Μία αναπάντεχη είδηση εξέπληξε τους Ελβετούς πολίτες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα βάλει τέλος στα αποθέματα καφέ, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση.
Για εμάς βέβαια, είδηση είναι και το γεγονός ότι στην Ελβετία αποθήκευαν καφέ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο BBC πρόκειται για μία πρακτική που ξεκίνησε μεταξύ του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες ελλείψεις. Μετά τον πόλεμο πάλι, συνέχισαν να αποθηκεύουν καφέ για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που ξεσπάσει νέος πόλεμος, φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.
Όλα αυτά μέχρι τώρα βέβαια, καθώς η κυβέρνηση της Ελβετίας μόλις ανακοίνωσε ότι θα βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική, ως τα τέλη του 2022. Η αιτιολογία τους είναι πως ο καφές δεν είναι απαραίτητος για την επιβίωση του ανθρώπου, άρα δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνεται στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Όπως αναφέρουν, καθώς ο καφές δεν περιέχει θερμίδες, δεν συμβάλει ουσιαστικά στη διατροφή.
Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει τεθεί τώρα σε δημόσια διαβούλευση και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Νοέμβριο, ωστόσο ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των αποθεμάτων της Ελβετίας σημείωσε ότι 12 από τις 15 εταιρείες που κρατούν αποθέματα καφέ θέλουν να συνεχίσουν, ενώ σημειώνουν ότι δεν είναι δίκαια τα κριτήρια με τα οποία κρίνουν ότι ο καφές δεν είναι απαραίτητος για την επιβίωση -με βάση τις θερμίδες του δηλαδή. Πάντως αυτή τη στιγμή τα αποθέματα καφέ στη χώρα φτάνουν τους 15.300 τόνους, ποσότητα που δεν είναι όσο μεγάλη νομίζουμε, καθώς αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ελβετίας για μόλις 3 μήνες.
Είναι αναμενόμενο οι Ελβετοί να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση, καθώς είναι μεγάλοι λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, στην Ελβετία η κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ είναι περίπου 9 κιλά το χρόνο!