Ο διεθνής διαγωνισμός, που πλέον έγινε θεσμός αναδεικνύοντας τα ανερχόμενα ταλέντα του χώρου της γαστρονομίας από κάθε γωνιά της υφηλίου, επανέρχεται για τρίτη χρονιά με τις αιτήσεις συμμετοχών να ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου.
Η τελική τριάδα του ημιτελικού από την περιφέρεια της Μεσογείου του 1ου San Pellegrino Young Chef of the Year. Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Νικόλας Μπίλης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Mojmir Siftar (Σλοβενία).
O νικητής του 1ου διαγωνισμού (2015), Mark Moriarty
Ο διαγωνισμός φέτος διευρύνεται χρονικά περιλαμβάνοντας ένα ευρύτερο φάσμα αναζήτησης νέων ταλέντων. Η διάρκεια του διαγωνισμού επεκτείνεται στους 18 μήνες, ξεκινά δηλαδή φέτος και ολοκληρώνεται του χρόνου με τους προκριματικούς και τους τοπικούς διαγωνισμούς και κορύφωση τον μεγάλο τελικό που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2018. Η διευρυμένη διάρκεια του διαγωνισμού έχει σκοπό να δοθεί στους φιναλίστ περισσότερος χρόνος συνεργασίας με τον σεφ – μέντορα που θα τους ανατεθεί, τελειοποιώντας το πιάτο – κατατεθέν τους, εξελίσσοντας παράλληλα τις ικανότητές τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον τελικό.
O David Andrés Morera (Ισπανία και Πορτογαλία), ένα από τα φαβορί της περσινής διοργάνωσης, παρουσιάζοντας το πιάτο του.
Με στόχο λοιπόν να διευρυνθεί το εύρος και η πρόσβαση στην αναζήτηση νέων ταλέντων, προστέθηκε στο διαγωνισμό μια νέα περιφέρεια, η «Κεντρική Αμερική – Καραϊβική», με τις διαγωνιζόμενες περιοχές από όλα τα σημεία του πλανήτη να είναι συνολικά 21. Επίσης, οι συμμετοχές γίνονται πλέον στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα κινέζικα (Mandarin), στα γαλλικά και στα ιταλικά. Όλοι οι υποψήφιοι όμως πρέπει να καταλαβαίνουν και να μιλούν αγγλικά, καθώς είναι η επίσημη γλώσσα του διαγωνισμού.
O περσινός νικητής του διαγωνισμού, Mitch Lienhard
«Είναι μεγάλη τιμή να ανακηρύσσεσαι S.Pellegrino Young Chef 2016», δήλωσε ο περσινός νικητής Mitch Lienhard, από τις ΗΠΑ. «Η συνολική εμπειρία μού έχει προσφέρει αξέχαστες στιγμές μέχρι τώρα και είμαι ευγνώμων για την επίδραση του τίτλου στην καριέρα μου. Ανυπομονώ, μέσα από τη συνεργασία μου με το S.Pellegrino, να συνεχίσω την προσπάθεια για την ανάδειξη νέων γαστρονομικών ταλέντων από όλο τον κόσμο και να λειτουργήσω ως μέντορας σε μελλοντικούς διαγωνιζόμενους». Στους νικητές του διαγωνισμού συγκαταλέγεται και ο Mark Moriarty, σεφ με έδρα την Ιρλανδία που ανακηρύχθηκε S.Pellegrino Young Chef το 2015. Μάλιστα, πρόσφατα μάς επισκέφθηκε και σε ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο του συνεδρίου «World Chefs 2016» στη Θεσσαλονίκη στο οποίο συμμετείχε ως εισηγητής σε ομιλία με θέμα το ρόλο των νέων σεφ στην σημερινή βιομηχανία. Συμπεριλήφθηκε επίσης στη φετινή λίστα του έγκριτου περιοδικού Forbes με νέους κάτω των 30 ετών που ξεχώρισαν με τα επιτεύγματά τους, καθένας στο είδος του. Από ελληνικής πλευράς οι συμμετοχές ήταν δυνατές αφού και τις δύο προηγούμενες χρονιές πραγματοποίησης του διαγωνισμού οι εκπρόσωποι της περιφέρειας της Μεσογείου ήταν Έλληνες, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης το 2015 και ο Νικόλας Μπίλης πέρυσι.
Μετά την παρουσίαση του πιάτου του, ο περσινός νικητής μπροστά από τους 7 Sages, με την Mentor- chef του, Dominique Crenn.
Ο παγκόσμιος διαγωνισμός περιλαμβάνει ένα διακεκριμένο πάνελ κριτών, τους γνωστούς και ως «Seven Sages», που αποτελείται από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στο χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας.
Οι τέσσερις φάσεις του διαγωνισμού έχουν ως εξής:
Φάση No. 1 – Ηλεκτρονική Αίτηση (Φεβρουάριος 2017 – Απρίλιος 2017)
Από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2017, κάθε νέος chef από όλο τον κόσμο θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση, καθώς και το πιάτο που φέρει την υπογραφή του. Οι σεφ που δηλώνουν συμμετοχή δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την ηλικία των 30 και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε εστιατόριο ως σεφ, βοηθοί σεφ ή chefs de partie.
Φάση No. 2 – Παγκόσμια Λίστα Φιναλίστ (1η Ιουνίου 2017)
Όλοι οι υποψήφιοι θα χωριστούν σε 21 περιφέρειες σύμφωνα με τη γεωγραφική τους προέλευση και οι υποβολές των αιτήσεων θα αξιολογηθούν από το «Alma», το παγκόσμιο ηγετικό κέντρο εκμάθησης και εκπαίδευσης για την ιταλική κουζίνα, εκπρόσωποι του οποίου θα επιλέξουν τους πρώτους δέκα φιναλίστ για κάθε περιφέρεια ακολουθώντας πέντε Χρυσούς Κανόνες: συστατικά, ικανότητες, εφευρετικότητα, αισθητική, και μήνυμα.
Φάση No. 3 – Τοπικές Προκλήσεις (7 Ιουνίου – Δεκέμβριος 2017)
Οι δέκα φιναλίστ από τις 21 γεωγραφικές περιοχές, θα διαγωνισθούν στο γύρο των τοπικών ημιτελικών οι οποίοι θα διεξαχθούν ζωντανά σε κάθε περιφέρεια, από τις 7 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαγωνισμών, οι συμμετέχοντες θα μαγειρέψουν τα πιάτα που φέρουν την υπογραφή τους και έχουν υποβάλει στον παγκόσμιο διαγωνισμό, για μια κριτική επιτροπή από ανεξάρτητους και κορυφαίους chef, που έχει συνταχθεί αποκλειστικά για την περιφέρεια, η οποία θα δοκιμάσει τα πιάτα και θα επιλέξει τον νικητή, ακολουθώντας τους πέντε Χρυσούς Κανόνες.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα ανακοινωθούν οι 21 Best Young Chefs από όλο τον κόσμο, ως οι επίσημοι φιναλίστ, οι οποίοι θα συμμετέχουν στους τελικούς στο Μιλάνο. Σε κάθε φιναλίστ θα ανατεθεί και ένας «Chef Mentor» – μέλος από την περιφερειακή επιτροπή κριτών, ο οποίος θα παρέχει στο νέο σεφ προτάσεις για να βελτιώσει το πιάτο που φέρει την υπογραφή του και θα τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για την τελική φάση.
Φάση No. 4 – Μεγάλος Τελικός S.Pellegrino Young Chef (Ιούνιος 2018)
Τον Ιούνιο του 2018, 21 νέοι σεφ – φιναλίστ, θα συγκεντρωθούν στο Μιλάνο για την τελική φάση του διαγωνισμού από το S. Pellegrino. Οι σεφ θα διαγωνισθούν για τον τίτλο του S.Pellegrino Young Chef 2018. Τον τελικό νικητή να επιλέξει το διεθνές πάνελ κριτών που αποτελείται από τους Seven Sages.
Οι 21 γεωγραφικές περιοχές
1. Ιταλία
2. Γαλλία
3. Γερμανία-Αυστρία
4. Ελβετία
5. Ισπανία-Πορτογαλία
6. Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία
7. Ρωσία/Χώρες Βαλτικής (πρώην-Σοβιετική Ένωση)
8. Σκανδιναβία/Βαλτική (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία)
9. Ανατολική Ευρώπη
10. BeNeLux
11. Χώρες Μεσογείου (Τουρκία/Ισραήλ/Μάλτα/Ελλάδα/Κύπρος)
12. ΗΠΑ
13. Καναδάς
14. Αφρική / Μέση Ανατολή
15. Κεντρική Αμερική / Καραϊβική
16. Νότια Αμερική
17. Ειρηνικός (Αυστραλία/ Νέα Ζηλανδία/ Νησιά του Ειρηνικού)
18. Κίνα
19. Ιαπωνία
20. Βόρειο-ανατολική Ασία (Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες)
21. Νότιο-ανατολική Ασία (Ινδία, Σρι Λάνκα, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Λάος, Βιετνάμ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Καμπότζη και Μαλδίβες)
info
Sanpellegrino.com
Φωτογραφίες
Aρχείο San pellegrino
Αρχείο Mitch Lienhard
Forbes