Ο Ιταλός σεφ ορίστηκε Πρέσβης καλής θέλησης στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και της Διεθνούς Ημέρας Πρόληψης Απώλειας και Σπατάλης Φαγητού.
Ο ορισμός του Μποτούρα ως Πρέσβης καλής θέλησης έρχεται εν συνεχεία του τεράστιου ανθρωπιστικού έργου του μέσω της πρωτοβουλίας Food For Soul και της συνεχούς δέσμευσής του αναφορικά με τον αγώνα κατά της σπατάλης του φαγητού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα UNEP δημιουργήθηκε για να εντατικοποιήσει το διεθνές πρόβλημα της μείωσης και σπατάλης των διατροφικών μας πόρων.
«Αν χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα με κάθε δυνατό τρόπο θα μειώσουμε σημαντικά τις ποσότητες του φαγητού που πετάμε και θα ψωνίζουμε πιο σοφά. Στο ρόλο μου ως πρέσβης καλής θέλησης του UNEP θα πολεμήσω με όλη μου τη δύναμη για να μειώσω αυτή την παγκόσμια ντροπή», επισήμανε ο σεφ που ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας συνέχισε εντατικά την ανθρωπιστική του δράση. Όχι μόνο κατάφερε να ανοίξει ξανά τα εστιατόριά του Osteria Francescana στη Μόντενα και Francescana58 και δημιούργησε και πρωτότυπη μέθοδο διανομής των πιάτων του κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά επίσης δημιούργησε το εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα «Καραντίνα στην Κουζίνα» που προβαλλόταν καθημερινά μέσω Instagram, στο οποίο μοιραζόταν με τον κόσμο τα καθημερινά οικογενειακά του γεύματα. Και εδώ περνούσε στο κοινό πολύ σημαντικά μηνύματα αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την απόλυτη συνείδηση της επιρροής του. Μιλώντας στην La Republica για το ρόλο και τις αποφάσεις του ο σεφ επισημαίνει ότι ήταν αρκετά τυχερός να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν και ότι κατάφερε να κάνει αυτό που αγαπούσε και ότι κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι η επανάσταση στις τεχνικές είχε ήδη γίνει οπότε έπρεπε να βρει έναν τρόπο να μετατρέψει τη δουλειά του σε δίαυλο επικοινωνίας μιας κουλτούρας. «Αφού είχα πλέον λάβει τόσα από τη ζωή ένιωσα ότι έπρεπε με κάποιον τρόπο ότι να αρχίσω να ανταποδίδω με το να μοιραστώ με τον κόσμο το όραμά μου για τη σημασία του να «Θρέφεις τον Πλανήτη», που ήταν και το θέμα μου στην Millan Expo. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα projects Food For Soul και Tortelante με τα οποία φέραμε στο προσκήνιο τη μάχη κατά της σπατάλης του φαγητού και της κοινωνικής απομόνωσης ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες αντίστοιχα», λέει ο σεφ.
«Κάθε βράδυ, απομονωμένοι στο διαμέρισμά μας, μοιραζόμασταν μαγειρεύοντας με τον κόσμο χαρά και τις πιο σημαντικές μας αξίες χωρίς φίλτρο ενώ οι εθελοντές μας στα Refettorios ανά τον κόσμο ετοίμαζαν χιλιάδες γεύματα ημερησίως για τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει πλέον κατανοήσει την αξία της ανθρωπιστικής επανάστασης και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ενώσει όλο τον πλανήτη. Ευχαριστώ τα Ηνωμένα Έθνη για αυτήν την πολύ σημαντική ευκαιρία και θα συνεχίσω να κάνω τα πάντα για να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι γιατί όπως λέει και ο Beys, “Είμαστε η Επανάσταση».
Η μείωση της σπατάλης του φαγητού είναι προτεραιότητα για την MKO Food For Soul, που έχει στήσει Refettorios ανά τον κόσμο. Από το Μιλάνο, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Μεξικό και το Παρίσι μέχρι και τη Λίμα έχει σώσει 125 τόνους τροφών με ατέλειες που αντί να πεταχτούν μετατράπηκαν σε μισό εκατομ. γεύματα για κοινωνικά αποκλεισμένους και αδύναμους. Στόχος του Μποτούρα είναι να εμπνεύσει την κοινωνία αναδεικνύοντας την αξία του φαγητού και την σύνδεσή του με την κουλτούρα, το συναίσθημα και την καινοτομία.
Δείτε επίσης
Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν για τους άπορους του Ρίο
Οι κοινωνικές κουζίνες του Μάσιμο Μποτούρα γίνονται τράπεζες τροφίμων
Καραντίνα στην κουζίνα: Η διαδικτυακή εκπομπή μαγειρικής του Μάσιμο Μποτούρα