Μερικοί από τους πιο επιφανείς σεφ του κόσμου συμμετέχουν σε ένα πρωτοφανές project, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.
Το Gelinaz! είναι ένα event που μετρά 10 χρόνια παρουσίας, καθώς ξεκίνησε έχοντας τοπικό χαρακτήρα και εξελίχθηκε σταδιακά σε πολυαναμενόμενο γεγονός με διεθνές βεληνεκές. Με άξονα τη γαστρονομία, η διοργάνωση ενώνει ποικιλοτρόπως καλλιτέχνες, επιστήμονες, μουσικούς, σεφ και παραγωγούς ωθώντας τους να φτάσουν στα άκρα των δημιουργικών τους ορίων ανάλογα με το εκάστοτε concept.
O Virgillio Martinez από το εστιατόριο Central στο Περού
Στο Grand Gelinaz! Shuffle στο επίκεντρο βρίσκεται μια κολλεκτίβα αποτελούμενη από τους 37 καλύτερους σεφ από 17 χώρες. Οι σεφ ακονίζουν από τον Μάιο τα μαχαίρια τους εν όψει του νέου project του οποίου επικεφαλής είναι ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος γεύσης Andrea Petrini. Η ιδέα του «Shuffle» προτάθηκε σε πρώτη φάση από τον Blaine Wetzel, σεφ του The Willows Inn στο Lummi Island και τον Star Chef of the Year 2014 James Beard Rising.
Ο Albert Adria από το εστιατόριο Pakta στη Βαρκελώνη
Το εν λόγω project είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της χρονιάς λόγω της ιδιαιτερότητας του concept, στο πλαίσιο του οποίου οι σεφ θα ταξιδέψουν καθένας σε διαφορετική χώρα, ανταλάσσοντας με τους συναδέλφους τους όχι μόνο τις κουζίνες αλλά και την καθημερινότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι σεφ θα ταξιδέψουν στη χώρα που έχει οριστεί από τους διοργανωτές τρεις μέρες πριν την επίσημη ημερομηνία του event για να προετοιμαστούν. Σημειωτέον, η διαδικασία προϋποθέτει όχι μόνο να ετοιμάσουν ένα μενού 8 πιάτων στην κουζίνα που εργάζεται κάποιος από τους συναδέλφους τους, με τον οποίο θα ανταλλάξουν θέσεις, αλλά και τη φιλοξενία τους στο σπίτι του, τη χρήση του αυτοκινήτου του κ.λ.π. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απολύτως διαπολιτισμική εμπειρία.
O René Redzepi από το εστιατόριο Noma στην Κοπενχάγη
Όσον αφορά τα συστατικά που θα χρειαστούν οι σεφ για να ετοιμάσουν τα πιάτα τους, δεν θα τα προμηθευτούν από τη χώρα που προέρχονται αλλά από την χώρα προορισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυαστούν δημιουργικά ο τρόπος που ο καθένας τους προσεγγίζει τη γαστρονομία με την «ενέργεια» του τόπου που θα βρεθούν. Το όνομα του σεφ που θα ετοιμάσει το μενού σε κάθε εστιατόριο θα αποκαλυφθεί μετά το πέρας του κάθε γεύματος.
O Paul Cunningham από το εστιατόριο Henne Kirkeby Kro στη Δανία
«Το line up αυτού το event είναι ένα σύνολο από επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν το ρίσκο ως σημείο εκκίνησης μιας δημιουργικής διαδικασίας, χωρίς φόβο ή εγωισμό και επίσης είναι εφοδιασμένοι με αστείρευτο πάθος για να εξερευνήσουν ό,τι νέο βρεθεί μπροστά τους», λέει ο Andrea Petrini. Συμπληρώνει επίσης αναφορικά με το αποτέλεσμα: «Ήταν πραγματικά εκπληκτικό, αφού καταφέραμε να φέρουμε τόσο κοντά θρυλικά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομίας με κάποιους λιγότερο γνωστούς επαγγελματίες αλλά με το ίδιο πάθος, ταλέντο και ταμπεραμέντο».
Ο Massimo Bottura από το Osteria Francescana στην Ιταλία
Το line up
Danny Bowien, Mission Chinese Food, Νέα Υόρκη
Sean Gray, Momofuku Ko, Νέα Υόρκη
Sean Brock, McCrady’s, Τσάρλεστον
David Kinch, Manresa, Λος Γκάτος
Daniel Patterson, Coi, Σαν Φρανσίσκο
Dominique Crenn, Atelier Crenn, Σαν Φρανσίσκο
Carlo Mirarchi, Blanca, Νέα Υόρκη
Blaine Wetzel, Willow’s Inn, Νησί Λούμνι
Colombe Saint-Pierre, Chez Saint-Pierre, Καναδάς
Claude Bosi, Hibiscus, Αγγλία
Magnus Nilsson, Faviken, Γιάρπεν, Σουηδία
Peter Nilsson, Spritmuseum, Στοκχόλμη, Σουηδία
René Redzepi, Noma, Κοπενχάγη, Δανία
Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Δανία
Kobe Desramaults, In De Wulf, Βέλγιο
Mehmet Gurs, Mikla, Τουρκία
Yoshihiro Narisawa, Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία
David Thompson, Nahm, Μπανκόγκ, Ταϊλάνδη
Ben Shewry, Attica, Μελ βούρνη, Αυστραλία
Jock Zonfrillo, Orana, Αδελαΐδα, Αυστραλία
Bertrand Grebaut, Septime, Παρίσι, Γαλλία
Alain Ducasse, La Plaza Athenee, Παρίσι, Γαλλία
Yannick Alleno, Le Doyen, Παρίσι, Γαλλία
Inaki Alzpitarte, Le Cheateaubriand, Παρίσι, Γαλλία
Mauro Colagreco, Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
Alexandre Gauthier, La Grenouillere, Μοντρέιλ, Γαλλία
Ana Ros, Hisa Franko, Κομπάριντ, Σλοβενία
Davide Scabin, Combal Zero, Ριβόλι, Ιταλία
Fulvio Pierangelini, Hotel de Russie, Ρώμη, Ιταλία
Riccardo Camanini, Lido 84, Gardone Riviera, Ιταλία
Massimo Bottura, La Francescana, Μοδένα, Ιταλία
Massilmillano Alajmo, La Calandre, Βενετία, Ιταλία
Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Albert Adria, Pakta, Βαρκελώνη, Ισπανία
Alex Atala, D.O.M., Σαν Πάολο, Βραζιλία
Rodolfo Guzman, Borago, Σαντιάγο, Χιλή
Virgillo Martinez, Central, Λίμα, Περού
Δείτε τον David Chang να ανακοινώνει το line up των σεφ που θα συμμετάσχουν
info
http://gelinaz.com/project/grand-gelinaz