Οι μελέτες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την καλλιέργεια κακάο τείνουν να κυμαίνονται από το κακό στο χειρότερο. Πρόσφατη έρευνα στο Περού που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα οικολόγων, με επικεφαλής τη Viviana Ceccarelli, επιβεβαίωσε αυτό που ανέφεραν και προηγούμενες μελέτες: το καλλιεργημένο κακάο έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται κάτι που θα επιφέρει περίπου 10% λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση κακάο στο Περού. Ωστόσο, ενδιαφέρον είναι ότι διαπίστωσαν επίσης και κάτι θετικό, ότι το κακάο μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και στα νέα δεδομένα, δηλαδή ακόμη και σε ένα πιο θερμό περιβάλλον.
«Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ένα θετικό μέλλον για το κακάο στο Περού, καθώς η τρέχουσα περιοχή αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κατάλληλη και να επεκταθεί περαιτέρω στο μέλλον», εξηγεί η Ceccarelli. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι παρά τα θετικά ευρήματα, οι λάτρεις της σοκολάτας δεν πρέπει να το «γιορτάσουν» πολύ σύντομα. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη κι αν το κακάο τα πάει καλά στα δάση ενός θερμότερου κόσμου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί αρκετά το ίδιο καλά με τη μορφή που το ξέρουμε τώρα.
Δείτε επίσης:
Όχι πια δάκρυα (σοκολάτας);
Παγκόσμια ανησυχία για τις προμήθειες καφέ
3 πολύ καλοί λόγοι για να πίνεις κακάο πριν τον ύπνο