Η ταξιδιωτική συντάκτρια του γνωστού περιοδικού Laurie Werner επισκέφτηκε τη Νάξο και έγραψε τα καλύτερα…
Όταν πέρυσι ο Άντονυ Μπουρντέν βρέθηκε στο νησί για τα γυρίσματα της εκπομπής του CNN «Parts Unknown», το αρχικό του πλάνο ήταν να ταξιδέψει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όμως με το που έφτασε, ενθουσιάστηκε τόσο που αναδιαμόρφωσε το πρόγραμμά του και αφιέρωσε ένα ολόκληρο επεισόδιο στο νησί του Δία και του Διονύσου. Τα ελληνικά νησιά είναι προφανέστατα προορισμός που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη με τις αναφορές από τα διεθνή μέσα να «πλέκουν το εγκώμιο» του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου. Σειρά έχει πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού Forbes στο οποίο η συντάκτρια αποτυπώνει τις καλύτερες εντυπώσεις από την επίσκεψή της στο νησί.
«Όταν γευματίσεις μερικές φορές εδώ καταλάβεις το λόγο που ο Άντονυ Μπουρντέν αφιέρωσε στη Νάξο αποκλειστικά ένα επεισόδιο. Οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικές, εδώ η αγροτική παράδοση, η παραγωγή τυριού, ελαιόλαδου και πολλών άλλων προϊόντων είναι μακρόχρονη ενώ οι ντόπιες συνταγές διαβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Η κουλτούρα του νησιού έχει παραμείνει ακέραιη, ανέπαφη από το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών τους οποίους οι ντόπιοι δελεάζουν με κλασικά πιάτα του τόπου τους χωρίς να τα εμποτίζουν στο ελάχιστο με ξένες γεύσεις. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις τέτοια νοστιμιά οπουδήποτε αλλού στη χώρα» λέει η δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Φέτος το καλοκαίρι ένα νέο εστιατόριο άνοιξε παρουσιάζοντας πιάτα που αξιοποιούν στο έπακρο το θαλασσινό πλούτο του νησιού. Οι ιδιοκτήτες Μαρία Πολυκράτη και ο Ιωάννης Μαργαρίτης είναι επίσης ιδιοκτήτες του Naxian Collection, του καλύτερου ξενοδοχείου του νησιού, το οποίο έχει ισχυρές γαστρονομικές βάσεις. Ακόμα και ο πλούσιος πρωινός μπουφές του είναι πολύ “μπροστά” δεδομένου ότι προσφέρουν δημιουργικά πιάτα και τραγανές πίτες τα οποία σε άλλα εστιατόρια θα πρότειναν για μεσημεριανό γεύμα. Το εστιατόριο επίσης διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής με εισηγήτρια τη μητέρα της Μαρίας, την Τζουλιάνα.
Στο εστιατόριο Tortuga, του Naxian on the Beach, του νέου τους παραλιακού τους ξενοδοχείου, παρουσιάζουν κλασικά πιάτα με μερικές αναφορές σε άλλες γαστρονομικές κουλτούρες. Μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο μενού τους είναι το καρπάσιο από λαβράκι, η τριλογία από σεβίτσε, οι κροκέτες χταποδιού, τα μύδια με πιπεριές και μπαχαρικά και το λιγκουίνι με αχινό, αχιβάδες και μύδια. Ακόμα και όταν δεν πεινάς πια, δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως».
«Το νησί ωστόσο δεν έχει μόνο παραλίες αλλά και βουνά στα οποία θα βρείτε χωριά όπως η Γαλήνη με εξαιρετικά ταβερνάκια όπως η Πλατιά που περιτριγυρίζεται από οπωρώνες και ελιές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με λαχανικά που χρησιμοποιούν σε πολλά από τα πιάτα τους. Κολοκυθάκια γεμιστά, κρεμμύδια γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, κόκορας με σάλτσα ντομάτας, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Μην αναρωτιέστε γιατί ο Μπουρντέν δεν ήθελε να φύγει», λέει ολοκληρώνοντας.