες νοστιμιές!
Ο λόγος για το “Taste of Culture”, τη νέα δράση πολιτισμού, οίνου και γαστρονομίας που διοργανώνει για τους επισκέπτες του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την Trip2taste. Μέσα από 2 διαφορετικά ταξίδια, ένα κάθε Πέμπτη και ένα κάθε Παρασκευή, έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο Μουσείο και να καταλήξουμε στο υπέροχο Cycladic Café, για να απολαύσουμε 2 διαφορετικές γευστικές εμπειρίες με πρωταγωνιστή τις γεύσεις του Αιγαίου, συνοδευόμενες από κρασιά βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών τα οποία θα αλλάζουν κάθε μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, το Taste of Culture ξεκινά με μια περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, με αναφορά σε επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Βασικοί σταθμοί της ξενάγησης είναι η διονυσιακή λατρεία, η παρασκευή και τα είδη του κρασιού στην αρχαιότητα, οι σχετικές εορτές, ο ρόλος του στις θρησκευτικές τελετές, το ιδιαίτερο τελετουργικό των συμποσίων αλλά και οι εφαρμογές του κρασιού στην ιατρική και στη δίαιτα των αρχαίων Ελλήνων.
Η αρχαιολογική – γαστρονομική εμπειρία κορυφώνεται στο Cycladic Café, όπου κάθε Πέμπτη, από τις 18:30 ως τις 21:00, πραγματοποιείται το Aegean Cheese & Wine, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλατό 4 ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο, που προκαλούν τους συμμετέχοντες σε ένα οινογευστικό παιχνίδι συνδυασμών με 4 εκλεκτά ελληνικά κρασιά: ένα αφρώδες, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο. Ιδανική after office πρόταση!
Τις Παρασκευές πάλι, από τις 12:30 ως τις 15:30, έχει σειρά το Aegean Taste ή αλλιώς ένα tasting menu 6 πιάτων που συνδυάζονται με 3 κρασιά από το Αιγαίο. Η γευστική διαδρομή του Aegean Taste ξεκινά με veloute πράσο και μπρουσκέτα με λούτζα Μυκόνου και ακολουθούν λαχταριστά ντολμαδάκια κασιώτικα με ρύζι, μυρωδικά και σως γιαουρτιού με άρωμα δυόσμου και ρεβυθάδα σιφνέικη, σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο. Το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου με δυόσμο μας οδηγεί γευστικά στο τελευταίο πιάτο, φιλέτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη σε φαγόπυρο με μυρωδικά. Για το τέλος, λουκουμαδάκια με μέλι και καρύδια και παγωτό κανέλα!
info
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7228321, www.cycladic.gr
Aegean Cheese & Wine: κάθε Πέμπτη, 18.30-21.00. Κόστος: € 35 (για τους φίλους του ΜΚΤ € 30) / Αegean Taste: κάθε Παρασκευή, 12:30-15:30. Κόστος: € 55 (για τους φίλους του ΜΚΤ € 50)