Τα υλικά είναι απλά: Αλεύρι, νερό, λίγη μαγιά, καλή διάθεση, χαμόγελα και ενδιαφέρον, ανθρωπιά. Κι ύστερα, ένα σωρό παιδικά χεράκια να πλάθουν πασχαλινά κουλουράκια, να γελούν, να χαίρονται, να νοιώθουν την ικανοποίηση της δημιουργίας!
Η πρωτοβουλία για τη δράση κοινωνικοποίησης και ενασχόλησης με τη μαγειρική τέχνη των ατόμων με αναπτυξιακή υστέρηση, ανήκει στον executive chef και επικεφαλής του παραρτήματος Σάμου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Βαγγέλη Μπιλιμπά. Σε αγαστή συνεργασία με το Δ. Σ του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση Σάμου «Η Μέλισσα», διοργάνωσαν με επιτυχία την πρώτη «μαγειρική» δραστηριότητα, το Πάσχα του 2017. Τα «μελισσάκια» έφτιαξαν χαριτωμένα και νόστιμα «λαζαράκια» και γεύτηκαν μαζί με τους φίλους τους μια εμπνευσμένη συνταγή μακαρονάδας.
Φέτος, η εκδήλωση πήρε τη μορφή «γιορτής». Στον υπέροχα διαμορφωμένο χώρο του Συλλόγου, όπου εκεί σχεδόν χωρίς πόρους, με ατομική πρωτοβουλία και ετερόκλητα υλικά έχει δημιουργηθεί ένας απολαυστικός παιδότοπος, τα παιδιά της «Μέλισσας» έδειξαν όλο το ταλέντο τους. Υπό την καθοδήγηση του chef, έφτιαξαν το ζυμάρι κι ύστερα έπλασαν κουλουράκια με σχήματα της φαντασίας τους. Τα έψησαν και τα γεύτηκαν μαζί με τους φίλους τους από διάφορα σχολεία της Σάμου, κάτω από τα βλέμματα χαράς των γονιών τους αλλά και των ανθρώπων που υποστηρίζουν ενεργά τις δράσεις του Συλλόγου.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2012 έως και σήμερα, ο Σύλλογος «Μέλισσα» από την ακριτική Σάμο έχει αναπτύξει μια σειρά από δραστηριότητες που σκοπό έχουν την απασχόληση, τη κοινωνικοποίηση και κατά το δυνατόν βελτίωση της λειτουργικότητας παιδιών και ενηλίκων με κάποιας μορφής αναπτυξιακή υστέρηση, όπως η νοητική, το σύνδρομο ντάουν και ο αυτισμός. Διατηρεί και λειτουργεί με ιδία δαπάνη διάφορα τμήματα, όπως κοσμήματος και χειροποίητων κατασκευών, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογοθεραπείας, παραδοσιακών χορών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
«Άμεσος στόχος μας είναι η οργάνωση και λειτουργία ενός ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) ώστε να καλύπτεται με επάρκεια και ασφάλεια η παραμονή των ατόμων με υστέρηση σε χώρο κατάλληλο, με το απαιτούμενο προσωπικό και δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου με συμμετοχικές δραστηριότητες…» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Σκούτας.
Ευχή μας; Αυτό να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο. Για τη Σάμο και τα «Μελισσάκια» της!