Το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι περιορισμοί, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τις επόμενες ημέρες, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.
Κατά την τριτολογία του, μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την εστίαση.
«Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη, θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων», είπε ο πρωθυπουργός.
Στην τριτολογία του, ο κ.Μητσοτάκης είπε για τα μέτρα που έχουν παρθεί για την εστίαση: «Δεν υπάρχει κόφτης για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου. Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου από το 2019 στο 2020».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν όσα έχουμε νομοθετήσει. Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλη την ζημία όμως λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα γίνει αυτόματα. Θα απαιτηθεί σημαντική υποστήριξη και για την επόμενη ημέρα. Όταν ανοίξει η εστίαση -και εκτίμησή μου είναι ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης».
Στη συνέχεια τόνισε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης όμως επειδή είδα με ευκολία του πολιτικούς αρχηγούς να το αφορίζουν θα με ενδιέφερε να δούμε τα 170 έργα και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου και να μας πείτε με ποια συμφωνείτε και ποια διαφωνείτε. Να μας εξηγήσετε γιατί η πλειοψηφία των δράσεων που αφορούν το σύνολο κοινωνίας αφορούν όπως λέτε τους λίγους κα εκλεκτούς. Ένα μεγάλο κομμάτι δράσεων θα στηρίξουν κόσμο εργασίας, ανέργους το Σύστημα Υγείας, τις ψηφιακές δεξιότητες. Όλα αυτά κατατείνουν σε ουσιαστικό μετασχηματισμό οικονομίας σε ποιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Εμείς έχουμε εχέγγυα να υποστηρίξουμε τις πολιτικής που συμπληρώνουμε με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο. Όπως το ΕΣΠΑ που εκτείνεται πέραν από την θητεία μιας κυβέρνησης έτσι και το Ταμείο και δεν πρέπει να το απαξιώνουμε».
Πηγή: Protothema.gr
Δείτε επίσης:
Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ για επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης
Εστίαση: Άμεσα οι εγκρίσεις και οι εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων των 330 εκ. ευρώ
Εστίαση: Πακέτο στήριξης 330 εκατ. ευρώ σε 34.000 επιχειρήσεις