Απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης αναθεώρησε τον τρόπο θανάτωσης καρκινοειδών και οστρακόδερμων όπως ο αστακός απαγορεύοντας τις πιο συνήθεις τακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα.
Μια από τις μεθόδους που ενίοτε ακολουθείται και στις επαγγελματικές κουζίνες όταν πρόκειται να μαγειρευτεί ο αστακός είναι το βράσιμό του ενώ ακόμα είναι ζωντανός. Οι κοινές μέθοδοι που εφαρμόζονται συμπεριλαμβάνουν και την τοποθέτησή του στην κατάψυξη για να χάσει τις αισθήσεις του ενώ είναι ζωντανός (κάτι που απαγορεύτηκε) ή «γρήγορο θάνατο» μπήγοντας ένα μαχαίρι στο σημείο ανάμεσα στα μάτια του. Η ελβετική κυβέρνηση λοιπόν πρόσφατα πέρασε μια νέα τροπολογία αναφορικά με την προστασία των ζώων στην οποία συμπεριλαμβάνονται κανόνες σχετικοί με τη διαχείριση καρκινοειδών και οστρακόδερμων. Ωστόσο, η Swissinfo, όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση, αναφέρει ότι τα καρκινοειδή θα πρέπει να ναρκώνονται πριν θανατωθούν χωρίς να διευκρινίζει τις μεθόδους νάρκωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ο αστακός θεωρούνταν από αρκετούς ως ένα τεράστιο έντομο που δε νοιώθει πόνο λόγω της απλής μορφής του νευρικού του συστήματος. Τα αποτελέσματα όμως πρόσφατων ερευνών αντικρούονται με αυτή την άποψη. «Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεταχείριση αυτών των ζώων καθώς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα που συστηματικά αγνοείται», αναφέρει ο ερευνητής Bob Elwood συμπερασματικά σε παλαιότερη μελέτη αναφορικά με το θέμα. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από το Μάρτιο.