Η Daniela Soto-Innes, σεφ και συνιδιοκτήτρια του μεξικανικού εστιατορίου Cosme στο Μανχάταν αναδείχθηκε σήμερα από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants ως η καλύτερη σεφ για το 2019, κάτι που προμηνύει και την επόμενη γαστρονομική τάση που θα επικρατήσει στο παγκόσμιο γαστρονομικό γίγνεσθαι.

Η σειρά βραβεύσεων «Καλύτερη Γυναίκα Σεφ» διανύει την ένατη χρονιά της με τρεις διαφορετικούς θεσμούς (World’s 50 Best Restaurants, Latin America’s 50 Best Restaurants, Asia’s 50 Best Restaurants) να έχουν μέχρι σήμερα αναδείξει 21 γυναικείες παρουσίες από 15 χώρες που αφήνουν το δικό τους στίγμα στο χώρο της εστίασης. Το εν λόγω βραβείο είναι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενός διεθνούς πάνελ αποτελούμενο από 500 και πλέον γυναίκες σεφ, συγγραφείς και ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας οι οποίοι είναι το 50% του συνολικού αριθμού των ατόμων που συνιστούν την επιτροπή.

Δεχόμενη τη διάκριση η Sotto-Innes είπε: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο καθώς μου δίνει το βήμα για να εμπνεύσω επαγγελματίες της γενιάς μου αλλά και των επόμενων που επέρχονται. Το πάθος μου γι’ αυτή τη δουλειά πηγάζει από τη μαγειρική αλλά και από τη διάθεση της δημιουργίας ομάδων αποτελούμενες από άτομα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο μέσω προσωπικών τρόπων έκφρασης».

Η σεφ κατάγεται από το Μεξικό και μετακόμισε στην Αμερική σε ηλικία 12 ετών και πρωταρχικός σκοπός της ήταν να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο του αθλητισμού και, πιο συγκεκριμένα, της κολύμβησης. Ωστόσο, η επιρροή της οικογένειάς της που είχε παράδοση στη μαγειρική, ήταν πιο ισχυρή με αποτέλεσμα σε ηλικία 15 ετών να εργαστεί για πρώτη φορά σε εστιατόριο στο Χιούστον, στο Τέξας. Στη συνέχεια απέκτησε τα πρώτα επίσημα μαγειρικά της εφόδια φοιτώντας στην Le Cordon Blue στο Όστιν και εργάστηκε σε σειρά εστιατορίων στο Χιούστον πριν επιστρέψει στο Μεξικό όπου βρέθηκε ως stagier στο εστιατόριο Pujol λίγο πριν ενταχθεί στην ομάδα του Gerardo Vazquez Lugo στο παραδοσιακό μεξικανικό εστιατόριο Nicos. Λίγο καιρό μετά, επέστρεψε στο Pujol για να εργαστεί πλέον full time στο πλευρό του διάσημου σεφ και ιδιοκτήτη του, Enrique Olvera. Όταν ο Olvera άνοιξε το Cosmo στη Νέα Υόρκη το 2014 επέλεξε την Sotto-Innes για chef de cuisine και σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, απέσπασε το StarChefs Rising Stars Award το 2015 και το βραβείο James Beard για τον ανερχόμενο σεφ (Rising Star Chef) την αμέσως επόμενη χρονιά. Δεν άργησε και το ντεμπούτο της στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants το 2017 στην 40ή θέση το 2017, χρονιά που συνεργάστηκε σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον Olvera σε ένα ακόμα concept, το Atla, επίσης στη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρουν ένα μενού ελαφριάς, μοντέρνας μεξικάνικης κουζίνας σε μια απλή σάλα με χαλαρή ατμόσφαιρα. Πλέον είναι συνιδιοκτήτρια και των δύο εστιατορίων (Cosme και Atla) μαζί με τον Olvera με τον οποίο σκοπεύουν να ανοίξουν δύο ακόμα εστιατόρια στο Λος Άντζελες, το Damian και το Ditroit προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Η sotto-Inn, περιγράφοντας τη μαγειρική της, αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται μόνο από τα υλικά αλλά και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Η Μεξικανή σεφ ακολουθεί τα χνάρια μιας σειράς άλλων πολυβραβευμένων γυναικών, επίσης προκατόχων του τίτλου της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ» όπως η Clare Smyth (2018), η Ana Roš (2017), η Dominique Crenn (2016), η Hélène Darroze (2015), η Helena Rizzo (2014), η Nadia Santini (2013), η Elena Arzak (2012) και η Anne-Sophie Pic (2011). Θα παραλάβει επίσημα το βραβείο της στην τελετή απονομής των World’s 50 Best 2019 που πραγματοποιείται εφέτος στη Σιγκαπούρη στο Sands Theatre.

Δείτε επίσης

«World’s 50 Βest Restaurants 2018»: Ο απόηχος της γιορτής της παγκόσμιας γαστρονομίας

Massimo Bottura: Συνέντευξη με τον σεφ του καλύτερου εστιατορίου του κόσμου