Εν συνεχεία του νέου πλέγματος μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού πρόσφατα έκλεισαν και στην Ελλάδα καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Το γενικό αυτό lockdown όμως, όπως είναι λογικό, δεν θα αφήσει την ελληνική οικονομία αλώβητη. H οπτική του σεφ Άρη Βεζενέ αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που δίνουν ξεκάθαρο στίγμα της κατάστασης από την πλευρά των εστιατόρων.
Ο σεφ σε σχετική δημοσίευση στα social media εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι και για τους τρόπους προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. «Σπάνια ανοίγομαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνήθως επιστρατεύω το χιούμορ για να πάρω δυνάμεις και να περάσει η μέρα. Ωστόσο, νιώθω την ανάγκη να ανοιχτώ λίγο ακόμα. Ενώ οι περισσότεροι από όσους δουν τη δημοσίευση θα υποθέσουν ότι πρόκειται για μια ακόμα δημοσίευση σχετική με το φαγητό και θα κάνετε ένα γρήγορο κλικ στο “like”, εγώ ευελπιστώ ότι θα αφιερώσετε 30 δευτερόλεπτα για να διαβάσετε αυτό το κείμενο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή την οποία δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ενδεχομένως να έχουμε καταρρεύσει συναισθηματικά και οικονομικά και ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Διαβάζω δημοσιεύσεις άλλων εστιατορίων ανά την υφήλιο όπως το Ato Boy και το Canlis στη Νέα Υόρκη -αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα- και βλέπω ότι λαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλίες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν τις επιχειρήσεις, τις ομάδες και τις οικογένειές τους. Όμως δεν βλέπω κάτι δημοσιευμένο στη δική μας εστιατορική κοινότητα και αυτό είναι κατανοητό δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι στο καλό συμβαίνει. Άλλοι απλά σιωπούν γιατί νιώθουν ότι έχουν χάσει τα πάντα ήδη και δεν έχουν ιδέα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Με ρωτούν αν θα παρέχουμε υπηρεσίες διανομής στο Birdman και το Vezene. Παρακολουθώ στο Instagram τον κόσμο να μαγειρεύει, να τρώει ξοδεύοντας σαν να πρόκειται αυτή η κατάσταση να τελειώσει μέχρι το Πάσχα και μετά θα έρθει και το καλοκαίρι και όλα θα πάνε ρολόι. Και όλα αυτά ενώ τα αμερικανικά εστιατόρια δεν γνωρίζουν αν θα συμπεριληφθούν στις χρηματοδοτήσεις εκτάκτου ανάγκης.
Νιώθουμε ήδη ανακουφισμένοι που εμείς συμπεριλαμβανόμαστε στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Φίλοι μου ανασκουμπωθείτε γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Φίλοι εστιάτορες ας ανασυνταχτούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πριν είναι πολύ αργά για την επόμενη μέρα. Αν η διανομή κατ’ οίκον είναι μια επιλογή θα είναι με μοναδικό σκοπό να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για τις ομάδες μας, τις οικογένειές τους και την αυτοσυντήρησή μας. Δεν κάνουμε λόγο για επιχειρηματική ευκαιρία αλλά για κοινωνική προσφορά. Οπότε, ναι, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε φέρνοντας σε πέρας τέτοιες ιδέες αλλά για τους σωστούς λόγους και θέλουμε και οι πελάτες μας να μάς δώσουν το πράσινο φως και να μάς συμπαρασταθούν. Έτσι, εμείς, η μικρή οικογένεια των εστιατορίων να μην εξαφανιστούμε εν ριπή οφθαλμού μαζί με την αλυσίδα των προμηθευτών μας, των αγροτών, παραγωγών και εκτροφέων, εμπόρων ψαριών και των οινοποιών των οποίων η σκληρή δουλειά και υποστήριξη μας βοηθά να στεκόμαστε στα πόδια μας. Οπότε κόσμε σε παρακαλώ μίλα δυνατά!», είπε ολοκληρώνοντας το κείμενο με το hastag #staysafe (μείνετε ασφαλείς).
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: 5 tips για πρόληψη σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ
Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση τα εστιατόρια στην Ιταλία
Κορωνοϊός: Delivery στην Ιταλία η εναλλακτική αντί εξόδου