Ξεκίνησε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στην πόλη Alba, στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων, ένα φεστιβάλ που τιμά δεόντως το αντικείμενο του πόθου των απανταχού καλοφαγάδων, την πολύτιμη και ντελικάτη λευκή τρούφα.

Το εν λόγω φεστιβάλ αποτελεί παράδοση για την περιοχή όπου καλλιεργείται η περίφημη trifola d’Alba και διαρκεί ένα ολόκληρο μήνα προσφέροντας στους επισκέπτες μια μεγάλη γκάμα από ευφάνταστους τρόπους για να απολαύσουν το μεγαλείο του σπάνιου γαστρονομικού θησαυρού.

header

Το φολκλόρ γαστρονομικό σκηνικό συμπληρώνεται με εκδηλώσεις, επιδείξεις μαγειρικής, workshops αλλά τις εντυπώσεις αναμένεται- όπως κάθε χρόνο άλλωστε- να κερδίσει η Αγορά Λευκής Τρούφας, μια μοναδική αγορά όπου οι ντόπιοι κυνηγοί και έμποροι λευκής τρούφας θα προβάλλουν και θα προσφέρουν τα πολύτιμα «ευρήματά» τους στο κοινό τοποθετημένα προσεκτικά ανά μέγεθος και βάρος. Σημειωτέον, πέρυσι το κόστος της λευκής τρούφας άγγιζε τα 2500 ευρώ το κιλό, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή του 2012, χρονιά που η λευκή τρούφα άγγιξε τα 5000 ευρώ ανά κιλό.

original_Alba-Truffle-Fair

Από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το μάθημα αναγνώρισης τρούφας όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομερώς τη λευκή τρούφα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ωστόσο όσοι βρεθούν στην περιοχή δε θα χάσουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με προϊόντα ανώτερης ποιότητας που παράγονται στο Πιεμόντ όπως φουντούκια αλλά και τα περίφημα ερυθρά κρασιά Barolo, Barbaresco και Nebbiolo. Τοπικά εδέσματα, εκλεκτά τυριά, φρέσκα ζυμαρικά και κρέας μακράς ωρίμανσης είναι μερικά ακόμη από όσα οι ντόπιοι παραγωγοί θα προσφέρουν στους επισκέπτες ολοκληρώνοντας μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία. Η αυλαία του φεστιβάλ κλείνει στις 15 Νοεμβρίου.

info
10 Οκτωβρίου- 15 Νοεμβρίου, Piazza Medford 3, Alba, Italy, www.fieradeltartufo.org