Οι λευκές τρούφες από την Άλμπα της Ιταλίας είναι διάσημες σε ολόκληρο τον πλανήτη για την ποιότητά τους. Οι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας δεν τσιγκουνεύονται καθόλου, όταν πρόκειται να προμηθευτούν αυτά τα εκλεκτά υπόγεια μανιτάρια.

Στις 14 Νοεμβρίου όμως, σε μια δημοπρασία που έγινε στον επιβλητικό πύργο του 13ου αιώνα, Γκριντσάνε Καβούρ, στο Πιεμόντε της Β. Ιταλίας, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Ουμπέρτο Μπομπάνα, από το εστιατόριο“Otto e Mezzo” του Χονγκ Κονγκ, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ στις πωλήσεις τρούφας με τα χρήματα που διέθεσε.

Για μια λευκή τρούφα των 830 γρ. από την Άλμπα, πλήρωσε 103.000 ευρώ. Αν και ένα τέτοιο ποσό μπορεί πολύ εύκολα να θεωρηθεί σπατάλη, σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αφού τα έσοδα αυτής της δημοπρασίας θα διατεθούν σε φιλανθρωπίες. Συνολικά, από τη δημοπρασία και την πώληση κι άλλων τεμαχίων τρούφας, συγκεντρώθηκαν 457.000 ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε πάλι λευκή τρούφα της Άλμπα, η οποία, το 2019 πωλήθηκε για 120.000 ευρώ  και ζύγιζε 1 κιλό και 5 γρ. Το ποσό είναι μεγαλύτερο, αλλά η αξία της τρούφας βάσει του βάρος της ήταν μεγαλύτερη στην τελευταία δημοπρασία.

Η τρούφα αυτή λοιπόν, αφού πωλήθηκε «χρυσάφι» ταξίδεψε από την Ιταλία μέχρι το Χονγκ Κονγκ το γρηγορότερο δυνατό, αφού οι τρούφες είναι βραχύβιες και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ακριβές, χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα αρώματα και τη νοστιμιά τους μέσα σε λίγες μέρες από τη συγκομιδή τους.

Η δημοπρασία αυτή γίνεται κάθε χρόνο και προσελκύει περίπου 100.000 επισκέπτες ετησίως.

Χρήσιμα

Η τιμή της τρούφας αναιβοκατεβαίνει διαρκώς σαν δείκτης σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε τρούφες από 80 ευρώ το κιλό, ακόμη και 700 ευρώ το κιλό ή και παραπάνω. Η τιμή καθορίζεται από το είδος και την ποιότητα.

Οι λευκές τρούφες της Άλμπα, που είναι από τις καλύτερες και πιο αρωματικές τρούφες, άρα και τις πιο ακριβές, θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη του κόστους. Για παράδειγμα, τον Νοέμβρη του 2011, μία λευκή τρούφα των 850 γραμμαρίων από την περιοχή της της Άλμπα, έφτασε το ποσό των 85.000 ευρώ, αλλά το ρεκόρ τους καταρρίπτεται διαρκώς.

Credit: SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE

Δείτε επίσης: 

Τι είναι οι τρούφες και πώς να τις χρησιμοποιούμε στη μαγειρική

Φύγαμε για κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα

Σπάνια λευκή τρούφα πουλήθηκε για €85.000!