Η παλαιότερη γραπτή συνταγή που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ. και είναι γραμμένη στα ελληνικά. Πρόκειται για συνταγή με κόκκινες φακές, που είναι γραμμένη σε πάπυρο.
Συγκεκριμένα, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έχει δημοσιεύσει ένα βίντεο για την ιστορία της μαγειρικής στην Αίγυπτο, μέσα στο οποίο «αποκαλύπτει» και την εν λόγω συνταγή. Από ότι φαίνεται γράφτηκε είτε από κάποιον που γνώριζε ελληνικά είτε ο πάπυρος έφτασε από την Ελλάδα.
Να σημειώσουμε, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατανάλωναν φακές από την προϊστορική εποχή. Ωστόσο, το γεγονός ότι η συνταγή της φακής είναι γραμμένη στα ελληνικά δείχνει ότι ήταν επίσης μέρος της ελληνικής διατροφής. Εξάλλου, οι Έλληνες κατοικούσαν στην Αίγυπτο από τον 7ο αιώνα π.Χ και γενικότερα η παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή είναι μακρά.
H συνταγή:
2 ½ φλιτζάνια ζωμό κότας
1 μεσαίο κρεμμύδι shallot
1 ¼ φλιτζάνι κόκκινες φακές
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού άνηθος για το σερβίρισμα
Eκτέλεση: Βάζουμε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί και όταν είναι έτοιμα, τα πολτοποιούμε και πασπαλίζουμε με άνηθο.
Δείτε το βίντεο: